Edzés

Ruth Naylor aki legyőzte a rákot | 12 hetes felépülési időszaka a Myprotein segítségével

Fordította: Kelemen József

Ruth Naylor egy 33 éves angliai anyuka, aki egy vállalkozást vezet. 2017 augusztusában egy nagyon ritka vérrákkal (limfómával) diagnosztizálták. Azonban hála Istennek nagyjából 1 hónappal ezelőtt tudta meg, hogy sikerült legyőznie ezt a betegséget!

Az utolsó 10 hónapban Ruth a sportolásban találta meg a nyugalmát, ez sokat segített abban, hogy lelkileg erős maradjon ebben a nagyon nehéz időszakban.

Mi a Myproteinnél egy közösséget szeretnénk kiépíteni az olyanok között, akiknek fontos az egészséges életmód és a sportolás. Az angol csapatunk együtt dolgozik Ruthtal a 12 hetes felépülési időszakában, hogy teljesen visszanyerje a fizikai és mentális egészségét.

„Ez nem egy szokásos átalakulás, melyben a kinézet a lényeg. Az én testem nem egy projekt. Ez egy testi és lelki újjáépülés, amelyben több tényező játszik szerepet, mint a táplálkozás és edzés” – Mondja Ruth

Ruth története:

„Helló, a nevem Ruth. Egy 33 éves elfoglalt anyuka vagyok, aki a vállalkozása építésével és 2 fiatal gyermek nevelésével tölti a mindennapjait. A kemény munka mellett pedig minél többet szeretném jól érezni magam az életben.

Vagyis inkább múlt időben igaz ez, mivel 2017 augusztusában, a semmiből előjött pár tünet. Ekkor lettem vérrákkal, Hodgkins-limfómával diagnosztizálva, egy nagy tumort találtak a mellkasomban.

Rák leküzdése

10 hónapig küzdöttem a betegséggel és a mellékhatásaival, rengeteg kemoterápián vagyok túl. Sokat segített a szeretet melyet a családomtól kaptam”.

„Az előző hónapban kaptam meg a jó hírt, hogy sikerült kigyógyulnom ebből a betegségből”

„Mindig is egészségesnek és fittnek éreztem magam, azonban a betegség hatására rá kellett jönnöm, hogy valójában nincs ez teljesen így. Szépen lassan fogom újjáépíteni a testem és lelkem.

A rák nagyon nagy traumát jelent, lelkileg is nagyon megviseli az embert, a kemoterápia pedig fizikálisan visel meg.

Elvesztettem a hajam, körmeim, alig tudtam aludni és valószínűleg meddő is lettem, de mégis itt vagyok és el szeretném mesélni a történetem és megosztani a felépülésem folyamatát.”

#tbt …. Tomorrow, 10 weeks will have passed since I finished my chemo and rang that bell. Tomorrow, 10 weeks will have passed since I thought I’d crossed the finish line in the race for my life. . These 10 weeks have dragged and flown in equal measure. No, I didn’t get my “all clear” but it hasn’t stopped me, in fact it’s driven me on. My oncology team have left me in relative peace to allow this new growth to get to a size they can biopsy accurately, poor biopsy samples being a big risk with blood cancer patients. Knowing there is something growing inside me which shouldn’t be has been a scary prospect, but whatever comes my way in the next couple of weeks, I’ll give it my all. The physical recovery is tough, the mental recovery seems almost impossible at times. Almost ?. . . I remember looking at this photo, feeling pretty pleased with myself that I was looking so good…that no-one would ever know how poorly I was. Totally nailing cancer-chic ??. . . . #naylingcancer #recovery #recoverywindow #projectrebuild #mentalhealth #cancer #cancerfighter #hodgkinslymphoma #lymphoma #bloodcancer #cancerchic #heygoodlooking #stronger #better #fighter #thisgirlwill

A post shared by Ruth Naylor (@ruthnaylor7) on

„Valószínűleg nem egy tipikus Myprotein csapattag vagyok, de amit elmesélek megosztok és láttok az teljesen igaz, valódi.”

„Az utolsó 10 hónapban amennyire csak tudtam edzettem, volt olyan mikor csak sétából állt az edzésem mert csak annyit tudtam megcsinálni. De ezek az edzések tartották bennem a lelket.

Mennyire fogja az edzés felépítése, keménysége és a táplálkozás tudatossága segíteni a felépülésemet? Most fogjuk mi is ezt megtudni és igyekszünk minden tapasztalatot megosztani majd veletek!”

Ruth kalandját követhetitek Instagrammon!

Today, in a major early morning development, I achieved an ambition of mine. . At the start of chemo, I set myself the goal of being able to do a headstand before I got to my results day. Something irrelevant to focus on and with 1 sleep remaining, I made it! Nothing like the pressure of a deadline. . No, it’s not a half-marathon PB as it was this time last year. It’s not a triathalon. It’s not even 5 flights of stairs in one go. But it’s something I couldn’t do when this completely shit ride started and I can do it now. Haha! You can control very little about this disease and its effect on your body but your mind doesn’t have to surrender to it. Just don’t give up. . Fuck off cancer but before you do….thank you kindly, for the determination you gave me to learn something new. Didn’t see that coming did you? . Next stop? 3 press-ups. ??. . . #morning #goals #nonsense #headstand #smallsteps #bigwins #thankyoucancer #myterms #1sleep ??

A post shared by Ruth Naylor (@ruthnaylor7) on

Pár szó a rákról:

A rákhoz rengeteg különböző betegség tartozik. Melyek közös jellemzője, hogy a szervezet bizonyos részén lévő sejtek abnormálisan kezdenek növekedni, gyors szaporodásba kezdenek, ami pedig tumorhoz fog vezetni. A rákos sejtek elterjedhetnek a szervezet más régióiban is.1

A nem megfelelő életmód sok esetben kiválthatója lehet a betegségnek. A rákos halálesetek 22%-a rendszeres dohányzásnak köszönhető2, 10% pedig elhízottságnak, fizikai aktivitás hiányának, túlzott alkoholfogyasztásnak köszönhető.3,4

A rákot sok esetben meg lehet előzni, azzal, hogyha nem dohányzunk, mértékkel fogyasztunk alkoholt, sportolunk, egészséges testzsírszázalékot tartunk fent és kerüljük az UV sugárzást. Sajnos nem minden esetben van ez így, erre példa Ruth is, mivel a betegség előtt is viszonylag egészséges életet élt.

A rákmegelőző étrendhez hozzátartozik, hogy antioxidánsban gazdag ételeket (gyümölcsök zöldségek), teljes kiőrlésű termékeket fogyasszunk, vitamin, ásványi anyag bevitelünk megfelelő legyen és kerüljük a feldolgozott ételeket és vörös húsok túlzott fogyasztását.

A megfelelő táplálkozás, sport és a lelki egészség nagyon sokat segíthet a rák leküzdésében, legyen szó bármilyen fajtáról! Ne feledjük el, hogy sose adjuk fel! Mindenkinek vannak olyanok az életében, akikért megéri harcolni! Hogy ez mennyit segíthet azt láttuk most Ruth példáján keresztül is.


1) http://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/cancer

2) GBD 2015 Risk Factors Collaborators: Global, regional, and national comparative risk assessment of 79 behavioural, environmental and occupational, and metabolic risks or clusters of risks, 1990-2015: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2015. Lancet. 2016 Oct; 388 (10053):1659-1724.

3) https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/obesity/obesity-fact-sheet#q3

4) Jayasekara H et al.: Long-Term Alcohol Consumption and Breast, Upper Aero-Digestive Tract and Colorectal Cancer Risk: A Systematic Review and Meta-Analysis. Alcohol and Alcoholism, 2016 May; 51(3): 315–330.

https://www.myprotein.com/thezone/our-ambassadors/ruth-naylor/Jennifer Blow

Jennifer Blow

Író és szakértő

Jennifer Blow egy UKVRN Regisztrált Dietetikus munkatárs – ami az Egyesült Királyság illetékes és szakképzett táplálkozási szakembereit tömörítő nyilvántartás. Bachelor’s of Science diplomát szerzett Táplálkozástudományokból és Msc diplomát Táplálkozás kutatásból, jelenleg pedig sporttáplálék-kiegészítők használatára specializálódott, amelyeket bizonyítékokon alapuló kutatásokkal támaszt alá.

Jennifer-t számos jelentős online publikációban idézték már dietetikusként, mint a Vogue, Elle, és a Grazia, mindezt a táplálkozástudományi területen szerzett tapasztalataiért az edzés és az egészséges életmód összefüggésében.

Tapasztalata kiterjed az Országos Egészségügyi Szolgálattal (NHS) végzett étkezési beavatkozásokon végzett kísérletektől, az omega-3 zsírsav kiegészítés, illetve a gyors-ételek egészségre gyakorolt hatásának specifikus tudományos kutatására, ami prezentált is a Táplálkozástudományi Társaság éves konferenciáján. Jennifer folyamatosan részt vesz szakmai továbbképzésekben, hogy gyakorlati tudása a legmagasabb szinten maradhasson. Tudj meg többet Jennifer tapasztalatairól itt.

Szabadidejében szeret túrázni és kerékpározni, posztjaiban pedig láthatod, hogy szereti bebizonyítani, hogy az egészséges étkezés nem élettartó éhséget jelent.


33% kedvezmény* + akár 2 ajándék a rendeléshez Vásárlás