Ugrás a fő tartalomra
Táplálkozás

Vegán edzés előtti és táplálkozás

Vegán edzés előtti és táplálkozás
Rózsa Zoltán
Cikk és tartalomíró6 év Ago
Rózsa Zoltán profiljának megtekintése

Vegán edzés előtti táplálkozás: Mire van szükséged?

A táplálkozásod során fogyasztott mikro- és makrotápanyagok jelentős mértékben befolyásolják az atletikus teljesítményed. A jól megválasztott étkezési döntések drasztikus módon fokozhatják intenzív edzéseid során nyújtott sportteljesítményed.

Ennek fényében cégünk termékpalettáján számtalan étrend-kiegészítőt találhatsz, ami a szervezeted számára legfontosabb tápanyagokat tartalmazza a sport és egészség céljaid támogatásához. A legeltökéltebb és legjobb adottságokkal rendelkező sport kedvelő személy számára is nélkülözhetetlen a tudatos étkezési döntések meghozása a maximális eredményességhez. Tested ideális funkcióinak megőrzéséhez és fenntartásához szükséges biztosítani számos fontos tápanyagot.

A veganizmust sokan válasszák egészségügyi, morális és környezettudatossági okokból. Megszámolhatatlan mítosz övezi a vegán táplálkozást. Sokak tévesen azt gondolják, hogy egy kizárólag növényi élelmiszereket tartalmazó étrend követése esetén egészségügyi problémák léphetnek fel. Az Amerikai Dietetikai Szövetség (American Dietetic Association, ADA) kutatásai szerint egy alaposan megtervezett vegán étrend nem csupán egészséges és alkalmas az összes tápanyag bevitelére, de bizonyos betegségek megelőzésében is segíthet.1 Továbbá, sokan tévesen úgy vélik, hogy vegán táplálkozás mellet nem lehet eredményesen erő- és izomtömeg növelő tevékenységet folytatni. Ez azonban csupán egy miszkoncepció, vegán étkezés mellet is biztosítható a szervezet számára az erő és izomzat fejlesztéséhez szükséges makrotápanyagok melyek a:

  • Fehérje
  • Szénhidrát
  • Zsír

Edzés előtti felkészülés

Az eredményes és sportcéljaidat támogató étrend megalkotásához nem állati eredetű élelmiszerekre, hanem táplálkozástudományi ismeretekre van szükség. Az izomtömeg növeléshez, erőfejlesztéshez, állóképesség javításhoz szükséges mikro- és makronutriensek bevihetőek kizárólag növényi élelmiszerekből is tudatos tervezéssel.

Mit fogyasszak edzésem előtt a maximális teljesítmény elérése érdekében?

Számos tényező befolyásolja számodra, mi a legideálisabb edzés előtti étkezés, ilyen befolyásoló faktor az általad végzett sporttevékenység, aktuális sport célod, korod, testsúlyod és nemed. Az alábbiakban olvasható tanácsok olyan sporttevékenység előtti étkezésre vonatkoznak, amely 1-2 óra hosszú és erős fizikai megterhelést jelent.

Edzés előtti étkezésed tartalmazzon feldolgozatlan, étkezési rostban gazdag szénhidrátforrást. A gyors felszívódású, magas cukortartalmú szénhidrátforrások nagy mértékű inzulin választ váltanak ki és emiatt a vércukorszint hamar lecsökkent. Ezzel szemben a komplex, lassabban felszívódó szénhidrátok elhúzódó energiaforrást jelentenek amely edzésen során segít a fokozott sportteljesítmény nyújtásában. Remek edzés előtti szénhidrátforrást jelentenek a teljes kiölésű gabonafélék vagy alacsony GI indexű hüvelyesek. Sporttevékenységed megelőzően fogyaszthatsz zabpelyhet, amely nem csupán egy elsőszámú szénhidrát forrás, de fehérjetartalma is 10% feletti.

Az edzés előtt fogyasztott magvakból készült vajak, mint például a mogyoróvaj vagy a kesudióvaj segíthetnek az edzéshez szükséges energiabevitel növelésében.

Edzés előtti készítmények

Mikor fogyassz magas cukor tartalmú gyümölcsöket?

A gyorsabb felszívódású, egyszerű molekuláris struktúrájú szénhidrátot tartalmazó élelmiszereknek is meg van a helye étkezésedben. Érdemes az ilyen típusú ételeket intenzív sporttevékenységed után fogyasztani. Izomzatod glikogénraktárainak sportolás utáni visszatöltéséhez tökéletes választást jelenthetnek a magasabb glikogén tartalmú gyümölcsök, mint a banán, datolya vagy hozzáadott cukrot nem tartalmazó, szárított gyümölcsök. Az edzés utáni gyümölcsfogyasztással nem csupán szénhidrát raktáraid töltöd vissza és biztosítod szervezeted számára az elhasznált energia utánpótlását, de értékes vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz juttatod szervezeted.

Milyen gyors és egyszerű megoldás létezik az edzés előtti étkezésre?

Vegán termékeink lehetővé teszik, hogy állati eredetű élelmiszerek fogyasztása nélkül élvezhesd a táplálékkiegészítő szerek nyújtotta előnyöket. Ízletesen és gyorsan vihetsz be fehérjét vagy kiegészítheted étrended olyan vitaminokkal, amelyeket nem könnyű vegán étrend mellet megfelelő mennyiségben bevinni.

Egy komplex és sokoldalú edzés előtti készítmény hozzájárulhat az eredményesebb edzésekhez. A Myprotein elsőként az étrendkiegészítő iparágban létrehozott egy csak növényi alapanyagokból álló, Vegan Pre-Workout vegán edzés előtti készítményt. Termékünk kizárólag gondosan összeválogatott növényi kivonatokat tartalmaz és mentes minden mesterséges teljesítményfokozó anyagtól, színezéktől, ízfokozótól és édesítőszertől. Továbbá készítményünk 150 mg koffeint tartalmaz, amely segíti figyelmed és koncentrációs készséged fokozását.

A termék angol nyelvű oldalunkon megvásárolható!

Forrás:

1https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19562864

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

Rózsa Zoltán
Cikk és tartalomíró
Rózsa Zoltán profiljának megtekintése
A sport gyermekkorom óta szerves részét képezi életemnek. Írásaim elsődleges célja a táplálkozástudomány és testmozgás fiziológiájának megosztása közérthetően és szórakoztatóan. Cikkeimben komoly hangsúlyt fektetek arra, hogy állításaim ne csak személyes tapasztalataimat, de a sporttudomány legfrissebb álláspontjai is igazolják.
myprotein