Ugrás a fő tartalomra
Táplálkozás

14 legjobb téli szuperfood

14 legjobb téli szuperfood
MyproteinHU
Író és szakértő6 év Ago
MyproteinHU profiljának megtekintése

avagy ételek célzottan az immunrendszered számára

Szuperfood: azok számára, akik nincsenek képben, csupán hóbortnak tűnhet, másoknak viszont esküsznek rá. A tény pedig az, hogy ezek az ételek tápanyagban dús forrásai vitaminoknak, antioxidánsoknak és a telítetlen zsíroknak, és így erősítik immunrendszeredet, valamint a hidegebb hónapok idején segítenek leküzdeni a fertőzéseket és baktériumokat.

Szóval, melyiket fogod hozzáadni a téli bevásárlólistádhoz?

Sárgarépa

A sárgarépa béta-karotinban gazdag, melyet a szervezeted A-vitaminná alakít át. Az A-vitamin pedig az egyik legjobb tápanyag, ha egészségesen működő immunrendszerről van szó.

Búzacsíra

A búzacsíra gazdagon tartalmaz B-vitamint, vasat, cinket és E-vitamint, mely felbecsülhetetlen értékű antioxidáns és a tested immunválaszát segíti elő.  A búzacsíra továbbá sokoldalú hozzávaló, melyet bátran használhatunk muffinban, müzliben, salátában és kenyérsütéshez.

Fokhagyma mint superfood

Fokhagyma

Nevezz meg egy olyan ételt, ami a fokhagymától nem lesz még jobb! Ugye, hogy nem tudsz? De azt tudtad-e, hogy napi néhány gerezd fokhagyma fogyasztása segít távol tartani a dokit, hiszen támogatja az immunrendszeredet a téli szezon kórokozóival szemben vívott harcában?

Natúr joghurt

A natúr joghurt a probiotikumok legjobb forrása. Ezek azok a jó fajta baktériumok, melyek a belek egészségét tartják fenn. A probiotikumok segítenek az emésztőrendszert támadó vírusok ellen védekezni. Ha receptekről van szó, akkor határ a csillagos ég. A natúr joghurt jó gyümölccsel és lekvárral együtt, illetve pikáns ételekhez keverve.

Édeskömény

Ez a téli zöldség alacsony kalóriatartalmú és nagy mennyiségben tartalmaz immunerősítő fitotápanyagot, anetolt. Az édeskömény ismert továbbá még magas C-vitamin tartalmáról is. Fogyasztható nyersen is, így kitűnő alapanyag egy salátához, amikor épp nincs kedved főzni.

Lazac

A lazac tele van D-vitaminnal, melyből az átlagember a hideg és sötét téli hónapokban hiányt szenved.

salmon - lazac

Tojás

Nézzünk szembe a ténnyel, hogy tojást egész évben jó fogyasztani, de különösen igaz ez télen, amikor az immunrendszered egy kis támogatásra szorul. A bőséges fehérje, a B-, A- és D-vitamin, valamint a cink mind megtalálhatók a tojásban, így tökéletes téli üzemanyagot jelentenek testednek, továbbá segítségedre lesznek az erősítés során, ha már annyira erősnek érzed magad, hogy eljutsz egy edzőterembe.

Étcsokoládé

Ez grátisz a listában. Ha bármikor szükséged volt egy kifogásra, itt van: ha befalod a karácsonyi csokikat, az tulajdonképpen jót tesz az immunrendszerednek…feltéve, hogy magas kakaótartalmú étcsokoládéról van szó. Nem, most nem a kalóriákról beszélünk, hanem a téli baktériumokkal szembeni harchoz az egyik legjobb természetes antioxidáns-, vas-, magnézium- és cinkforrás az étcsokoládé.

Kelbimbó

Egy másik karácsonyi kedvenc – vagy épp a legkevésbé szívlelt – ellát téged jó fajta szénhidrátokkal, melyre testednek szüksége van, hogy erős maradjon (több olyan tápanyaggal együtt, melyekre mind szükséged van a megfázás elleni harcok során).

Chia mag

A chia mag ugyan apró, de kitűnő forrása az omega-3 és omega-6 zsírsavaknak, nassoláshoz tökéletes, valamint segít a rád törő sóvárgásokat is kordában tartani, ha épp csak csipegetni szeretnél.

avokádó toast kenyéren

Avokádó

Ez valójában egy gyümölcs, nem zöldség, és tele van magnéziummal, káliummal, valamint egyszeresen telítetlen zsírsavakkal. Szinte mindennel fogyasztható, ami csak ismert számunkra. Raktározz be belőle!

Kivi

Az ember először a narancsok felé veszi az irányt, ha jól ismert C-vitamin forrást keres, pedig a kivi sokkal többet tartalmaz. Kitűnő rostforrás.

Brokkoli

Ez a zöldség számos egészséges étrendben feltűnik. Antioxidánsokban és vitaminokban gazdag, és sokkal változatosabb, mint a legtöbben gondolnák. A „Sunday roast-tól” (hagyományos angol étel; marhasült zöldségekkel és yorkshire pudinggal) a wok ételeken keresztül a nassolnivalókig bárhogy fogyasztható a téli étrend részeként a brokkoli.

Brokkoli superfood

Citrusfélék

Lehet, hogy a citrom- és limefélékre úgy gondolsz, mint valami trópusi, nyári alapanyag, valójában gazdag C-vitamin források, épp ezért ne feledkezz meg róluk akkor, mikor az immunrendszerednek a legnagyobb szüksége van rá!

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

MyproteinHU
Író és szakértő
MyproteinHU profiljának megtekintése
myprotein