Ugrás a fő tartalomra
Kiegészítők

Top 10 táplálékkiegészítő és vitamin kimerültség ellen

Top 10 táplálékkiegészítő és vitamin kimerültség ellen
Claire Muszalski
Regisztrált dietetikus1 év Ago
Claire Muszalski profiljának megtekintése

A kiegyensúlyozott étrend, a testmozgás és az alvás mind kulcsfontosságú tényező az energiaszint fenntartása és a fáradtság elleni küzdelem során.Előfordulhat azonban, hogy bizonyosvitaminok és étrend-kiegészítők kiemelt szerepet játszhatnak ebben. Íme a mi ajánlatunk a legjobb táplálékkiegészítőkről és hogy melyik a leghatékonyabb vitamin kimerültség ellen.

Top 10 kiegészítők ésvitamin kimerültség ellen

Dextróz

A dextróz magas GI-értékű szénhidrát, amely egy egyszerű, gyorsan ható energiaforrás. Emiatt kiváló kiegészítője lehet az energiaellátásnak edzés előtt és közben is.

Az edzés után is nagyon hasznos lehet, mivel segít gyorsabban helyreállítani a glikogénszintet.1 Támogatja a regenerálódást és a feltöltött glikogénraktárakkal (a nagy intenzitású edzéshez használt energia) nagymértékben hozzájárul a következő edzésünkhöz.

Ez különösen akkor lehet praktikus, ha a következő edzés előtt csak kevés idő áll rendelkezésre a pihenésre, vagyis például, ha két edzés is van egy napon.Összegzés: Könnyű emészthetőségének köszönhetően a dextróz nagyszerű energiaforrást biztosító kiegészítő, amikor gyorsan szükségünk van egy kis pluszra.

MCT (közepes láncú zsírsavak)

Az MCT-k közepes láncú trigliceridek, egészséges zsírok, amelyek olyan élelmiszerekben találhatók, mint a kókuszdió és különböző tejtermékek.

Gyorsabban megy végbe az emésztésük, mint a hosszú szénláncú zsírsavaké, ami így gyorsabb energiatermelést eredményez.2Tökéletes edzés előtti kiegészítő lehet, vagy akár por alakban is hozzáadható a fehérje- vagy gyümölcsturmixhoz az extra energia érdekében.

Összegzés: Az MCT a legjobb zsír formában jelenlévő energiaforrás, amelyet akkor a legcélszerűbb választanunk, ha gyorsan jó minőségű kalóriát szeretnénk hasznosítani.

Kreatin

A nagy intenzitású gyakorlatok, például az 50 méteres sprintek vagy egy nehéz guggolás során a kreatin kulcsszerepet játszik, mint energia. A kreatin pótlása növeli a foszfokreatin raktározását az izomsejtekben.3 A nagy intenzitású edzés során a PCr segít fenntartani az adenozin-trifoszfát (ATP) szintjét, lehetővé téve az extra ismétlések elvégzését, a hosszabb sprintet és a gyorsabb regenerálódást3. És mégis ki ne akarná ezt?

Szívesen kipróbálnád a kreatint? Most 35%-os kedvezménnyel szerezheted be a kreatin lista oldalon szereplő összes terméket. Ehhez használd vásárláskor a KREATINBLOG kuponkódot!

Összegzés: A kreatin egy jól kutatott és bizonyítottan bevált energia-kiegészítő, amely támogatja az edzés-teljesítményünket, különösen a nagy intenzitású edzések során.

Koffein

A koffein egy erős stimuláns, amely fokozza az éberséget és a koncentrációt, valamint csökkenti a fáradtság érzését.5 A koffein, elfogyasztása után általában 20 és 120 perc között fejti a hatását, és ha az edzés-teljesítmény növelése érdekében fogyasztjuk, akkor ezt az edzés előtt 45-60 perccel ajánlott valamilyen formában bevinnünk.

A túl sok koffein azonban hátrányosan érintheti az alvásunk minőségét. A késő délutáni koffeinfogyasztás elkerülésével megelőzhetjük az álmatlanságot, amikor eljön az alvás ideje.Összegzés: A koffein nem csak a mentális, de a fizikai energiaszintet is megemeli, így ugyancsak egy kiváló energia-kiegészítőről beszélhetünk.

Vas

A vas létfontosságú a szervezet energiatermelésében, mivel szükséges az elegendő hemoglobin előállításához – ez szállít oxigént a vörösvértestekben.5

Ez az oxigén segít a tárolt zsírokból és szénhidrátokból energiát képezni. Ez az oka annak, hogy ha vashiányban szenvedünk, fáradtságot és kimerültséget tapasztalhatunk. A 19 és 50 év közötti nőknek napi 14,8 mg-ra, a férfiaknak 8,7 mg-ra van szükségük.Összegzés: A vas elengedhetetlen a szövetek és izmok oxigénnel való ellátásához, így kiváló energia-kiegészítő, ha nehézségeink akadnak a megfelelő vasszint fenntartásával.
Vitamin kimerültség ellen

Folsav

A zöld leveles zöldségekben, brokkoliban, csírában, borsóban, csicseriborsóban, vesebabban, májban és egyes reggeli gabonapelyhekben található folsav segít a szervezetünknek a vörösvértestek termelésében.A vörösvérsejtek oxigént szállítanak a testünkben, amely energiát termel a szervezetben tárolt zsírokból és szénhidrátokból. Tehát, a folsav teljességgel nélkülözhetetlen az energiatermeléshez.Összegzés: A folsav kulcsfontosságú a vörösvértestek termeléséhez, amelyek nélkülözhetetlenek az oxigén szállításához, így ez a vitamin kimerültség ellen kulcsfontosságú szereppel bír.

C-vitamin

A C-vitamin is fontos az energiatermeléshez, mivel támogatja a vas szállítását, illetve annak felszívódását is.6 A karnitin-szintézishez is nélkülözhetetlen, amely az energia-anyagcsere kulcsfontosságú vegyülete.

A karnitin transzporterként működik, amely lehetővé teszi a zsírsavak bejutását a mitokondriumokba, ahol végül felhasználható energiává válnak.Összegzés: A C-vitamin nélkülözhetetlen a zsír és más tápanyagok metabolizmusában, így természetesen ez is egy kiváló vitamin kimerültség ellen.

Magnézium

A magnézium alapvető ásványi anyag, amely részt vesz az élelmiszerek anyagcseréjében – ezzel a folyamattal állít elő a testünk energiát.

Ez a kiegészítő segíthet az alvás javításában is8, ami szerfelett fontos, mivel a rendszeres, jó minőségű alvás elősegítheti a sport utáni regenerációt, és természetesen a fáradtság elleni küzdelmet. Főként a leveles zöldségekben – például a spenótban –, a diófélékben, a magvakban, a hüvelyesekben és a teljes kiőrlésű gabonákban található. A nőknek napi 270 mg-ot, a férfiaknak pedig 300 mg-ot ajánlunk.

Összegzés: A magnézium nélkülözhetetlen ásványi anyag a szervezetünk táplálék-anyagcseréjében, így nagyban hozzájárul az energiaszintünkhöz.

Koenzim-Q10

A koenzim-Q10 szükséges a szervezet energiatermeléséhez, mivel részt vesz az ATP (adenozin-trifoszfát) termelési folyamatában, amely a szervezet összes funkciójának ellátására szolgál. Azt is kimutatták, hogy javítja a teljesítményt és a felépülést is egy-egy megerőltető edzés után, amely amúgy jelentős kimerültséget okozna.9

A CoQ10 szintje természetesen csökken az öregedés előrehaladtával, aminek eredményeképpen a pótlása indokolt és különösen előnyös lehet az életkor előrehaladtával.Összegzés: A koenzim-Q10 szükséges a szervezet elsődleges energiaforrásának, az ATP-nek a termeléséhez – ez azt jelenti, hogy ez is egy szuper vitamin kimerültség ellen.

B12

A B12-vitamin fontos szerepet játszik a szervezet energiatermelésében, mivel részt vesz a zsírsavak és az aminosavak anyagcseréjében. Lényegében a B12-vitamin lehetővé teszi szervezetünk számára, hogy az ételt energiává bontsa. Kutatások támasztják alá, hogy ha B12-vitaminhiányban szenvedünk, akkor ennek a pótlása növelheti az energiaszintünket.10

A szervezet nem képes saját B12-t előállítani, ezért ezt az étrendünk kiegészítésével szükséges bevinnünk. A B12 állati fehérjeforrásokban, például húsokban nagy mennyiségben megtalálható. Ez azt jelenti, hogy a B12-vitamin táplálékkiegészítő különösen előnyös lehet a vegetáriánusok és vegánok számára.Összegzés: Sok embernek van B12-hiánya, pedig fontos eleme az anyagcserének, így, ha a mi energiaszintünk is alacsony, számunkra is egy kiegészítendő vitamin kimerülés ellen.

35%-os kedvezmény vitamin és ásványi anyag készítményeinkre!

Szerezd be a vitamin és ásványi anyag kiegészítőinket 35%-os kedvezménnyel a VITAMINBLOG kód használatával, és érd el fitnesz céljaid a Myprotein támogatásával!

Összefoglalás

Az egészséges táplálkozás és a jó minőségű alvás mellett a fenti kiegészítők további lendületet adhatnak az energiaszintünknek. Egyesek gyorsan hatnak, mint például a dextróz, az MCT és a koffein, míg a többit rendszeresebben kell pótolnunk a szervezetünk energiatermelésének fokozása érdekében. Vitaminok és ásványi anyagok oldalunkon megannyi hasznos energiához hozzájáruló táplálékkiegészítő található, csakúgy mint, ahogy vitamin kimerültség ellen.

Ne felejtsd, a VITAMINBLOG kód használatával 35%-os kedvezménnyel szerezheted be a vitamin és ásványi anyag kiegészítő oldalon található termékeket.

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

Claire Muszalski
Regisztrált dietetikus
Claire Muszalski profiljának megtekintése

Claire a Táplálkozási és Dietetikai Akadémián végzett regisztrált dietetikus, valamint igazolt egészségügyi és wellness edzőként is végzett a Nemzetközi Egészségügyi és Wellness Coaching Konzorciumon. A Pittsburghi Egyetemen a BSc diplomáját biológia szakon, MSc diplomáját pedig klinikai dietetikus szakon szerezte.

Ételekről és fitneszről való beszélgetés és írás Claire fő jellemvonása, mivel szeret tapasztalataival másoknak egészségügyi és wellness céljaik elérésében segíteni.

Claire továbbá tanúsítvánnyal rendelkező beltéri kerékpáros oktató, és szereti a szellemi és fizikai lendületet, amit a rendszeres futásokból és jógaórákból merít. Amikor épp nem a fitnesszel van elfoglalva, szülővárosi sportcsapatainak szurkol Pittsburgh-ben, vagy családjával a konyhában főz.

Claire tapasztalatáról itt tudhatsz meg többet.

myprotein