Ugrás a fő tartalomra
Táplálkozás

“120 napja absztinens vagyok” – 4 hónap alkohol nélkül

“120 napja absztinens vagyok” – 4 hónap alkohol nélkül
MyproteinHU
Író és szakértő2 hónap Ago
MyproteinHU profiljának megtekintése
Neked is ismerős a másnaposság, avagy a macskajaj réme, amikor kínjaid között komoly esküt teszel, hogy soha többé nem iszol egy kortyot sem? Valószínűleg sokan így vagyunk ezzel, azonban ezt a fogadalmat valahogy sokkal könnyebb kimondani, mint később a valóságban be is tartani.

A Myprotein nagykövete, Ben Haldon, akit a legtöbben MyCoachBenji-ként ismernek, nem vette félvállról az ígéretét: úgy döntött, alkohol absztinens lesz 120 teljes napig, a józan életmód kapcsán gyűjtött tapasztalatait pedig megosztja mindenkivel.

Mi is pontosan az absztinens jelentése? 

Az absztinens jelentése szó szerint önmegtartóztató. Általában a káros élvezeteket, például az alkoholt vagy a drogok használatát elvből kerülő emberekre használjuk ezt a kifejezést, de a nemi élettől való tartózkodásra is utalhat. 

Miért döntött Ben úgy, hogy alkohol absztinens lesz?

Ben a legénybúcsúja után döntött úgy, hogy kipróbálja az alkohol absztinens életet “egy vagy két hétig”. Hallottál már a “hangxiety”-ről? Ez a szorongásnak és aggódásnak az a formája, amelyet másnaposan érzünk: Ben azt tapasztalta, ez a jelenség rendkívül erősen uralta az életét az eseményt követő napokban. “Nagyon nyomasztó érzések kavarogtak bennem, és ez nem csak a buli másnapján volt így - hosszú napokig nem tudtam szabadulni ezektől az aggodalmaktól”. Ben így mesél arról, miért határozta el azt, hogy alkohol absztinens lesz: “Most bátornak kell lennem, mert úgy érzem, az alkohol hatására szinte elvesztettem önmagam a legénybúcsút követő napokban”. 

Az alkohol absztinens élet előnyei

A jó hír az, hogy Ben rengeteg pozitív változást tapasztalt az életében a józan, alkohol absztinens időszak során! 

Önbizalom

“Sokkal jobb formába kerültem, mint eddig valaha, ez pedig igazán magabiztossá tesz - úgy érzem, sokkal inkább önmagam vagyok, mint eddig. Vasárnaponként most ahelyett, hogy egész nap csak feküdnék az ágyban, beiktathatok egy extra edzést.” 

Produktivitás

“Hihetetlen, hogy mennyivel produktívabb lettem, amiből a munkám során is rengeteget profitáltam! Végre volt alkalmam a 2024-es terveim komolyabb kidolgozására is, ráadásul sokkal egyértelműbben láttam, milyen döntéseket kell meghoznom.” 

Jobb kondíció & semmi másnaposság 

Arról már mesélt Ben, hogy a formája mennyit javult, de a fittsége is hasonló átalakuláson esett át:
“Életemben először sikerült 40 percnél kevesebb idő alatt lefutnom 10 kilométert! Ráadásul ez éppen egy vasárnap délelőtt történt: régebben ilyenkor csak az ágyban hevertem és sajnáltam magam.” 
Absztinens vagyok.

Üzenet

Ben egyáltalán nem azt szeretné üzenni, hogy mostantól mindenkinek az antialkoholista életmódot kellene választania, csupán szerette volna megosztani a tapasztalatait az alkohol absztinens időszakáról, amely rengeteg új élményt jelentett a számára. Ráadásul az új élményeknek egyértelműen a része volt a rengeteg előny is, amelyet tapasztalt a magánéletében, az önbizalmában, a produktivitásában, a fizikai erőnlétében és persze a csökkenő szorongása által. Ahogy Ben fogalmazott: “Ha úgy érzed, az alkohol már nem tesz jót neked… gondolkodj el, van-e másik út, amelyet választhatnál.” Fordította: Révai Zsófia

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

MyproteinHU
Író és szakértő
MyproteinHU profiljának megtekintése
myprotein