Ugrás a fő tartalomra
Kiegészítők

Melyik a legjobb fehérje? | Koncentrátum vs. izolátum

Melyik a legjobb fehérje? | Koncentrátum vs. izolátum
MyproteinHU
Író és szakértő12 nap Ago
MyproteinHU profiljának megtekintése

Amikor belemélyedsz az egészséges életmódba és a fitneszbe, egy dolog, ami garantáltan szembe fog jönni veled, az a fehérjepor. Számos különféle típusa létezik - clear, kazein, vegán -, ám a protein világának mozgatórugója mindenképpen a tejsavófehérje. Kétféle tejsavófehérje létezik - a koncentrátum és az izolátum. Vajon melyik a legjobb fehérje? Mindkettő hozzájárul az izomépítéshez, de mi a különbség közöttük?

Ugrás:

Bármelyiket is részesíted előnyben, a fehérjepor lista oldalunkon található termékeket a PROTEINBLOG kód megadásával 35%-kal kedvezményesebben szerezheted be!

A legjobb fehérje kiválasztása

A tejsavófehérje proteint, zsírt, szénhidrátokat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Gazdag aminosavtartalmának és jó felszívódó képességének köszönhetően ideális megoldás az izomépítéshez. Kimutatták, hogy elősegíti a fehérjeszintézist, támogatja a zsírégetést és csökkenti az étvágyat.1 Emellett a kutatások szerint egy aminosav, nevezetesen a glutation termelődését is fokozza.2

A protein porok koncentrátum vagy izolátum formájában érhetők el. Mindkettő fehérjét tartalmaz; az izolátum - ami tejsavófehérje koncentrátumból készül - azonban további feldolgozáson esik keresztül, amely magasabb fehérjetartalmú terméket eredményez.

Legjobb fehérje

Mi a tejsavófehérje koncentrátum?

A tejsavófehérje akkor keletkezik, amikor a tej folyékony részét egy finomított szűrőn nyomják át. A visszamaradt anyag kiszárad, és koncentrátumot képez. A tejsavó ezen formája a zsír, valamint a laktózban található szénhidrát mennyiségétől függően változik. A proteintartalom 30-80% között mozog, és számos alfrakciót tartalmazhat.

A tejsavófehérje koncentrátum előnyei

  • Általában olcsóbb, mint a tejsavófehérje izolátum.
  • Komplett fehérjeforrás, ami azt jelenti, hogy mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazza.
  • Alacsony a szénhidrát- és zsírtartalma.

Mi a tejsavófehérje izolátum?

Míg a koncentrátum fehérjetartalma a 80%-hoz közelít, az izolátumé a 90%-ot is elérheti. Ez a keresztáramú mikroszűrésnek köszönhető, amely különválasztja a fehérjét a zsírtól és a laktóztól. A tejsavófehérje izolátum a koncentrátumhoz képest alacsonyabb zsírtartalma miatt többek között a legjobb fehérje fogyáshoz.

Az izolátum laktózban is szegényebb, ezáltal ideális megoldás azok számára, akik érzékenyek rá. A további feldolgozás során a tejsavófehérje koncentrátum jobban letisztul, a szerkezete lebomlik, így elveszíti biológiai aktivitásának egy részét. Az aminosavak struktúrája és sorrendje azonban nem változik, amely az izomépítés szempontjából rendkívül fontos. Az emésztés során minden nagy fehérje aminosavakra bomlik egyébként is, és annak, hogy ez a bélrendszerben vagy az előállítás során történik meg, egyáltalán nincs jelentősége.

Az, hogy számodra melyik a legjobb fehérje, csakis a céljaidtól, az anyagi lehetőségeidtől és az esetleges étel-intoleranciádtól függ. Mivel a tejsavófehérje koncentrátum laktóztartalma jelentősen magasabb, a laktózérzékenyek számára az izolátum a jobb választás. Azonban az izolátum előállításához szükséges többrétűbb feldolgozás az árában is tükröződik.

A tejsavófehérje izolátum előnyei:

  • Alacsonyabb a szénhidráttartalma, mint a koncentrátumé.
  • Alacsonyabb a zsírtartalma, mint a koncentrátumé.
  • Magasabb a fehérjetartalma, mint a koncentrátumé.
  • Alacsonyabb a laktóztartalma, mint a koncentrátumé.
  • Komplett fehérjeforrás.

Tejsavófehérje koncentrátum vs. izolátum

Mostanra már megállapítottuk, hogy a tejsavófehérjének kétféle formája létezik - a koncentrátum és az izolátum. A vásárlók kedvencének számító Impact Whey Protein például egy koncentrátum, amely a folyékony tejsavó átszűrésével és kiszárításával keletkezik.

A tejsavófehérje koncentrátum egy keresztáramú mikroszűrésnek nevezett folyamaton esik át - ez egy sokkal szigorúbb szűrési eljárás, amelynek során a fehérjét különválasztják a zsírtól és a laktóztól.

A szűrési eljárásbeli különbségek mellett némileg a tápanyagtartalomban is különböznek.

Protein

A fehérje koncentrátum proteintartalma 80% körül van, míg az izolátumé a többszörös szűrésnek hála akár a 90%-os is lehet.

Zsír

A tejsavófehérje izolátum a szűrési eljárás révén kevesebb zsírt tartalmaz, ezáltal ideális azok számára, akik alacsonyabb zsírtartalmú étrendet követnek.

Laktóz

Szigorúbb szűrési folyamata miatt, amely elkülöníti a zsírt és a laktózt a fehérjétől, az izolátum jobb megoldást jelent a laktózérzékenyek számára.

Felszívódási arány

A tejsavófehérje izolátum és koncentrátum felszívódási aránya közel azonos, így mindkettő előnyödre válik, ha izomépítés a cél.

Ízek & tápanyagtartalom

Összehasonlítás: Impact Whey Protein Impact Whey Isolate
Kcal (25 grammban) 103 93
Zsírok (25 grammban) 1,9 0,1
Szénhidrátok (25 grammban) 1,0 0,6
Fehérje (25 grammban) 21 23
Elérhető ízesítések száma 51 22

A tejsavófehérje izolátumot válasszam?

A fehérje izolátum ideális bárki számára, aki kiváló minőségű proteint szeretne fogyasztani alacsony zsír- és szénhidráttartalom mellett. Az összetettebb előállítási folyamat miatt az ára azonban valamivel magasabb, mint a koncentrátumé.

A tejsavófehérje koncentrátumot válasszam?

Ha gyorsan és egyszerűen szeretnél gondoskodni a napi fehérjebeviteledről, akkor a koncentrátum a legjobb fehérje számodra. Némileg több zsírt tartalmaz, mint az izolátum, de még így is 80%-ban proteint tartalmaz, és az ára is kedvezőbb.

A legjobb fehérje, ha valami másra vágysz

Nem mindenki szereti a tej alapú fehérjeturmixokat, ám itt jön képbe a Clear Whey Isolate! Ez is protein, csak üdítő jellegű. A tejsavófehérjék tejtermékből készülnek, tehát nem alkalmasak a növényi étrendet követők számára. Helyette nézz szét a vegán választékunkban!

Legjobb fehérje

Gyakran ismételt kérdések

Mi a tejsavófehérje koncentrátum?

A fehérje koncentrátumot a tej folyékony részének átszűrésével állítják elő. A megmaradt anyagot ezután kiszárítják, így létrejön a körülbelül 80% proteintartalmú koncentrátum.

Mi a tejsavófehérje izolátum?

A fehérje izolátum több mint 90%-ban tartalmaz proteint. Ezzel szemben a laktóztartalma alacsonyabb, mint a koncentrátumé.

Mekkora az eltérés az Impact Whey Protein és az Impact Whey Isolate zsírtartalma között?

Az Impact Whey 25 grammonként 1,9 gramm, míg a Whey Isolate 0,1 gramm zsírt tartalmaz. A pontos értékek eltérhetnek a más ízesítések esetén.

Mekkora az eltérés az Impact Whey Protein és az Impact Whey Isolate szénhidráttartalma között?

Az Impact Whey 25 grammonként 1 gramm, míg a Whey Isolate 0,6 gramm szénhidrátot tartalmaz. Az értékek eltérhetnek a más ízesítések esetén.

Hány kalória van az Impact Whey Protein és az Impact Whey Isolate fehérjében?

Az Impact Whey 25 grammonként 103, míg a Whey Isolate 93 kalóriát tartalmaz. Az értékek eltérhetnek a más ízesítések esetén.

Melyik a legjobb fehérjepor nőknek?

Nincs kifejezetten csak nőknek való fehérje, hiszen a már említett, kedvező makrójú Impact Whey Proteint és Impact Whey Isolate-et mindkét nem egyaránt fogyaszthatja. Azok számára azonban, akiknek elsősorban a súlycsökkenés a céljuk, és emellett a megfelelő proteinbevitelt is szeretnék biztosítani, választékunk alacsony szénhidráttartalmú, glutaminnal dúsított Impact Diet Whey, és a termogén hatást fokozó Clear Whey Diet termékeket is tartalmaz.

Összefoglalás

Mind a tejsavófehérje koncentrátum, mind pedig az izolátum a legjobb fehérje, amit a fitnesz céljaid elérése érdekében választhatsz. Mindkettő kiváló proteinforrás, az izolátum azonban valamivel tisztább, amely magasabb fehérjetartalmat jelent kevesebb zsírral, szénhidráttal és laktózzal. Az árkülönbség (az izolátum kicsit drágább) tükrözi a tejsavófehérje tisztításához szükséges extra előállítási lépéseket.

Ne feledd, hogy ha szeretnéd minden nap biztosítani magadnak a megfelelő proteinbevitelt, a fehérjepor lista oldalunkról választott termékekhez 35%-kal olcsóbban juthatsz hozzá! Csak használd a PROTEINBLOG kódot!

Fordította: Barabás Gabriella

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

  1. Mollahosseini, M., Shab-Bidar, S., Rahimi, M. H., & Djafarian, K. (2017). Effect of whey protein supplementation on long and short term appetite: A meta-analysis of randomized controlled trials. Clinical nutrition ESPEN, 20, 34-40.
  2. Bumrungpert, A., Pavadhgul, P., Nunthanawanich, P., Sirikanchanarod, A., & Adulbhan, A. (2018). Whey protein supplementation improves nutritional status, glutathione levels, and immune function in cancer patients: a randomized, double-blind controlled trial. Journal of medicinal food, 21(6), 612-616.Bes
MyproteinHU
Író és szakértő
MyproteinHU profiljának megtekintése
myprotein