Ugrás a fő tartalomra
Táplálkozás

Napi rostbevitel: mennyi az ajánlott napi mennyiség?

Napi rostbevitel: mennyi az ajánlott napi mennyiség?
MyproteinHU
Író és szakértő21 nap Ago
MyproteinHU profiljának megtekintése

Sokat hallhatsz arról, hogy a rostbevitel növelése rendkívül fontos - ez persze önmagában nem segít az étrended megtervezésénél, csupán iránymutatást ad. Cikkünk épp ezért az ennek kapcsán felmerülő jogos kérdést járja körbe Richie Kirwan, a Myprotein táplálkozási szakértőjének segítségével: mennyi az ajánlott napi rostbevitel?

Mi az a rost?

Talán meglep majd, amit most hallasz, talán korábban is tudtad már: a rostok tulajdonképpen a szénhidrátok közé tartoznak.

Ennek egyszerű a magyarázata: a szénhidrátok alapvető építőegységei az egyszerű cukrok, illetve a monoszacharidok, mint a glükóz és a fruktóz. Amikor sok glükózmolekula hosszú láncban kapcsolódik egymáshoz, egy poliszacharid jön létre, amit keményítő néven ismerünk. A rost leggyakoribb formái pedig szintén poliszacharidok!

Így már nem is kell tovább gondolkodnod, hogy ha magas rosttartalmú táplálékkiegészítőt szeretnél beszerezni, hol keresd: szénhidrát listaoldalunkon számos olyan zab alapú termékkel találkozhatsz, ami a napi ajánlott rostbevitel elérésében is a segítségedre lehet majd! Ráadásul blogunk olvasójaként egy exkluzív kedvezménykódhoz is hozzáférést biztosítunk a számodra: csak használd a BLOGHU kódot, hogy ezek közül a termékek közül bármelyiket 30% kedvezménnyel szerezhesd be!

A rostokat két nagy csoportra oszthatjuk - az oldhatatlan rostokat olyan élelmiszerekben találhatjuk meg, mint például a kenyér, zab, barna rizs, vagy egyes gabonapelyhek, míg az oldható rostok vízben oldódnak: ezeket a szervezetünkbe a legegyszerűbben zöldségekkel és gyümölcsökkel juttathatjuk be. A rostok mindkét csoportjára igaz azonban az, hogy a testünk számára emészthetetlenek.

Ez azonban nem jelenti az, hogy a rostok feleslegesek lennének és a rostbevitel növelése csak azok számára fontos kérdés, akik mellőzik a növényi eredetű élelmiszerek fogyasztását, sőt! Ahogy Richie fogalmaz: “cipőre sincs szükségünk ahhoz, hogy közlekedjünk az utcán, de lássuk be, az élet mégis sokkal kellemesebb, ha felvesszük”. A rostok számos előnyt tartogatnak a szervezetünk számára - miért ne használnánk ki?

Mennyi a napi ajánlott rostbevitel?

Itt az ideje, hogy ismét feltegyük az égető kérdést: mennyi is a megfelelő napi rostbevitel?

A legtöbb országban a napi ajánlott rostbevitel 25-35 gramm között van, ezt pedig érdemes 2:1 arányban bevinni a szervezetünkbe - tehát például 30 gramm rost esetén 20 gramm oldhatatlan és 10 gramm oldható rost formájában.

Richie-től azt is megtudhatjuk, hogy Európában a legtöbb ember a napi rostbevitel terén jócskán alulteljesít az ajánláshoz képest - az átlagos rostfogyasztás 16-24 gramm között mozog. Ennek több oka is lehet, de valószínűleg nagy szerepet játszik benne a tény, hogy nagy mennyiségben fogyasztunk olyan feldolgozott élelmiszereket, amelyekből különböző folyamatok során eltávolítják a rostokat: ez történik akkor, amikor a búzából fehér liszt készül, a barna rizsből fehér rizst állítanak elő, vagy a gyümölcsökből szűrt gyümölcslevet.

Napi ajánlott rostbevitel

Hogyan lehetséges a rostbevitel növelése egyszerűen?

Természetesen nem kell aggódnod, mert néhány trükk segítségével a rostbevitel növelése könnyedén kivitelezhető! Fontos, hogy ne akar túl sokat egyszerre, inkább kis lépésekben haladj: ha eddig a napi rostbevitel terén nem teljesítettél túl fényesen, akkor nem biztos, hogy a gyomor- és bélrendszered jól tolerálná, ha rögtön holnaptól napi 30 gramm rostot fogyasztanál. Próbáld meg inkább napi 5 grammal növelni a bevitt mennyiséget, így hamar és biztonságosan eljuthatsz a napi ajánlott rostbevitel maradéktalan teljesítéséig! Ezek a rostban gazdag élelmiszerek sokat segíthetnek ebben.

Rostbevitel növelése:

  • A különböző gabonafélék korpája
  • Babfélék (fekete bab, vörös kidney bab, pinto bab)
  • Magas rosttartalmú gabonák, zabkása
  • Zöldségek: brokkoli, articsóka, zöldborsó, kelbimbó
  • Gyümölcsök: avokádó (igen, az avokádó gyümölcs), málna, alma
  • Magvak és diófélék: mandula, pekándió, pisztácia

Ne felejtsd azt sem, hogy a táplálékkiegészítők is nagyon hasznos segítséget nyújthatnak a rostbevitel növelése terén: rost listaoldalunkon minden magas rosttartalmú termékünket megtalálod, hogy még egyszerűbb legyen kiválasztanod, melyik lenne a számodra tökéletesen megfelelő!

Üzenet

A rostok fogyasztása rendkívül előnyös a szervezetünk számára, így nem érdemes elhanyagolnod a kérdést - a napi rostbevitel növelése tudatosan és fokozatosan egy olyan döntés, amelyet a tested biztosan meghálál majd. Ne feledd, hogy ha szénhidrát listaoldalunkról választod ki a számodra szimpatikus magas rosttartalmú terméket, akkor a BLOGHU kód extra 30% kedvezményt is garantál a számodra!

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

MyproteinHU
Író és szakértő
MyproteinHU profiljának megtekintése
myprotein