Ugrás a fő tartalomra
Táplálkozás

Az avokádó 5 egészségügyi előnye

Az avokádó 5 egészségügyi előnye
Claire Muszalski
Regisztrált dietetikus4 hónap Ago
Claire Muszalski profiljának megtekintése

Az avokádó a benne található egészséges zsírokról ismert. Lehetséges azonban, hogy meglepődsz, ha megtudod, valójában gyümölcsről van szó, nem pedig zöldségről. Krémes állaga és laktató volta miatt számos ételben népszerű hozzávaló, pedig igazság szerint nagy arányban tartalmaz vizet és rostot.1 Ezeknek a tápanyagoknak köszönhetően az avokádónak a kutatások szerint rengeteg egészségügyi előnye van. Cikkünkben most végigvesszük az öt legfontosabbat.

avokádó

Az avokádó fogyasztás 5 egészségügyi előnye

1. Tápanyagokban gazdag

Az avokádónak számos fajtája létezik. A hass avokádó a következő tápanyagtartalommal rendelkezik 100 grammra vetítve2:
  • 167 kalória
  • 15g zsír (10g egyszeresen telítetlen)
  • 8,6 g szénhidrát
  • 6,8g rost
  • 3g fehérje
Míg a megszokott adag általában 1/4 gyümölcsöt jelent (30g), a legtöbben egyszerre egy fél avokádót fogyasztanak, ami megközelítőleg 70g.1

 

2. Támogathatja a szív egészségét

Az 1990-es években végzett klinikai vizsgálatok kezdetben azt mutatták, hogy az avokádó, annak ellenére, hogy magas össz zsírtartalommal rendelkezik, pozitív hatással van a koleszterinszintre, mivel csökkenti az LDL- (vagyis a "rossz") koleszterin szintjét.3

Bár jelenleg nincs hivatalos állásfoglalás a szív egészségével kapcsolatban, az avokádó tápanyagtartalma hasonló a diófélékéhez. Utóbbiak pedig megalapozottan hatékonyak a szív egészségének támogatására (igaz, 100 grammonként több kalóriát is tartalmaznak).1

 

3. Támogathatja az egészséges emésztést

Ilyen krémes textúrát látva nehéz elképzelni, hogy az avokádó jó élelmi rost forrás. A szakértők azt tanácsolják, hogy az egészséges emésztés érdekében naponta 25-35 gramm élelmi rostot fogyasszunk. Egy fél avokádó ebből körülbelül öt grammot biztosíthat.4 A rostok segítenek a teltségérzet növelésében, és támogathatják az egészséges koleszterinszintet.

 

4. Fogyasztása elősegítheti a fogyást

Magas zsír- és rosttartalmának köszönhetően az avokádó nemcsak finom, de laktató is. A zsírok, akárcsak a rostok, lassítják az emésztési folyamatot, így az étel tovább marad a gyomrunkban, növelve a teltség- és jóllakottság érzésünket.

Más gyümölcsökhöz hasonlóan az avokádó is kiválóan illeszkedik a testsúlycsökkentő étrendbe. Klinikai kutatások kimutatták, hogy kalóriatartalma ellenére az avokádó remek étel, amit érdemes beiktatnunk, ha a testsúlyunkat szeretnénk kontrollálni.5

 

5. Az avokádó további egészségügyi előnyei

Az avokádóban található fitokemikáliáknak, avagy növényi vegyületeknek hála az avokádó a lutein- és zeaxantin tartalmának köszönhetően a szem és a bőr egészségét is támogathatja.6 Mind a szemünk, mind a bőrünk ki van téve az öregedési folyamatnak, így a magas fitokemikália tartalmú élelmiszerek fogyasztása számos lehetséges egészségügyi előnnyel jár.

Az avokádós pirítóson kívül másra is vágysz? Próbáld ki ezeket az üvegbe töltött burritokat, melyet ízletes avokádóval gazdagítottunk:
Receptek

Alacsony szénhidráttartalmú, üvegbe töltött burrito | 4 napra előre elkészíthető recept

Próbáld ki sokkolóan alacsony szénhidráttartalmú, üvegbe tölött burrito receptünket! Ahhoz, hogy az ízeket egyszerre élvezhesd, étkezés előtt rázd össze az üveg tartalmát!

egészséges reggeli - avokádó

Tanulság az avokádó kapcsán

Összefoglalva elmondhatjuk, az avokádó nem csak finom és sokoldalú, hanem tele van tápanyagokkal is, az egészséges zsíroktól a fitokemikáliákig. Beépítése az étkezésekbe és nasikba nagyszerű módja lehet annak, hogy több tápanyagot vigyél be a nap folyamán.

Táplálkozás

Napraforgómag | Tápanyagtartalma és az egészségünkre gyakorolt hatása

Cikkünkből megismered a napraforgómag egészségügyi és tápanyagtartalmával kapcsolatos előnyeit, valamint hogy hogyan építhetők be legjobban az étrendbe.

Táplálkozás

Zabtej | Melyek a zabtej előnyei? Ajánlott a fogyasztása?

A zabtej egy remek, krémes választás lehet, ha egy egészséges tejalternatívát keresel, mellyel kiválthatod a tehéntejet. Ismerd meg te is jobban!

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

  1. Dreher, M. L., & Davenport, A. J. (2013). Hass avocado composition and potential health effects. Critical reviews in food science and nutrition53(7), 738-750. 
  2. USDA (U.S. Department of Agriculture). 2011. Avocado, almond, pistachio and walnut Composition. Nutrient Data Laboratory. USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 24. U.S. Department of Agriculture. Washington, DC 
  3. Carranza-Madrigal, J., Herrera-Abarca, J. E., Alvizouri-Munoz, M., Alvarado-Jimenez, M. D. R. and Chavez-Carbajal, F. 1997. Effects of a vegetarian diet vs. a vegetarian diet enriched with avocado in hyper-cholesterolemic patients. Arch. Med. Res., 28(4): 537–41 
  4. McGill, C. R., Birkett, A., & Fulgonii III, V. L. (2016). Healthy Eating Index-2010 and food groups consumed by US adults who meet or exceed fiber intake recommendations NHANES 2001–2010. Food & nutrition research60(1), 29977. 
  5. Tentolouris, N., Arapostathi, C., Perrea, D., Kyriaki, D., Revenas, C. and Katsilambros, N. 2008. Differential effects of two isoenergetic meals rich in saturated or monounsaturated fat on endothelial function in subjects with type 2 diabetes. Diabetes Care, 31: 2276–2278. 
  6. Unlu, N., Bohn, T., Clinton, S. K. and Schwartz, S. J. 2005. Carotenoid absorption from salad and salsa by humans is enhanced by the addition of avocado or avocado oil. J. Nutr., 135: 431–436.
Claire Muszalski
Regisztrált dietetikus
Claire Muszalski profiljának megtekintése

Claire a Táplálkozási és Dietetikai Akadémián végzett regisztrált dietetikus, valamint igazolt egészségügyi és wellness edzőként is végzett a Nemzetközi Egészségügyi és Wellness Coaching Konzorciumon. A Pittsburghi Egyetemen a BSc diplomáját biológia szakon, MSc diplomáját pedig klinikai dietetikus szakon szerezte.

Ételekről és fitneszről való beszélgetés és írás Claire fő jellemvonása, mivel szeret tapasztalataival másoknak egészségügyi és wellness céljaik elérésében segíteni.

Claire továbbá tanúsítvánnyal rendelkező beltéri kerékpáros oktató, és szereti a szellemi és fizikai lendületet, amit a rendszeres futásokból és jógaórákból merít. Amikor épp nem a fitnesszel van elfoglalva, szülővárosi sportcsapatainak szurkol Pittsburgh-ben, vagy családjával a konyhában főz.

Claire tapasztalatáról itt tudhatsz meg többet.

myprotein