Ugrás a fő tartalomra
Edzés

5 tipp a pihentető alvásért

5 tipp a pihentető alvásért
Isaac Syred
Író és szakértő4 év Ago
Isaac Syred profiljának megtekintése
Fordította: Fazekas Dániel

Nem arra vágyunk mindannyian, hogy minden éjszaka tudjunk legalább 9 órát aludni? Sajnos néhányunk számára ez nem is lehetséges. Ilyenkor egész éjszaka csak forgolódunk, majd ébredéskor azon kapjuk magunkat, hogy az ágy másik oldalán fekszünk.

Ez bizony nagymértékben befolyásolhatja a mindennapi életünket. Azonban aggodalomra semmi ok! Majd ezek a tippek segítenek véget vetni a birkák végtelen számolgatásának, hogy nyugovóra térhessünk, és élvezhessük a pihentető alvás hatásait.

1.    Relaxáló fürdő / zuhany

A pihentető fürdő vagy zuhany nem csak a lelkünknek tesz jót (és a higiéniánknak), de nagyszerű módja az elménk, az izmaink és az ízületeink felfrissítésének is.

Akár ülve, akár állva, néhány perc alatt ellazulhatunk, és ez a békés, nyugodt környezet remélhetőleg segít majd kikapcsolódni. Ettől remélhetőleg könnyeben is alszunk majd el.

Nem csak a bőrünket tisztítjuk és hidratáljuk vele, de felkészíti a testünket az egész éjszakán át tartó pihenésre is.

2.    Minimalizáljuk a kék fényt!

A kék fény befolyásolja a testünk melatonin termelését, amely az alvás-ébrenlét ciklus szabályozásáért felelős.1 Ez azt jelenti, hogy a mesterséges kék fény jelenléte -amely pl. a TV- vagy laptophasználat velejárója- alvászavarokat okozhat.

A kék fénynek való kitettség csökkentése érdekében:

  • Ha csak nem dolgozunk, próbáljunk minél kevesebbet a képernyő előtt ülni!
  • Töltsünk le kékfényszűrő applikációt, az esti használathoz!
  • Lehetőleg ne használjuk lefekvés előtt a különböző elektronikai eszközeinket!
  • Pislogjunk! Sokat. Sokáig.
  • Menjünk rendszeresen szemvizsgálatra!1
kékfény hatása

3.    Kerüljük a koffeint!

A kávékedvelők most próbáljanak meg nem pánikba esni. A koffein nagyon jó, hogy felpörgessen minket, ha szükségünk van egy kis plusz energiára a munkánkhoz, vagy a sportteljesítményünkhöz. Viszont, ha ezt túlzásba visszük, akkor az alvásban már nem lesz ilyen segítőkész.

Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, csupán meg kell bizonyosodnunk róla, hogy nem fogyasztunk túl sok koffeint, és pláne nem túl későn.

Nem arról van szó, hogy nem ihatunk több kávét, csak legyünk okosabbak az időzítéssel kapcsolatban. Ha pedig mi vagyunk a konditerem éjszakai baglyai, akkor próbáljuk ki az új THE Pump edzés előtti kiegészítőt, amely nem tartalmaz koffeint.

4.    Alakítsunk ki alvási szokásokat!

Ideális esetben meg kellene határoznunk egy időpontot a lefekvéshez, és egyet az ébredéshez, amelyeket nap mint nap betartunk -még hétvégén is-, hogy a testünk természetes módon alakítson ki egy rutint ehhez. Ez csökkentené a napközbeni fáradtságérzetet, hiszen a testünk saját biológiai órája ketyegne.

Nagyon fontos lenne kialakítani az alvási szokásainkat, mivel ha fáradtak maradunk, akkor a koncentrációnk sem lesz a toppon, ez pedig komoly hatással lehet a munkánkra. A multitasking így is egy elég megterhelő dolog, nem szeretnénk még nehezebbé tenni.

Úgyhogy ébresztőórákat elő! Egy jelzés, hogy mikor feküdjünk le, és egy, hogy mikor keljünk fel, egy kiváló módja annak, hogy belőjük az alvás-ébrenlét ciklusunkat.

5.    Meditáció

Néha egyszerűen csak azért nem tudunk elaludni, mert túl sok gondolat kering a fejünkben. Ezekben az időkben segít a meditáció.

A meditáció a relaxáció gyakorlata. A légzésünk szabályozásával tudjuk a pulzusunkat befolyásolni.

A következő meditációs gyakorlat egy kiváló bevezetése a meditáció technikájának:

  1. Üljünk vagy feküdjünk kényelmesen! Ehhez választhatunk egy meditációs fotelt vagy párnát is.
  2. Csukjuk be a szemünket!
  3. Próbáljunk meg nem a légzésünkre koncentrálni, hadd jöjjön természetesen! Természetesen el se felejtsük…
  4. Fókuszáljunk arra, hogy miképp zajlik a légzés folyamata, hogy hogyan mozog a testünk minden be- és kilégzés során. Figyeljük meg a mellkasunk, a vállaink és a hasunk mozgását. Egyszerűen csak koncentráljunk a légzésünkre anélkül, hogy változtatnánk az ütemén vagy az intenzitásán. Ha a gondolataink elkalandoznának, a figyelmünket irányítsuk vissza a légzésünkre.

Jegyezzük meg!

Ahhoz, hogy jobban aludjunk, meg kell tanulnunk relaxálni. Mindannyian szeretnénk pihentetően aludni egy hosszú, fárasztó nap után, úgyhogy adjunk egy-egy esélyt ennek az 5 tippnek, és nézzük meg, mi működik a legjobban. Lehet, hogy a meditáció bevezetése a mindennapjainkba, vagy lehet akár az alvási szokásaink rendbetétele is.

Isaac Syred
Író és szakértő
Isaac Syred profiljának megtekintése
Isaac márkaépítéssel foglalkozó kommunikációs gyakornok, aki mindenféle fitnesszel és sporttal kapcsolatos dologért rajong. Mindig is szenvedélye volt a labdarúgás, magas szinten játszott serdülőként, továbbá négy évig versenyszerűen kickboxolt. Az elmúlt években Isaac elszántan fejlesztette és erősítette magát az edzőteremben, egyaránt élvezi az edzések funkcionális és testépítő részét. Szilárd meggyőződése, hogy fontos egyensúlyban lenni, hétvégén pedig szereti barátaival tölteni szabadidejét.
myprotein