Ugrás a fő tartalomra
Edzés

10 Legjobb Tipp Kezdő funkcionális edzést végzőknek

10 Legjobb Tipp Kezdő funkcionális edzést végzőknek
Fekete Kristóf
Funkcionális edző6 év Ago
Fekete Kristóf profiljának megtekintése

Mi a funkcionális edzés?

Először is, a funkcionális edzést úgy definiáljuk, mint „állandóan változó, magas intenzitáson végzett funkcionális mozgásforma”… Ez nem jelent számodra sok mindent, igaz? Oké, a funkcionális fitneszben van futás, evezés, úszás, torna és súlyemelés – nagyjából minden… semmire sem specializálódunk, így felkészültek leszünk bármire.

Mi a legjobb az egészben? Az, hogy mindenki csinálhatja! Minden feladat, vagy WOD (Workout of the Day) skálázható, hogy bárki egyéni szükségletének vagy képességének megfelelő legyen, tekintve akár terhelést (súlyt) vagy intenzitást (ismétlés számok).

A legjobb funkcionális edzés tippek

Ezek a legjobb tippjeim annak, aki azon gondolkozik, hogy elkezdje a funkcionális edzést…

1. Kezd el még ma

A legtöbb ember által elkövetett hiba az, hogy úgy gondolják, hogy szuper fittnek kell lenned mielőtt elmész az első edzésedre és ez nem is lehet távolabb az igazságtól. Minél hamarabb elkezded, annál fittebb és egészségesebb leszel.

2. Állíts fel célokat

Nem számít, hogy a célod az, hogy lefogyj, új barátokat szerezz vagy, hogy fittebb legyél. Légy tisztában azzal, hogy mit szeretnél a funkcionális edzéstől.

3. Skálázd a feladatokat

Ne légy túl büszke ahhoz, hogy „leskálázd” a feladatot. Ez azt jelenti, hogy, ha az „RX” súly (az előírt súly) túl nehéz számodra vagy nem tudsz húzódzkodni, egyszerűen csak csökkentsd a súlyt, használj kisebb kettlebell-t és/vagy kérdezd meg edzőt, hogy milyen skálázott, fejlődést segítő feladatot csinálj helyette.

4. Kezdőknek: Saját magad ellen versenyzel

Haladj a saját tempódban. Hagyd, hogy az intenzitás találjon meg téged. Erő és hajlékonyság stabil alapjaira lesz szükséged, hogy továbblépj a megterhelőbb feladatok felé. A saját korábbi eredményeidhez hasonlítsd a mostaniakat, ne pedig bárki máséhoz a teremben. Saját magad kell felülmúlnod, ha ez azt jelenti, hogy te vagy a legerősebb, fantasztikus! Ha nem, dolgozz tovább, hogy fejleszd a képességeid.

Crossfit edzés

5. A táplálkozáskulcsfontosságú

Az életed minden szemszögéből. Hatással van az energiaszintedre, a regenerációdra és a betegségek elleni védelmedre. Eleinte az ételed minősége sokkal fontosabb, mint a mennyisége. Hívd, ahogy akarod: Paleo, Primal, vadászó-gyűjtögető; a lényeg, hogy tisztán étkezz. Ha a lehető legtisztábban eszel, nem is kell foglalkoznod a mennyiséggel.

6. Pihenj és regenerálódj

Túl sokunk eshet a túledzés csapdájába. Nyugodtan iktass be egy terhelés elvételes napot hetente vagy egy egész hetet 4-6 hetente, mikor csökkented a feladataid súlyát, köreit, intenzitását. Ha minden alkalommal túlterheled magad, előbb utóbb össze fogsz omlani. A megfelelő táplálkozás, folyadékfogyasztás és alvás szerepet játszik a regenerációban, de figyelned kell a testedre is. Ha folyamatosan túlterheled magad, megsérülhetsz vagy akár rosszabb is előfordulhat. Dolgozz a mobilitásodon is!

7. Dolgozz az erősségeiden és a gyengeségeiden is

A kezdőknek az erősségek mellett a gyengeségeiken is dolgozniuk kell. De ne dolgozz állandóan a gyengeségeken, mert az kellemetlen élményekhez is vezethet, ha például minden alkalommal húzódzkodni próbálsz, de még nem tartasz azon a szinten. Mindenképp erősödj, hogy elérd a célod, de dolgozz az erősségeiden is és azokon, amiket a legjobban élvezel.

sprintelés

8. Szleng

Előfordulhat, hogy besétálsz egy terembe és az emberek mintha egy másik nyelven beszélnének. Ne aggódj, gyorsan meg fogod tanulni, de addig is itt van pár kifejezés indulásképp: AMRAP – (As many reps/rounds as possible) – Annyi ismétlés/kör, amennyi belefér; RX –( As prescribed) – Előírt súly/gyakorlat; EMOM – (Every minute on the minute) Minden percben, a perc kezdetekor….

9. Valószínűleg nem lesz könnyebb

Erősebb leszel, jobb lesz az állóképességed és mentálisan is erősebb leszel és ezek mind, a tapasztalattal együtt lehetővé teszik, hogy tudd, mikor kell hajtanod és mikor kell kicsit visszavenned, hogy minden feladatot a képességeidhez mérten a legjobban hajts végre. Habár ez nem jelenti azt, hogy a feladatok könnyebbek lesznek, csak te fogod egyszerűbben felmérni őket és jobban fogod ismerni a saját tested és annak korlátait.

10. Érezd jól magad!

Megtanulni az olimpiai emeléseket és tornász gyakorlatokat jó szórakozás és a hangulat is más, mint egy konditeremben. Az emberek körülötted bátorítani és motiválni fognak, így mikor sikerül az első szakításod vagy húzódzkodásod, az egy nagyszerű érzés lesz. Némelyik feladatot nem mindig fogod élvezni, de, amikor befejezed, újra akarod majd csinálni.

Tanulság

Ne vedd magad túl komolyan. Mosolyogj, nevess és mutatkozz be az embereknek, akiket nem ismersz.

Edzés

Funkcionális edzés | 5 dolog a tökéletes programhoz

A funkcionális edzés egy új, forradalmi fitnesz rendszer lett szerte a világban. A teljes körű fittség koncepciója nem csak azokból a gyakorlatokból áll, amiket naponta tervezel végezni, hanem több más tényezőből is, mint például az étrended, az alvás, az edzések gyakorisága, illetve a regeneráció. Ebben a cikkben ezeket 5 területre szűkítettem és felvázolom, hogyan tökéletesítsd a programod, független

OLVASD EL EZT IS:

Edzés

Funkcionális/cross edzés kezdőknek | 5 egyszerű gyakorlat a kezdéshez

A funkcionális edzés egy olyan magas intenzitású edzésmódszer, mely köredzés jelleggel keveri az erőemelés, a torna és más saját testsúlyos gyakorlatokat. Mikor elkezded az összes mozdulat helyes technikáját megtanítják neked.

Fekete Kristóf
Funkcionális edző
Fekete Kristóf profiljának megtekintése
5 éve kezdtem a funkcionális edzéssel foglalkozni szobatársaimmal és pár hónap után fordultam edző segítségéhez. Ez a sport teljesen megváltoztatta az életemet. Egyetemi éveim alatt elvégeztem a személyi edzői képzést és ezután megszereztem a Level 1 minősítésem is. Pár év versenyzés után elkezdtem segédedzőként dolgozni és ma már teljes állásban a B’Bros edzője vagyok.
myprotein