Ugrás a fő tartalomra
Edzés

5 érv, hogy táncra perdüljünk | A tánc előnyei

5 érv, hogy táncra perdüljünk | A tánc előnyei
Evangeline Howarth
Író és szakértő4 év Ago
Evangeline Howarth profiljának megtekintése
Fordította: Fazekas Dániel

Csak elég ránéznünk egy táncosra, és a fizikumán máris láthatjuk, hogy milyen komoly munka van mögötte, és hogy mitől annyira jók. Az erejüktől és az állóképességüktől kezdve a mentális képességükig, a tánc előnyeit naphosszat sorolhatnánk. Összegyűjtöttük egy listába az 5 -a test számára- leghasznosabb előnyét, amit most ismertetünk is:

1.    Tökéletes testtartás

Igen, erre lehetett számítani… főleg, ha órákat töltünk az íróasztalunknál görnyedve. A balett-táncosok az első tanóráiktól kezdve tanulják a tökéletes testtartást. Azt pedig tudjuk, hogy az öregedéssel a testtartásunk is romlik. Akkor mégis milyen előnyeit élvezhetjük a táncnak?

Egy idős emberekkel végzett tanulmány szerint, heti három táncóra már egyetlen hónap leforgása alatt is javított a testtartásukon.1 A tanulmány arra enged következtetni, hogy az öregedési folyamatok lelassításához bármilyen életkorban és bármilyen fizikai és kognitív képességekkel javasolt a tánc – elég jól hangzik, nem?1

2.    Első osztályú koordináció

Nem azt csinálják a végtagjaink, amit szeretnénk, hogy csináljanak? Nos, ezen is segíthet a tánc! Kutatók szerint, a balett az évek során képes megváltoztatni, javítani az idegrendszer működését, hogy hogyan koordinálja az izmainkat a járáshoz vagy az egyensúlyozáshoz. A profi balett-táncosok sokkal precízebben képesek használni az izmaikat, mint azok, akiknek nincs táncmúltjuk.

koordináció

3.    Támogatja az állóképességet

A futás nem mindenkinek ajánlott, úgyhogy még egy érv, hogy a szórakoztató tánc mellett döntsünk. Több kutatás is megvizsgálta, hogy a tánc milyen hatással van a kardiovaszkuláris rendszerünkre. Ezek olyan eredményekkel szolgáltak, amelyek szerint már heti 2-3 táncóra is képes növelni az állóképességünket.3,4

Azonban egy másik kutatás szerint fontos részlet, hogy ez egy magas intenzitású táncóra legyen, hiszen csak akkor érjük el a fent említett, kívánt hatást.5

4.    Hajlékonyság

Ha táncosak vagyunk, ha súlyemelők, a testünk rugalmassága nagy mértékben képes befolyásolni a teljesítményünket, illetve a sérülések előfordulásának valószínűségét.6 Ha már a lábujjainkat is megterhelő elérni, akkor bátran tegyük a voksunkat a tánc mellé, hiszen rendkívül hasznos tud lenni, ha a hajlékonyságunk növelése a cél. Bizonyított tény, hogy a tanuló balettosok és a profi táncosok (nők és férfiak egyaránt) teste jóval nagyobb mozgástartományt teszt lehetővé, mint a nem táncosoké.7,8,9

5.    Hangulat

Ha fel szeretnénk dobni kicsit a hangulatot, az egyik legjobb, amit tehetünk, hogy a táncparkett felé vesszük az irányt, mivel a tánc -több kutatás szerint is- képes csökkenteni a feszültséget.10 Ezen kívül szuper lehetőséget kínál, hogy szocializálódjunk és új embereket ismerhessünk meg. Egy másik kutatás pedig arról számolt be, hogy segít a táncpartnerünkbe vetett bizalmunkat növelni, plusz kialakít egy pozitív hozzáállást a társasági élethez.

Jegyezzük meg

A tanulmányok magukért beszélnek – a táncnak megannyi hasznos velejárója van. Akár otthon kapjuk el a dallamokat, akár egy bálteremben, a lényeg, hogy a zene legyen kedvünkre való…  aztán már nem marad más dolgunk, mint élvezni a pozitív előnyeit!

Kiegészítők

A 4 leghatásosabb kiegészítő az ízületek védelméért

Cikkünkben hasznos gyakorlati tanácsokat olvashatsz arról, hogyan óvhatod meg ízületeidet!

Edzés

5 tipp a pihentető alvásért

Ahhoz, hogy jobban aludjunk, meg kell tanulnunk relaxálni. Mindannyian szeretnénk pihentetően aludni egy hosszú, fárasztó nap után, úgyhogy adjunk egy-egy esélyt ennek az 5 tippnek, és nézzük meg, mi működik a legjobban.

1. Coubard, O. A., Ferrufino, L., Nonaka, T., Zelada, O., Bril, B., & Dietrich, G. (2014). One month of contemporary dance modulates fractal posture in agingFrontiers in aging neuroscience6, 17.

2. Sawers, A., Allen, J. L., & Ting, L. H. (2015). Long-term training modifies the modular structure and organization of walking balance controlJournal of neurophysiology114(6), 3359-3373.

3. Watterson, V. V. (1984). The effects of aerobic dance on cardiovascular fitnessThe Physician and Sportsmedicine12(10), 138-145.

4. Dowdy, D. B., Cureton, K. J., Duval, H. P., & Ouzts, H. G. (1985). Effects of aerobic dance on physical work capacity, cardiovascular function and body composition of middle-aged womenResearch Quarterly for Exercise and Sport56(3), 227-233.

5. Williford, H. N., Blessing, D. L., Olson, M. S., & Smith, F. H. (1989). Is low-impact aerobic dance an effective cardiovascular workout?The Physician and sportsmedicine17(3), 95-109.

6. Morton, S. K., Whitehead, J. R., Brinkert, R. H., & Caine, D. J. (2011). Resistance training vs. static stretching: effects on flexibility and strengthThe Journal of Strength & Conditioning Research25(12), 3391-3398.7.

7. Chatfield, S. J., Byrnes, W. C., Lally, D. A., & Rowe, S. E. (1990). Cross-sectional physiologic profiling of modern dancersDance Research Journal22(1), 13-20.

8. Klemp, P., & Learmonth, I. D. (1984). Hypermobility and injuries in a professional ballet companyBritish journal of sports medicine18(3), 143-148.

9. Alter, M. J. (2004). Science of flexibility. Human Kinetics.

10. Lesté, A., & Rust, J. (1990). Effects of dance on anxietyAmerican Journal of Dance Therapy12(1), 19-25

11. Tarr, B., Launay, J., Cohen, E., & Dunbar, R. (2015). Synchrony and exertion during dance independently raise pain threshold and encourage social bondingBiology letters11(10), 20150767.

Evangeline Howarth
Író és szakértő
Evangeline Howarth profiljának megtekintése

Evangeline fiatal kora óta versenyszerűen sportolt. RYA minősített vitorlás oktatóként tisztában van vele, hogy mennyire fontos a megfelelő táplálkozás az extrém és állóképességi sportokban, mivel a Team GBR csapatában és az egyetemi első számú csapat edzőjeként és kapitányaként szerzett tapasztalatot.

Szabadidejében Evangeline szeret futni, különösen maratonokat. Hétvégén vízi sportokat űzve vagy a hegyekben túrázva találod. Kedvenc estéit HIIT edzésekkel vagy guggolásokkal tölti az edzőteremben, mielőtt összedobna egy jó fűszeres ételt, egy tonna zöldséggel - yum!

Evie tapasztalatairól itt tudhatsz meg többet.

myprotein