Ugrás a fő tartalomra
Edzés

5 ok amiért nem nő az izomtömeg

5 ok amiért nem nő az izomtömeg
Hajdu Dóri
Funkcionális versenyző és edző8 év Ago
Hajdu Dóri profiljának megtekintése

Keményen edzel, de nem látod azt az eredményt, amit reméltél? Olvasd el ezt a cikket arról, hogy mi lehet az oka, annak, hogy nem nő az izomtömeged… Lehet, hogy te is elköveted ezen hibák egyikét.

Eleget Eszel?

A megoldás egyszerű lehet. Eleget eszel?

Amikor elindulunk a fittség felé, könnyű csak az edzésre koncentrálni, és megfeledkezni a táplálkozásról. Biztos vagyok benne, hogy már hallottad azt a mondást, hogy „a kockás has a konyhában készül”. Nos, ez abszolút igaz, a táplálkozás minimum a 80%-a harcnak.

Testépítő étkezés

Annak érdekében, hogy növeld az izomtömeged, eleget kell ennek a megfelelő ételekből, ami tartalmaz szénhidrátot, fehérjét és zsírt. A tested felhasználja a tápanyagot, amit abból az ételből nyer, amit megeszel, hogy építse és javítsa az izmokat.

Elsődleges fehérjében gazdag ételek:
  • Csirke
  • Hal
  • Pulyka
  • Sovány Marha
  • Tojás
Húsfajták

További ételek, amik tartalmaznak fehérjét:

  • Cottage Cheese
  • Görög Joghurt
  • Túró
  • Bab és hüvelyesek
  • Magvak

Egy magas fehérjetartalmú étrend elengedhetetlen a tiszta izomtömeg növelése érdekében. Testtömeg kilogrammonként 1,2-2g fehérjét ajánlott fogyasztani naponta, amit néha nehéz lehet elérni pusztán az étrendedből, ezért lehetnek hasznosak a táplálék-kiegészítők.

táplálékkiegészítők
Táplálék-kiegészítők a fehérjebevitel növelésére:

Elég Keményen Edzel?

Az elmaradt izomnövekedés másik oka lehet – amit lehet, hogy nem akarsz hallani – hogy elég kemény az edzésed? A testünk gyorsan adaptálódik stressz hatására, és ha nem növeled folyamatosan a súlyt, amivel dolgozol, akkor hamar megállhat a növekedés, ezért hajtsd magad, hozd ki magadból a legjobbat!

A tested nem hajlandó változni, és ezért nagyobb stressznek kell kitenned, hogy elinduljon az izomnövekedés, szóval, ha ugyanazt a súlyt használod már egy ideje, akkor eljött az idő, hogy felpörgesd az intenzitást!

4

Pihenés és Regenerálódás

A pihenés minden fitnesz rendszer fontos tényezője. Az izmaidnak időre van szüksége, hogy helyre jöjjenek, ezért sok testépítő alkalmazza a szétválasztást, például egyik nap lábedzés, a következő nap kar, annak érdekében, hogy minden testrésznek legyen egy nap pihenője közben.

Az alvás szintén nagyon fontos, amikor elérjük a mély alvás állapotát, akkor a testünk helyre állítja a mély izomrostokat. A javasolt alvásidő 8 óra, de én még többet javaslok, ha van lehetőséged rá.

5

Alkohol és Hidratáció

A túlzott alkoholfogyasztás akadályozhatja az izomnövekedést. Az alkoholban nincsenek tápanyagok, de van rengeteg kalória, 7 kalória grammonként, hogy pontos legyek. Tehát, nagyon könnyű rengeteg kalóriát bevinni, anélkül, hogy észrevennéd. Ha zsírt próbálsz veszteni, ez nagy probléma lehet. Az alkohol lelassítja a fehérjeszintézist, mivel csökkenti a tesztoszteront, az egyik legfontosabb izomépítő hormont!

Ezen felül, dehidratációt okozhat és növeli a test zsírraktárait. A kulcs, mint mindenben, a mértékletesség. Teljesen rendben van, hogy elmész kikapcsolódni és megiszol pár italt, csak ne ess túlzásba, az élet lényege, hogy jól érezd magad és megtaláld az egyensúlyt.

6

Túl sokat edzel?

A rendszeres és következetes edzés kiváltja az izomnövekedést és adaptációt, tehát fontos, hogy gyakran eddz, 4 nap súlyzós edzés és 1-2 nap kardió ideális lehet. Ha elkezdesz egy edzéstervet, fejezd is be! Sok ember gyakran feladja, vagy úgy ítéli meg, hogy nem működik, de a kulcs a következetesség. Eltarthat egy ideig, hogy „beüssön” az edzésterv, tehát tarts ki mellette!

Sok testépítő, köztük Arnold is, beszél az ’agy-izom kapcsolatról’, próbálj tényleg az izmaidra koncentrálni, miközben végzed a gyakorlatot. Éld át a pillanatot, és ahogy az izmaid összehúzódnak és megnyúlnak.

Ahelyett, hogy csak végigmész gyakorlatokon, próbálj a mozdulatra koncentrálni és vizualizáld az izomnövekedést.

 

7

Összegzés

Olykor, ami másoknak működik, az neked nem fog. Nézd meg a fenti tippeket alapján, hogy van-e olyan terület, ahol még fejlődhetne az edzésed. A fittség egy utazás, ahol nincs végállomás, tehát folytasd a kemény munkát és jönni fognak az eredmények!

Hajdu Dóri
Funkcionális versenyző és edző
Hajdu Dóri profiljának megtekintése
12 év kosárlabda után, 5 éve váltottam a funkcionális edzésre. A sport tölti ki az életem nagy részét, imádok edzeni, edzősködni, versenyezni. Fontos számomra a minőségi táplálkozás, hogy a lehető legtöbbet hozhassam ki magamból. A sport mellett, a másik kedvenc dolgom az utazás. Szeretném felfedezni, bejárni az egész világot.
myprotein