Ugrás a fő tartalomra
Edzés

A 8 legjobb zsírégető edzés | Edzésformák, ha fogyni szeretnél

A 8 legjobb zsírégető edzés | Edzésformák, ha fogyni szeretnél
Chris Appleton
Szerző & Szerkesztő2 év Ago
Chris Appleton profiljának megtekintése
Fordította: Révai Zsófia

Rengeteg különféle edzésmódszer létezik, amiket alkalmazhatsz, ha a vágyad a fogyás. De melyik passzol a legjobban hozzád és edzési stílusodhoz? Nézzük, mik a lehetőségek, és találjuk meg együtt!

Hogyan segíti az edzés a súlycsökkentést?

Az edzés számos jelentős előnnyel jár a fogyás elősegítése szempontjából. Ezek közül kiemelendő a tény, hogy segít kalóriadeficitbe kerülni. Ezt az állapotot úgy érheted el, ha kevesebbet eszel vagy többet edzel, illetve ha párhuzamosan teszed mindkettőt. A súly-és testzsírcsökkentésnek pedig egyetlen igazi kulcsa van: a kalóriadeficit elérése!

Emellett az edzés sokkal fittebbé tesz. Gyorsabb lesz az anyagcseréd, jobban fogsz aludni, sokkal több energiád lesz a mindennapokban.

Természetesen erősebb is leszel, hiszen a fejlődés az izmok épülését is magával hozza majd. Ne aggódj, ez nem azt jelenti, hogy nemsokára nem fogsz már beférni az ajtón! Sokkal inkább arról van szó, hogy ha egy kicsit megereszkedett volna a bőröd a zsírból való fogyás miatt, az edzés segít ezen a problémán, sokkal tónusosabbá, feszesebbé téve a tested.

HIIT

A magas intenzitású intervall edzés (HIIT) hatékonyabb lehet zsírégetés céljából, mint a hosszabb, kevésbé intenzív edzések. Egy tanulmányban résztvevők 28,5%-al nagyobb súlycsökkenésről számoltak be – ugyanakkor ez az edzésforma egyértelműen nem ideális mindenki számára.

Rövid, magas intenzitású aktív szakaszokat követnek még rövidebb pihenők – ezáltal sokkal magasabb lesz az energiafelhasználás, így az elégetett kalóriák száma is.

Tabata

A Tabata lényegében a HIIT egyik formája, egy nagyon jól felépített edzéstípus. 20 másodperc munka, 10 másodperc pihenő – mindez pedig 4 perces blokkokban történik, ami 8 környi aktív szakaszt jelent. Őrjítően lassan fog eltelni ez a 4 perc, ezt garantálom!

Edzés

Mi az a Tabata edzés?

Ha igazán fel akarjuk turbózni az edzéseinket, főleg ha azért, mert nem tudunk eljutni az edzőterembe, akkor a Tabata hibátlan választás.

LISS

A LISS, azaz az alacsony intenzitású kardió edzés során nem rövid, intenzív szakaszok által feszegeted a határaid. Épp ellenkezőleg, hosszabb ideig edzel, végig tartva az egyenletesen alacsony terhelést.

Sokkal barátságosabban hangzik, mint egy durva HIIT vagy Tabata edzés, ugyanakkor több időt is vesz igénybe. De a kalóriadeficitet így is elérheted!

Edzés

HIIT vs. LISS edzés | Melyik a hatékonyabb kardió edzés zsírvesztéshez?

A legtöbben egyetértenek abban, hogy a zsírvesztés és tónusosan izmos test elérése érdekében érdemes kardió edzésekkel kiegészíteni a végzett sporttevékenységek körét. A zsírvesztést leginkább elősegítő kardió edzés megtalálása azonban sokkal megosztóbb kérdés. De melyiket érdemes választani?

Kardió

A kardió bombabiztos módja annak, hogy fittebb legyél és kalóriákat égess. A kardiovaszkuláris rendszer remekül fejlődik általa, így a teljes szervezetedre jó hatással van. Futógép, evezőgép, elliptikus tréner – ez csak néhány lehetőség, amelyeket az edzőteremben találhatsz a kardiógépek között.

De persze a kardiónak más formái is léteznek. Ilyen lehet a kutyasétáltatás, takarítás, egy kis kertészkedés, egy pörgős nap a gyerekekkel, vagy éppen néhány hossz az uszodában.

Az is bizonyítást nyert, hogy ha a kardió edzéseket heti 2-3 ellenállásos edzéssel kombinálod, sokkal hatékonyabban csökkentheted a súlyod!

Erősítő edzés

Az erősítő edzés nagyban segíti a zsírcsökkentést, hiszen több súllyal, nagyobb ellenállással dolgozol, így sokkal több energiát használsz fel. Erősebb leszel és nő az izomtömeged, tehát több zsírt égetsz majd el és az anyagcseréd is felpörög.

Ha a mérleg azt mutatja, megállt a fogyás, akkor se aggódj! Ahogy mondják, az izom ugyanakkora térfogaton nehezebb a zsírnál, így az elveszített zsír helyét rögtön ki is tölti, ahogy az edzés által növekszik.

Súlyzós edzés

Sok embernek a súlyzós edzésről hatalmasra nőtt izompacsirták jutnak az eszébe, akik szinte be sem férnek az ajtón – pedig a helyzet teljesen más!

Hogy hogyan formálhatod a tested a súlyzós edzés által, az leginkább a kalóriabeviteledtől függ. Ha tartod a kis mértékű deficitet, amit megfelelő ismétlés- és sorozatszámmal párosítasz, akkor elérheted az áhított vékonyabb, tónusosabb testet, miközben erősödsz is!

Általánosságban véve kijelenthetjük, hogy az edzés által csökkentheted a testzsírszázalékod, illetve azt is, hogy azok az izmok, amelyeket dolgoztatsz, növekedni fognak, erősebbé válnak. Ezáltal pedig többet lesznek képesek elégetni a körülöttük tárolt zsírszövetekből.

legjobb zsírégető edzés

Cross-Training

A Cross Training napjainkban egyre népszerűbb és pontosan azt takarja, amire az elnevezése alapján gondolnál! A kardió, súlyzós edzés és gimnasztika kombinációja egy olyan edzésformát eredményez, ami erősebbé, fittebbé, hajlékonyabbá tesz.

Az igazi titok abban rejlik, hogy te választhatod meg a terhelés mértékét. Ez az edzés igazán arról szól, hogy a határaid feszegesd és alaposan megizzadj.

Saját testsúlyos edzés/ Calisthenics

Talán a legkényelmesebb az összes edzésforma közül. A saját testsúlyos edzés akkor is jó megoldás lehet, ha a lehetőségeid korlátozottak idő, felszerelés, vagy épp a rendelkezésre álló hely szempontjából.

A terhelés progresszív növelése ebben az esetben kiemelt fontosságú, ha fejlődni szeretnél. Ez jelentheti az ismétlésszám vagy sorozatszám növelését, de a pihenőidőt is csökkentheted annak érdekében, hogy az edzések egyre nagyobb kihívást jelentsenek!

A végszó

Legyen szó magas intenzitású edzésről, vagy éppen valami kíméletesebbről – mindenki számára létezik olyan módszer, ami a legjobban passzol a korához, edzettségéhez és életmódjához. Ne hagyd, hogy bármi is visszatartson!

Ha a kalóriabeviteledre ügyelsz, és az edzéseiden is odateszed magad, a zsírpárnák valósággal leolvadnak majd a testedről!

Edzés

5 zsírégető edzésmódszer futópadon

Cikkünkben bemutatunk olyan edzésmódszereket, melyekkel lehetséges a fogyás futópaddal.

Edzés

A 11 leghatékonyabb HIIT edzés bármely sportcél eléréséhez

A HIIT edzésmódszer hatékonysága kétségtelen. Olvasd el cikkünk a bármely sportcél elérését támogató, 11 izzasztó HIIT edzés megismeréséhez!

Chris Appleton
Szerző & Szerkesztő
Chris Appleton profiljának megtekintése
Chris szerkesztő és minősített 3-as szintű személyi edző, BA edzői diplomával rendelkezik sport-tanácsadás és fejlesztés területen. Továbbá 3-as szintű képesítéssel rendelkezik sporttáplálkozás területen is. Fitnesz órák, edzések és edzéstervek terén is tapasztalattal rendelkezik, legyen szó akár kezdő, akár haladó sportolókról. Chris emellett még minősített labdarúgó-edző, magas szintű kapus és erőnléti edzést ad félig professzionális szinten, valamint táplálkozási tanácsokkal látja el a sportolókat az optimális teljesítmény fenntartása érdekében. 15 éves tapasztalattal rendelkezik a sport- és fitnesziparban, és folyamatosan fejleszti magát. Chris szereti szabadidejét a családjának szentelni, miközben edzőterembe jár.
myprotein