Ugrás a fő tartalomra
Edzés

A titok a sikerhez edzésed során — Érd el a célod!

A titok a sikerhez edzésed során — Érd el a célod!
Evangeline Howarth
Író és szakértő5 év Ago
Evangeline Howarth profiljának megtekintése

Olvasási idő: 5 perc

Mi a titok nyitja, hogy kitarts, és elérd céljaidat? Olyan sokan indítjuk úgy mindig az évet, hogy elkezdünk fejlődni, de kevesebben viszik végig mindazt. Szóval, hogyan tudnád odaszánni magad a komoly változásra?

Legyen bármi is a célod, fogyni néhány kilót, mert felszedtél egy kicsit a hideg hónapok során, vagy esetleg egy maratonfutás, vagy egyéni csúcsot döntenél súlyemelésben, belül a lényeg ugyanaz marad. Nem is igazán arról szól, hogy „van egy titok a sikerhez”, vagy nem is magáról a célról szól, sokkal inkább a hozzáállásról és a konkrét lépésekről, melyeket megteszel, hogy elérd, amit szeretnél.

Sam Robinson, egy odaszánt CrossFit bajnok, megosztotta velünk, hogyan sikerült mindig tovább hajtania magát annak köszönhetően, hogy hajlandó volt keményen dolgozni, és mindent képes volt megtenni, ami csak szükséges volt, hogy odáig jusson, ahova szeretett volna.

Itt az idő, hogy szembenéz azokkal a fogadalmakkal, és úgy érd el az év végét, hogy komoly sportteljesítményeket tudsz magad mögött.

A fitnesz siker és kitartás titka

Csak nyugodtan!

A célod eléréséhez vezető első lépés a tisztánlátás. Világosan kell látnod a képet, hogy mit is szeretnél, valamint azt is, hogy mikor szeretnéd azt elérni. Nem csupán azért fontos világosan tervezned, hogy hogyan is jutsz el odáig, mert így kitalálod a lépéseket, hogy elérd a célt, hanem azért is, mert így elérhetőnek tűnik.

Az, hogy elképzeled, hogy befutsz a célba, vagy plusz 20 kilót emelsz, segíteni fog továbbmenni azokon a napokon, amikor nem akarsz edzeni. Valamint kitűnő motiváció az is, hogy visszatekintesz arra, honnan is indultál.

Sam azt mondja: „Ha rossz napod van, emlékezz csupán arra, hogy hogy miért is csinálod, és fogadd el, hogy a számok éppen nem a legjobbat mutatják. Januárban elszakadt az Achilles-ínam, így mielőtt újra megtanultam volna járni, 5-6 hónapon keresztül egy csizmával edzettem. Ha küzdök, elég csak visszatekintenem, hogy mennyivel nehezebb is volt akkor edzeni.”

 

Tápláld az ambícióid:

Az ősi mondás, miszerint „az vagy, amit megeszel” sose bizonyult annyira igaznak, mint amikor az edzéssel kapcsolatos fogadalmaidat próbálod megvalósítani. Ha keményen szeretnél edzeni, jól kell táplálkoznod, hogy minden mozdulatodat energiával láthasd el, és javíts a testkompozíciódon, így elérd azt a plusz kilométert vagy plusz izomtömeget.

Sam szerint: „Gondoskodom arról, hogy eleget egyek és aludjak, valamint elegendő vizet igyak, kitartsak a tervem mellett, és ezen felül mást ne csináljak.” Szóval, ne bonyolítsd túl, és akkor könnyű lesz mellette kitartanod!

Ugyanakkor nem csak a fizikai energiáról van szó, hanem a mentális energiáról is. Az, hogy arra gondolsz, miért is szeretnél valamit, vagy miért fontos, hogy elérd azt, segít a reggeli edzés előtt, hogy kikelj az ágyból, vagy abban, hogy egy tál jégkrém helyett egy kiegyensúlyozott étkezést válassz. Lehet, hogy jótékonysági céllal pénzt próbálsz gyűjteni… gondolj mindazokra, akiknek majd segíteni tudsz, ha kitartasz!

Fitnesz és edzés siker titka

 

Váljon szenvedéllyé!

Engedd, hogy valami olyasmivé váljon, amit igazán szeretsz! Élvezd a kihívást és a siker érzését egy kemény edzést követően! Az, hogy valami iránt szenvedélyes vagy, azt is jelenti egy úttal, hogy pozitív vagy azzal kapcsolatban. Míg a pozitív hozzáállás segít, a pozitív irányba megtett lépések hozzák meg a változást és fejlődést. Szóval, legyen ez olyas valami, amit szeretsz, és engedd, hogy a szenvedély hajtson!

„Ami engem hajt, hogy jobban teljesítsek, az az, hogy tudom, minden nap mindenben jobb leszek. A sérült lábam 90%-osan jött helyre, mégis egyéni csúcsokat döntök. Ami motivál, az az, hogy tudom, ezek a számok még jobbak lesznek, amint 100%-ban felépülök. Szeretem továbbá a versenyzés atmoszféráját. Azzal semmi sem ér fel!”

 

Én vagyok saját magam versenytársa

Nem fogod kézzel foghatónak érezni az eredményeidet, ha az Instagramon lévő bikinibe öltöztetett modellekkel hasonlítod össze magad, pedig igazából sikeres vagy! Hasonlóképpen, ha az edzőtermi sikereidet azokéhoz hasonlítod, akik egész nap az edzőteremben vannak, te pedig heti 5 nap napi 9 órát dolgozol is még mellette.

Egyedül saját magadhoz kellene mérned magadat! Például hasonlíts össze az egyik énedet, aki egy kilométert sem tudott futni, a másik éneddel, aki 15 kilométert fut. Na, ez eredmény! Mérjél! Akár a testedet, akár a sprint idődet vagy emelt súlyokat, és ezekre építs! Ez jelenti továbbá az egyetlen utat, hogy megtervezd a következő lépéseket és fejlődést azáltal, hogy saját egyéni csúcsokat döntesz.

Sam a következőt mondja: „Mindig saját sporttervvel rendelkezem, sose figyelek arra, hogy bárki más mit csinál. Valaki mindig jobb lesz nálad valamiben, így fontos tudni, hogy ha megtettél minden tőled telhetőt, akkor az elég.”

Crossfit vagy súlyzós edzés a jobb?

Megdöntöm a saját rekordjaim:

Tűzz ki egy célt! Amikor azt elérted, tűzz ki egy másikat, majd mindezt ismételd! Mindig lehetséges egy következő lépés a fejlődéshez. Ha hajtod magad, hogy egyéni csúcsot dönts, az remek módja a motivációnak is, legyen az akár az eddigi legnagyobb táv, vagy hogy minden mérkőzésen gólt szerzel, vagy hogy súlyban elérsz egy új célt.

Minden azzal kezdődik, hogy kitűzöl egy célt, és kidolgozod, hogyan érheted el. Ha minden eltervezett lépést követsz, akkor célod rövid időn belül valóság lehet. Egyéni csúcs vagy eredmények nem csupán álmok lesznek, hanem valami, ami elérhető, ha elég keményen küzdesz. Ha az elsőt elérted, mindig lehetséges újat kitűzni!

„A fiziológusom azt állította, hogy legalább egy évig nem tudok majd versenyezni. Ugyanakkor éppen az elmúlt hónapban kvalifikáltam magam az első CrossFit Sanctioned Eventemre elit kategóriában, így 2019-ben versenybe szállok helyezésért a CrossFit Games nevű eseményen. Be akartam bizonyítani, hogy egy sérülésből visszatérhetsz egy igencsak versengő mezőnybe.”

 

Sikerem ünneplése

Ünnepeld meg győzelmedet, akármilyen kicsinek is látszanak azok! Minden eredmény egy jó irányba tett lépést jelent. Ne úgy ünnepelj, hogy az rombolja edzésedet, hanem például egy új futócipővel az első félmaraton után, vagy egy új edzőtermi táskával a felszerelésedhez.

Sam így gondolja: „Hétvégén mindig szakítok időt a barátaimra, családomra. Ez az egyensúly nagyon fontos, hiszen akkor érzem úgy, hogy a legjobban tudok teljesíteni, ha a legboldogabb vagyok”

Amint tehát Sam mondja, a sikered megünneplése egyben azt is jelenti, hogy tudod, mikor kell szünetet tartani. Ha keményen edzettél, a testednek szüksége lesz egy pihenőnapra. Ez egy kemény edzés során mutatott sikered megünneplése egy pihenőnappal. Ha túlteljesítesz, azzal csak veszélybe sodrod a sikered egy sérüléssel és kimerüléssel, így jó tudnod, mikor van annak az ideje, hogy tested kemény munkáját megjutalmazd egy kis pihenéssel.

Fitnesz célok elérése Crossfit

Tanulság

Sam megmutatta, hogy minden eshetőség ellenére bárhonnan képes vagy felállni, és elérheted fizikai csúcsformádat. Most tehát foghatod a céljaidat, és valósággá válthatod őket! Kemény munkával, tervezéssel és odaszánással le leszel nyűgözve, mi mindent tudsz elérni!

Emlékezz, az eredményeid a tieid! Légy minden megtett lépésedre büszke, és emlékezz, hogy néha a pihenés ugyanolyan fontos, mint a kemény edzés.

Evangeline Howarth
Író és szakértő
Evangeline Howarth profiljának megtekintése

Evangeline fiatal kora óta versenyszerűen sportolt. RYA minősített vitorlás oktatóként tisztában van vele, hogy mennyire fontos a megfelelő táplálkozás az extrém és állóképességi sportokban, mivel a Team GBR csapatában és az egyetemi első számú csapat edzőjeként és kapitányaként szerzett tapasztalatot.

Szabadidejében Evangeline szeret futni, különösen maratonokat. Hétvégén vízi sportokat űzve vagy a hegyekben túrázva találod. Kedvenc estéit HIIT edzésekkel vagy guggolásokkal tölti az edzőteremben, mielőtt összedobna egy jó fűszeres ételt, egy tonna zöldséggel - yum!

Evie tapasztalatairól itt tudhatsz meg többet.

myprotein