Ugrás a fő tartalomra
Edzés

Bicepsz edzés: az 5 legjobb bicepsz gyakorlat

Bicepsz edzés: az 5 legjobb bicepsz gyakorlat
Hajdu Dóri
Funkcionális versenyző és edző5 év Ago
Hajdu Dóri profiljának megtekintése

Akár ujjatlanban vagyunk, akár nem, nincs okunk könnyelműen kezelni a bicepsz edzését, ugyanis a ’kar-szezon’ egész éves nem csak nyáron tart. Hogy mi az 5 legjobb bicepsz gyakorlat? Ebben a cikkben olyan gyakorlatot mutatunk be, melyek segítségével kitöltheted az ingujjaid. Olvasd el a cikket és legyen még hatékonyabb a bicepsz edzés!

A cikk tartalma:

Az 5 legjobb bicepsz gyakorlat

1) Preacher hajlítás

Bicepsz edzés - preacher gyakorlat

A preacher hajlítás vagy más néven bicepszhajlítás Scott-padon, Larry Scott-ról, az első (és kétszeres) Mr. Olimpia győztesről (1965 és 1966) kapta a nevét, aki karjai több mint 50 cm-esek voltak! Kérdezd meg magadtól.. Hány embert látsz az edzőteremben ekkora karokkal? Scott egyértelműen jó úton haladt, viszont az elismerés az őrült fejlődésért a preacher hajlítás gyakorlatot illeti. Scott preacher hajlítás gyakorlata kiváló bicepsz izolációt tett lehetővé és nagyszerűen erősítette a brachialis izmot. A brachialis a bicepsz alatt van, ami a szabályosan végrehajtott preacher hajlításnál a felkarba nyomja az izmot, ezáltal még nagyobb karja lesz. A köztudattal ellentétben, ennél a gyakorlatnál teljesen elfogadható, ha a testeddel kicsit belemozdulsz. Legközelebb próbálj fokozatosan hátradőlni a súly leengedése közben és enyhén előredőlni, mikor az álladhoz emeled a rudat. Ezzel a technikával a bicepsz jobban nyúlik, illetve húzódik össze, ami által a gyakorlat sokkal nehezebb lesz, de hatásosabb is.

2) Karhajlítás ülve egykezes súlyzókkal, döntött padon

Bicepsz edzés - döntött padon egykezes súlyzóval gyakorlat

A mi 5 arany bicepszgyakorlataink közül kétségtelenül ez a gyakorlat nyújtja meg a bicepszet úgy, ahogy más gyakorlat erre nem képes. A gyakorlat az izom hossz-feszülés kapcsolatát használja ki, erős, növekedést serkentő izom összehúzódásokat eredményezve.

A könyék pozíciója miatt (hátra húzva, eltartva a testtől) a külső, hosszú feje a bicepsznek (ami a vállízület felett ered) végzi a munka jelentős részét. Ajánlott a bicepsz hosszú fejére nagyobb figyelmet szentelni, mivel az a leglátványosabb! Kivéve, ha szokásod egy dupla bicepsz pózt mutatni minden alkalommal, mikor belépsz egy ajtón.

Érdemes megemlíteni, hogy maximum 45°-os szögben döntsd le a padot, alacsonyabb szögben (laposabb pad) nagyobb nyújtás érhető el, de a sérülés esélye is magasabb, begyulladhat az ín a hosszú fejben. Hasonlóan járhatsz túl nagy súly használata esetén is, amitől ezt a gyulladást vállfájdalomként érzékeljük.

3) Bicepszhajlítás kézisúlyzóval, kiforgatva

Bicepsz edzés - Bicepszhajlítás

Ha az edzésed során a maximális növekedésre törekszel, akkor az edzésedet az adott izom élettani funkcióira kell alapoznod. A bicepsz esetében ez nem csak a könyék hajlítását jelenti, hanem a csukló kifelé fordítását is (tenyér felfelé fordítása) – és itt kerül előnybe a kézi súlyzó a hagyományos rúddal végzek gyakorlatokkal szemben. A rúddal végzett gyakorlatoknál a csukló ugyanabban a helyzetben marad végig a gyakorlat során, így annak kifelé fordítása lehetetlen.

A kifordított hajlítások nem nagy titkok, mégis sokan küszködnek a gyakorlat helyes kivitelezésével. Először is, a csukló csak akkor fordul ki teljesen, mielőtt az alkar és a bicepsz merőleges helyzetbe kerül egymáshoz képest. Annak érdekében, hogy a csukló teljesen kiforduljon ezen a ponton, koncentrálj a kisujjadra, azzal is szorítva a markolatot és fordítsd kifelé amennyire csak lehet. Ez biztosítja a maximális kifordítást és az optimális izomrost igénybevételt.

Ahhoz, hogy a rövidebb, belső feje a bicepsznek még több ingert kapjon ebben a gyakorlatban, használhatsz eltérő fogást; amely esetében a markolat legszélén fogod meg úgy, hogy a hüvelykujjad megérintse a tárcsákat.

4) Koncentrált bicepszhajlítás

Bicepsz edzés - Koncentrált Bicepszhajlítás

A koncentrált bicepszhajlítás egy gyakran félreértett feladat, mivel sokan azt hiszik, hogy izomtömeg növelés helyett inkább a bicepszet csúcsosítja. Sajnos a bicepsz alakját a genetika határozza meg - mindenkinek lehet nagyobb karja, de az már a természeten múlik, hogy lapos lesz, mint egy lepényhal vagy csúcsos, mint egy hegy.

Mindenesetre a koncentrált bicepszhajlítás egy nagyszerű feladat a bicepsz hosszú, külső fejének a megdolgoztatására és az izom izolációjára. Ennek oka az, hogy a koncentrált bicepszhajlítás kiiktat minden vállmozgást illetve a súly lendületből való mozgatását.

De hogy fog egy másik könnyű súlyos, izolált gyakorlat tömeget növelni?

Hadd hozzak fel egy erőemelőt a 70-es évekből: David Shaw, akinek elképesztő karja 53cm volt. Nos, találd ki, mi volt a kedvenc bicepsz gyakorlata! A koncentrált bicepszhajlítás! Izolált vagy sem, Shaw 100 fontos (45kg) súlyzóval 5 ismétléseket csinált ebből a gyakorlatból!

Az egyik fontos dolog a koncentrált bicepszhajlítás végzésekor, a könyék helyes pozíciója, amit a comb belső részéhez kell, hogy támassz és nem a tetejére (sokaknál gyakori hiba).

Ha nem tudod leengedni a súlyzót anélkül, hogy a földhöz érintenéd, egyszerűen csak emeld meg a sarkad - ugyanakkor ne végezz hiperextenziót (túlnyújtást) a bicepszeddel, mert sérüléshez vezethet.

5) Bicepszhajlítás rúddal

Bicepsz edzés - Bicepszhajlítás rúddal

Ezt a gyakorlatot nem kell bemutatni - a legtöbb bicepsz edzés alapjaként is ismert! Ezt a gyakorlatot a legjobb tömegnövelő gyakorlatnak vélik. Mindenesetre a bicepszhajlítás rúddal 5. lett a listán... De miért?

A bicepszhajlítás rúddal az egyik legjobb tömegnövelő gyakorlat, egyszerűen azért, mert nagyon sok izmot igénybe vesznek csak a test stabilizálása miatt is. Ezt jól tudja illusztrálni az, ha elképzelsz valakit, aki nagyobb súllyal próbálja végezni a gyakorlatot, mint, amit elbír, és ahelyett, hogy a rudat a bicepsze segítségével hajlítaná, a rúd hajlítja őt!

Ezért, hatékonyság szempontjából, a bicepszhajlítás rúddal egy fontos gyakorlat, de nem izolált és nem veszi igénybe annyira a bicepszet, mint a preacher, a döntött pados vagy a koncentrált bicepszhajlítás (ahogy az elektromiográfia mutatja).

Bicepsz edzés: miért fontos a szabályos technika?

De ezek szerint, a gyakorlatnak van egy előnye, mégpedig az, hogy könnyen tudsz vele csalni! Csípőből belelökni és a lendületet kihasználva feljuttatni a rudat nem túl szép, de nagyon hatékonyan durrantja be a karodat, mivel sokkal nagyobb súlyt használsz (mint, ami szabályos volna) a negatív szakaszában a gyakorlatnak. Ez gyakorlatilag nagyobb mikro-sérüléseket okoz az izomrostokban.

Mindenesetre a csaló ismétlések könnyen sérüléshez vezethetnek, ha nem vagy elég óvatos! Én az edzés végén javaslom végezni, mikor a bicepsz már előfárasztott és rendesen bemelegedett.

Győződj meg arról, hogy a lábad stabil pozícióban van, tartsd feszesen a törzsed és ne üsd a rudat a combjaidhoz! Lassú, kontrollált excentrikus szakasz a kulcs a gyakorlatban - 3-4 másodpercig tartson leengedni a rudat, miközben fenntartod a feszítést a bicepszedben.

Segítség az bicepsz edzéshez: 20% kedvezmény a fehérjeporokra!

Növeld napi fehérjebeviteled ízletes proteinpor termékeinkkel! Használd a PROTEINBLOG kódot és 20%-os kedvezménnye

Összefoglalás

Tehát, ha nagyobb bicepszeket szeretnél, akkor kezd el beépíteni ezt az 5 gyakorlatot az edzéstervedbe. De emlékezz – figyelj a szabályosságra, jobb egy könnyebb súlyt használni és azzal szabályosan végrehajtani a gyakorlatot, mint hagyni, hogy az egód vezessen és egy sérülést kockáztatni!

Edzés

Nagyobb bicepsz 4 hét alatt

Az, hogy a bicepszünk nem megfelelően fejlődik, leggyakrabban nem azzal magyarázható, hogy nem elég erőteljesek az edzéseink. Cikkből megtudhatod, hogy mik lehetnek az okok, illetve mutatok egy konkrét edzéstervet is, ami 4 hét alatt segíthet növekedésre sarkallni ezt a makacs izomcsoportot!

Konkrét edzéstervet szeretnél? Olvasd el ezt is:

Hajdu Dóri
Funkcionális versenyző és edző
Hajdu Dóri profiljának megtekintése
12 év kosárlabda után, 5 éve váltottam a funkcionális edzésre. A sport tölti ki az életem nagy részét, imádok edzeni, edzősködni, versenyezni. Fontos számomra a minőségi táplálkozás, hogy a lehető legtöbbet hozhassam ki magamból. A sport mellett, a másik kedvenc dolgom az utazás. Szeretném felfedezni, bejárni az egész világot.
myprotein