Ugrás a fő tartalomra
Edzés

Mi a beach body jelentése és miért túlértékelt?

Mi a beach body jelentése és miért túlértékelt?
MyproteinHU
Író és szakértő11 hónap Ago
MyproteinHU profiljának megtekintése
Odakint egyre melegebben süt a nap, ami csak egyet jelenthet: a nyár megállíthatatlanul közeledik! Míg sokaknak erről csak a napfényes tengerpartok és a csillogóan fehér homok jut eszükbe, vannak, akik máris a rettegést érzik a gyomrukban: vajon idén meglesz a “beach body”, vagy újra bő ruhákban kell majd takargatniuk magukat? Nem csoda, hiszen évek óta ezt sulykolják belénk: ha nyár, akkor “beach body” - csak akkor élvezhetjük önfeledten a rövid sortok és még rövidebb felsők szezonját, ha életünk legjobb formájában vagyunk! Mi azonban most lerántjuk a leplet a “beach body” mítoszról.

Egyáltalán, mi a beach body jelentése és miért káros ez a kifejezés?

Mindannyian hallottuk már a kifejezést, de mi is pontosan a beach body jelentése? Alapvetően arra utal, hogy mielőtt betehetnéd a lábad egy strandra vagy a tengerpartra, “formába” kell jönnöd. Sajnos azonban ez a kifejezés és a mögötte meghúzódó ideológia káros lehet az önértékelésre. Semmi probléma nincs azzal, ha valaki fittebb és egészségesebb szeretne lenni! A gond ott kezdődik, amikor azt sugallják, hogy bizonyos alkatú emberek nyugodtan süttethetik a hasukat a parton, míg mások jobban teszik, ha otthon maradnak - ha valaki nem felel meg a “beach body” diktálta ideálnak, akkor számára szenvedés kell, hogy legyen a forróság. 

Sajnos azonban úgy tűnik, nem mindenki ismerte fel, mennyire káros és kerülendő ez a fajta gondolkodás. Egy 2021-es tanulmány szerint az Egyesült Királyságban élő felnőttek 58%-a részesült már negatív megkülönböztetésben a súlya miatt.1

A médiának hatalmas szerepe van abban, hogy ezek a súlyosan torzult ideálok kialakulhattak. Egy másik kutatás kiemelte: a résztvevők 69%-a azt vallotta, a magazinok sugallta kép hatással volt az elképzeléseire az “ideális” testsúlyról, míg 47%-uk kifejezetten arra vágyott az újságok fotóinak megtekintése után, hogy sikerüljön leadnia néhány kilót.2

A közösségi média szintén jelentős mértékben közreműködött abban, hogy a testünkkel kapcsolatosan irreális elvárások fogalmazódjanak meg: különösen igaz ez a fiatal felnőttek esetében. Egy nemrégiben végzett kutatás eredményei szerint a fiatalok 53%-a, akik meg voltak győződve arról, hogy nem elég vékonyak, vagy rettegtek attól, hogy túl kövérek lesznek, a testképzavar “klinikailag szignifikáns” tüneteit produkálták.3 

A tanulmányok eredményeit megismerve nem is kérdés, miért károsak az olyan kifejezések, mint a “beach body” és milyen hatással lehetnek a felnőttekre és a fiatalokra egyaránt - nagyon fontos, hogy ezt ellensúlyozzuk azzal, hogy az egészséges testalkatot idealizáljuk és megpróbáljuk tudatosítani mindenkiben: minden méret és minden testalkat “beach body”, azaz a forróságban a vízparton a helye! 

Nincs olyan, hogy “jó” és “rossz” test

Sajnálatos módon a társadalom azt sulykolja belénk, hogy bizonyos testalkatok “jók”, az ettől eltérőek pedig “rosszak”. A vékony alkat és a kis ruhaméret általában a “jó” kategóriába esik, míg a robusztus testfelépítés kifejezetten “rossznak” számít. Hosszú éveken keresztül sugallták ezeket a káros elképzeléseket az újságok, magazinok és a televízió egyaránt - a közösségi média egyre erősebb jelenléte pedig kétségtelenül csak rontott ezen a helyzeten. Felületesen végiggondolva ez a fajta címkézés talán nem is tűnik komoly problémának, azonban, ha jobban belemélyedünk a témába, egyértelmű, milyen komoly hatással lehet az emberek önbecsülésére és önbizalmára. Rengetegen vágynak arra, hogy a testük a “jó” kategóriába tartozhasson és ezért akár extrém mértékű áldozatokat is képesek meghozni, míg azok, akiket mások csodálnak a vékonyságuk miatt, sokszor szinte összeroppannak a nyomás alatt, hogy ezt az alakot megőrizzék. Ezeknek az helytelen címkéknek az elfelejtése az első lépés ahhoz, hogy jól érezhesd magad a bőrödben. Ez nem könnyű, hiszen úgy tűnhet, mindenki ezek alapján ítél meg másokat, de fontos rájönnöd, hogy mi is az, ami igazán számít: a te egészséged és boldogságod. Semmi más!

Lehetséges egyáltalán a “beach body” megtartása hosszú távon? 

A fogyasztó teák, “zsírégető” leggings-ek és más megalapozatlan diétás módszerek csupán átmeneti megoldást nyújtanak - hosszú távon nem működnek, így ezektől nem várhatjuk, hogy egy életre garantálják számunkra a “beach body” meglétét. Nem elhanyagolható tényező az sem, hogy a szélsőséges diéták és a túlzásba vitt edzés nem csak a várt eredményt nem fogja meghozni - komoly károkat is okozhat a szervezetünkben. A jojó-effektus ezek közül is kiemelkedik, hiszen olyan egészségügyi problémák forrása lehet, amelyeket akár hosszú évekbe telhet legyőzni. Ne érezd úgy, hogy “beach body” nélkül idén nem jön el a nyár! Ha szeretnél formába lendülni és leadni néhány kilót, ez remek ötlet lehet egészen addig, amíg biztonságos módszereket alkalmazol és nem azért sanyargatod magad, hogy torz ideáloknak felelhess meg. Ha olyan eredményekre vágysz, amelyeket meg is tudsz tartani - amennyiben a fogyás a célod -, az elszántság és következetesség mellett időre és türelemre is szükséged lesz. Kérdezz csak meg egy profi, lelkiismeretes edzőt: ő is meg fogja erősíteni, hogy a heti 0,5-1 kg fogyás az egészséges és tartható tempó.
Beach body jelentése

De akkor hogyan tudsz formába lendülni?

Ha szeretnél fittebb lenni, fogyni egy kicsit, esetleg egyszerűen csak az egészséges életmód a legfőbb célod, fontos, hogy úgy gondolj erre, mint egy hosszú távú befektetésre: az idő, a következetesség és az elkötelezettség, amit mutatsz, mind meghozza a gyümölcsét, csak ki kell várnod. Elkerülhetetlen, hogy változtass az életmódodon, ha a testeden is igazi változásokat szeretnél látni, de azt is tartsd szem előtt, hogy már az aprónak tűnő lépések is igazán messzire vihetnek, ha nem adod fel! Érdemes időt szánnod arra, hogy mélyebben megismerd a különböző ételeket és a saját energiaigényedet, így könnyen összeállíthatsz egy célravezető és egészséges étrendet és edzéstervet, amelyet valóban tudsz is majd követni a későbbiekben.Állíts magad elé olyan hosszú távú célokat, amelyek elérhetőek: ez a legjobb módja annak, hogy egészséges kapcsolatot tudj kialakítani a saját testeddel és ne kényszerítsd magad arra, hogy feladj minden olyasmit, ami élvezetet okoz a számodra. 

Hogyan találhatsz más motivációt és más célokat?

Gyakran úgy érezzük, a külsőnk határozza meg az értékünket és a boldogságunkat egyaránt - épp emiatt elképesztően fontos, hogy megértsük, mennyi minden van, ami fontosabb annál, mint hogy jól nézzünk ki! Bármilyen is az alakod és bármilyen méretű ruhát is hordasz, gondolj csak bele, mennyi mindenre képes a tested és mennyi mindent megtesz érted a mindennapokban, ami számodra természetes - ne azért szeresd, mert megfelel egy buta ideálnak és “eléggé vékony”. Ha olyan célokat tűzöl ki magad elé, amelyek az egészségesebb élet felé terelnek, sokkal több sikerélmény vár rád, mintha csak a minél esztétikusabb megjelenésre koncentrálnál! Gondolkodj el egy kicsit: van valamilyen sport, amit mindig is ki szerettél volna próbálni, esetleg bármi olyan dolog, amit már nagyon rég meg szeretnél tanulni? Vágysz arra, hogy megdöntsd valamelyik egyéni rekordod? Legyenek ezek az új céljaid! Ha arra fókuszálsz, hogy elsajátíts valami újat, sokkal boldogabb leszel a célodat elérve, mintha semmi más vágyad nem lenne, csak az, hogy változtass a külsődön. 

Összefoglalás 

Mindenkinek ott a helye a strandon, bárhogy is néz ki és joga van ahhoz, hogy jól érezze magát, anélkül, hogy azon kellene aggódnia, mások vajon mit gondolnak róla. Minden test “beach body” - ha valaki mást mond, egyszerűen ne hallgass rá!
MyproteinHU
Író és szakértő
MyproteinHU profiljának megtekintése
myprotein