Ugrás a fő tartalomra
Edzés

Calisthenics edzés: A saját testsúlyos edzésterv, mely bárhol végrehajtható

Calisthenics edzés: A saját testsúlyos edzésterv, mely bárhol végrehajtható
MyproteinHU
Író és szakértő5 év Ago
MyproteinHU profiljának megtekintése

A saját testsúlyos edzés az elmúlt néhány évben eléggé felkapott lett. Egyre több applikáció és videó jelenik meg, ami segítségedre lehet, hogy edzésedet ütemezd és mutassák, hogyan haladsz a gyakorlatok végrehajtásában.

Nemcsak a testformálás miatt kiváló, hanem azért is, mert képessé tesz, hogy testedet különböző mozdulatok során irányítsd, ez pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy a lehető legjobban tudjon teljesíteni, és egészséges maradjon napról napra. Ráadásul a kézenállással bármelyik buliban felvághatsz!

Saját testsúlyos edzés

Általában kerülöm a “funkcionális edzés” kifejezést, mert minden lehet funkcionális, ha egy direkt célt szolgál. A kifejezés a legtöbb ember számára megállja a helyét, hiszen a funkcionális edzés erősítheti a törzsizmokat és javíthat a testtartáson egy olyan társadalom tagjai számára, akik túl régóta foglyai az irodai asztalnak és a kényelmes utazásnak. Ha láttál már olyasvalakit kézenállással próbálkozni, akinek gyenge a törzsizma és testtartása, tudhatod, hogy az egyszerűen nem működik. Szóval, íme egy edzés, amelyet szó szerint bárki kipróbálhat, és vagy elkezdi, vagy fejlődik a saját testsúlyos edzés dicsőséges ösvényén.

Ez az edzés nem csak néhány nagyszerű gyakorlatot tartogat, melyet bárhol elvégezhetsz, hanem elkezdhetsz bennük fejlődni, és beillesztheted őket edzőtermi rutinodba is. Az igazi szépsége abban rejlik, hogy ezeket a gyakorlatokat bárhol végrehajthatod, ahol karlendítésre elég hely áll rendelkezésedre…ez lehet akár a parkban, akár otthon.

Csupán egy lépcsőre, falra és (ha találsz,) valamilyen korlátra lesz szükséged. Az alábbi edzés nem másról szól, mint a fejlődésről, tehát nem feltétlenül a súlyok nagysága számít, mint egy edzőtermi edzés során. A fejlődést úgy érheted el, hogy vagy lassabban hajtod végre a gyakorlatokat, és így jobban figyelsz az irányításra, vagy úgy, hogy növeled az ismétlések számát.

Saját testsúlyos edzésterv:

Gyakorlat Ismétlés Kör Pihenés
Fekvőtámasz 12 4 30 másodperc
Egylábas guggolás 8 mindkét lábbal 4 30 másodperc
Kézenállásban járás 6 4 30 másodperc
Medvemászás 10 3 30 másodperc
Evezés 12 3 30 másodperc
Kozák guggolás 8 mindkét lábbal 3 30 másodperc
Wrestler Twist 8 mindkét oldalra 3 30 másodperc
Burpee 20 3 30 másodperc

 

1. Fekvőtámasz

Egy klasszikus gyakorlat és nagyszerű mód arra, hogy erősítsd a kart, vállat, mellkast és törzset.  Fontos, hogy a lapockáid összeérjenek, a törzsed pedig feszes maradjon, hogy így egyenesen tudd tartani a törzsed válltól bokáig (vagy térdig, ha a fejlődés másik útját választod). Könyöködet tartsd szorosan a tested mellett, hogy a kézfejek pont a vállak alatt legyenek!

saját testsúlyos edzés - fekvőtámasz gif

2. Egylábas guggolás

Vagy pisztoly guggolás. Ezt a gyakorlatot nehéz folyamatosan végezni elsőre, így íme, néhány mód, hogy felfejleszd magad a teljes mozgástartományig. Először is állj egy lépcsőfokra oldalról, és kezdd azzal a mozdulatot, hogy a lógó lábadat a talaj felé közelíted. Próbáld közben a másik a térdedet a lábujjaid felett tartani, valamint ügyelj arra, hogy a csípőd ne mozduljon oldalsó irányba! Ha ez már megy, elkezdheted emelni a lógó lábadat, hogy így maga a mozgástartomány nagyobb legyen.

saját testsúlyos edzés - egylábas guggolás gif

3. Kézenállásban járás

Ez egy kiváló vállerősítő gyakorlat, és segít abban, hogy majd kézen tudj állni. Állj háttal egy falnak, és ereszkedj fekvőtámaszba! Kezdj el a falon felfelé lépegetni, használd közben kezeidet, hogy hátra és felfelé haladj! Próbálj meg minél magasabbra mászni, törzsed legyen feszes közben és fejedet próbáld a fal felé közelíteni, ahelyett, hogy a talajt néznéd magad előtt!

4. Medvemászás

Ehhez a gyakorlathoz lehet, hogy szükséged lesz egy kis helyre… de elég egy kis terület is. Térdelőtámaszból indulj, a kezeid legyenek a vállaid alatt, térdeid pedig a csípőd alatt! Feszítsd meg a törzsed, és emeld el kissé a talajtól térdeidet úgy, hogy a gerinced közben párhuzamos maradjon a talajjal! Tegyél meg egy lépést úgy, hogy egyik kezedet előre helyezed, és ezzel egy időben az ellenkező lábadat is! Haladj így tovább, törzsed legyen feszes közben, és ha hátrafelé is tudsz így menni, hát, hadd szóljon!

saját testsúlyos edzés - medvemászás gif

5. Testsúlyos evezés

A fekvőtámasz fordítottjaként, ez a gyakorlat a törzsedet, hátadat és fenékizmodat fogja edzeni. Keress valamit, amin lóghatsz! Ez lehet akár a parkban egy rúd vagy egy asztal otthon. Támaszkodj sarkon a talajon, nézz felfelé! Húzd a mellkasod a rúdhoz, tested maradjon közben merev, majd ereszkedj lassan vissza! Minél közelebb teszed a lábad, annál nehezebb lesz a gyakorlat. Nehezíts még úgy a gyakorlaton, hogy magasan lévő rudat használsz, és a magad erejéből húzod fel magad eljutva a normál húzódzkodásig, vagy sarkadat rakd egy magasabb pontra, hogy nehezebb legyen a gyakorlat.

saját testsúlyos edzés - evezés gif

6. Kozák guggolás

Kezdd oldalsó kitöréssel! Lábfejed érjen össze, majd lépj ki oldalra! Lábad előre nézzen közben, csípődet told hátra, az egyik lábad maradjon kinyújtva! Lépj vissza középre, majd lépj ki a másik oldalra is!

Ezt követően jöhet a kozák guggolás. Egylábas mély guggolásból indulj (ha kell, lábujjhegyen), egyik lábad legyen oldalra teljesen kinyújtva, lábfejed a plafon felé mutasson! Anélkül, hogy felemelkednél a talajtól, helyezd át a testsúlyod a másik lábadra, fordítsd el a lábad úgy, hogy most a másik oldalon legyél egylábas guggolásban! Próbáld meg a csípődet alacsonyan tartani, hogy így jobban dolgozzon!

saját testsúlyos edzés - kozák guggolás gif

7. Birkózó kifordulás

Indulj kéztámaszból! Emeld fel egyik kezed és az ellenkező lábad, majd fordítsd el egész testedet úgy, hogy csak egy kéz és egy láb van a talajon! Emeld fel a karod, és rúgj a lábaddal a tested és a talaj közti részre! Amennyiben eléggé kalandvágyó vagy, óvatosan ereszkedj fordított plank állásba!

saját testsúlyos edzés - birkózó kifordulás gif

7. Burpee

A burpee jó választás, ha a teljes testedet szeretnéd edzeni. Segíti a mobilitást, erőnlétet, és a mozgáskapacitást, valamint közben még energiát is égetsz. Álló helyzetből indulj, guggolj le és helyezd tenyeredet a talajra. Ugorj hátra fekvőtámasz pozícióba, majd ugorj vissza! Ugorj ezután olyan magasra, ahogy csak bírsz, és kezedet emeld közben magasan fej fölé! Egyszerű, de nagyszerű!

saját testsúlyos edzés - burpee, négy ütemű fekvőtámasz gif

 

Tanulság

Lehet, hogy az edzőteremben edzettél, vagy épp otthon, esetleg kint a szabadban, a lényeg, hogy a calisthenics egy fantasztikus módja annak, hogy testedet kihívás elé állítsd a különféle mozdulatokkal. Ez pedig a kulcs ahhoz, hogy a tested a lehető legjobb formában maradjon.

OLVASD EL EZEKET IS:

Táplálkozás

10 edzés utáni snack, amit magaddal vihetsz és segít táplálni az izmaidat

Hosszú és nehéz út volt, míg felkészültél az edzésre, de most már vége az edzésnek. Megcsináltad. Lényegében maga vagy az egészség, de mindennemű éhség is egyben, és ahova csak fordulsz, gyorséttermeket látsz. Hogy leküzd a kísértést, íme, 10 edzés utáni snack, amit magaddal vihetsz, hogy energiával lásd el izmaidat.

Edzés

Haladó Street Workout edzésterv

Milyen is egy kemény, haladó saját testsúlyos edzés? Milyen gyakorlatokat csináljuk és milyen ismétlésekkel? Berecz István bemutatja saját tippjeit. Fontos, hogy alaposan melegíts be, majd edzés közben fókuszálj arra az izom csoportra amit épp dolgozol. Figyelj a szabályosságra, mindent teljes mozgástartományban végezz, de koncentráltan. Inkább legyen kevesebb az ismétlés mint, hogy össze-vissza végezd el a feladatokat.

MyproteinHU
Író és szakértő
MyproteinHU profiljának megtekintése
myprotein