Ugrás a fő tartalomra
Edzés

Edzés szülés után | Tanácsok, gyakorlatok és kerülendő dolgok

Edzés szülés után | Tanácsok, gyakorlatok és kerülendő dolgok
Emily Wilcock
Író és szakértő2 év Ago
Emily Wilcock profiljának megtekintése

Ha a terhességet követően visszatérünk a testmozgáshoz és edzéshez, az gyakran zavarba ejtő és frusztráló lehet. Úgy érezheted, mintha újra a nulláról kellene mindent kezdeni. De ne légy szigorú önmagaddal szemben, hiszen a tested hatalmas változásokon ment keresztül, és kilenc hónapon át hordozott, táplált és gondozott egy másik embert. Tehát megérdemled, hogy megadd magadnak a szükséges időt.

Sim Farrington személyi edző, aki szülés előtti és utáni edzésekben is jártas, igazán érti is a dolgát, ha arról van szó, hogyan lehet a terhesség után újra elkezdeni a testmozgást. Megoszt néhány tanácsot, hogy mit kell tudnod, milyen óvintézkedéseket kell tenned, amikor először sportolsz, és mennyi időt kell várnod, valamint választ ad néhány további fontos kérdésre is.

Ezeket a kérdéseket tedd fel magadnak edzést követően

Amennyiben úgy döntesz, hogy újra elkezded a testmozgást, ne feledd, hogy nem szabad elsietned, és hogy a napról napra építsd fel az edzéstervet. A tested még mindig gyógyulóban van, ezért lassan, fokozatosan kezdj neki az aktív életmódnak! Edzés közben és után tedd fel magadnak a következő kérdéseket:

  • Energikusnak érzem-e magam?
  • Jól esne egy szundi?
  • Fáj valami?
  • Kényelmesen érzem magam?

Nem kell elsietni semmit, és ha a fenti kérdésekre adott válaszok nem olyanok, mint amilyennek lenniük kellene, akkor hagyd abba az edzést, amit éppen végeztél, és fotold meg, hogy esetleg orvosoddal vagy gyógytornászoddal konzultálj, mielőtt folytatnád.

 

Mikor kezdhetsz újra edzeni?

Bár minden terhesség más és más, de ha nem volt probléma a baba kihordása és a szülés alatt, akkor a szülés utáni hathetes kontroll után újra elkezdhetsz edzeni. Feltéve persze, hogy az zökkenőmentes, nincs panaszod, és az orvosod is engedélyt ad rá. Ha a terhesség előtt is sportoltál, és szeretnél visszatérni a testmozgáshoz, valamint  ha orvosod is rábólint, akkor semmi akadálya, hogy így tegyél.

Sok kismama él át komplikációkat vagy nehézséget szülés közben. Ha császármetszésen estél át, a felépülési idő hosszabb lesz, és orvosod tájékoztatni fog, mikor van itt az ideje, hogy elkezdje a testmozgást. Ha szétnyílt a hasizmod, különösen óvatosnak kell lenned, amikor visszatérsz a testmozgáshoz, főleg a hasizomgyakorlatok esetén.

Általánosságban elmondható, hogy a terhesség után a hát alsó része és a törzsizmok gyengébbek lesznek, ezért ezt tartsd szem előtt, ha a gyakorlatok végrehajtása nehezebben megy, mint korábban. Szülés után a sérülés veszélye is nagyobb - az izmaid és az ízületeid rugalmasabbak, ezért óvatosan kell visszatérned.

 

Ezeket a gyakorlatokat kerüld

Van néhány gyakorlat, amit jobb kerülni legalább a szülést követő 16. hétig. Ezek azok a gyakorlatok:

  • Hasprések
  • Plank gyakorlatok
  • Ferde hasizom gyakorlatok

Koncentrálj az alábbi gyakorlatokra!

Van néhány gyakorlat, amelyre alapvetően összpontosíthatsz. Természetesen, ha ezek nem számodra nem jöhetnek szóba, konzultálj egy személyi edzővel, hogy találjatok működő gyakorlatokat. A terhesség utáni aktivitás növeléséhez nagyszerű lehetőség a szülés utáni csoportos órák látogatása.

  • Medencefenék gyakorlatok
  • Törzserősítő gyakorlatok
  • Gyaloglás és úszás
  • Jóga és pilates
  • Könnyű súlyzós edzés

Tanulság

És ne feledd, ne hasonlítsd magad vagy a testedet senki máshoz, se a terhesség előtti önmagadhoz! A tested sok mindenen ment keresztül, és időt kell hagynod neki a gyógyulásra. És - bármennyire is a könyöködön folyik ki - az esetleges sérülések elkerülése végett mindig egyeztess orvosoddal, mielőtt bármilyen testmozgást elkezdenél! És végül, Sim szavaival élve: "meg tudod csinálni, drága anyuka".

Edzés

Myprotein kismama ruházat | Kényelem anyukának és babának a MP Mama ruháiban

A Myprotein ruhatervezői létrehoztak egy kismama kollekciót, amiben a leendő anyukák is kényelmesen és stílusosan edzhetnek. Ez a MP Mama.

Edzés

Edzés terhesen | Fontos, hogy kerüld az alábbi dolgokat

Az edzés terhesen nehéz lehet. Bár a várandós kismamáktól nem várható el, hogy lemondjanak az aktív életmódról, van néhány gyakorlat, amelyet jobb kerülni.

Emily Wilcock
Író és szakértő
Emily Wilcock profiljának megtekintése
Emily a Birminghami Egyetemen tanul üzleti menedzsment-marketing szakon, jelenleg a gyakornoki évét tölti. Mind az írás, mind a fitnesz iránt érdeklődik, ezért örül, hogy most a kettőt kombinálhatja. Szeret időt tölteni a barátaival, az edzőteremben és azon kívül is.
myprotein