Ugrás a fő tartalomra
Edzés

Edzés terhesen | Jelentős előnyökkel jár a kismama és a baba számára is

Edzés terhesen | Jelentős előnyökkel jár a kismama és a baba számára is
Emily Wilcock
Író és szakértő2 év Ago
Emily Wilcock profiljának megtekintése
Fordította: Barabás Gabriella

Gyakori tévhit, hogy a nőknek abba kell hagyniuk az edzést, amint megtudják, hogy terhesek, vagy a második trimeszterbe lépnek. Valójában neked, a testednek és a babának is jobb, ha a várandósság alatt is aktív maradsz.

Kay Johnson és Sim Farrington személyi edzők jól tudják, miről beszélnek. Kay éppen első gyermekét várja, míg Sim szintén áldott állapotban van, és mindketten elvégezték szülés előtti és utáni edzés képzést. Így hagyjuk, hogy ők avassanak be a továbbiakba.

Minden nő és minden terhesség különböző, ezért fontos, hogy az edzés folytatása előtt mindent tisztázzatok le a szülésznőddel és az orvosoddal.

Ahogy gyermeked növekszik, úgy kell neked is alakítanod a testmozgásodat. A tervezés ideális módja, ha a terhesség minden trimeszterében változtatsz az edzéseden.

1. trimeszter

Az első három hónap kulcsfontosságú gyermeked fejlődése szempontjából. Óvatosnak kell lenned a gyors mozdulatokkal, ezért bölcs dolog lehet kerülni a HIIT edzéseket, a burpee-t (öt ütemű fekvőtámasz), valamint a magas intenzitású edzés egyéb formáit.

Ezenkívül a reggeli rosszullét gyakori az első trimeszterben, míg a kimerültség érzése akár az egész terhességet is végigkísérheti. Nagyon fontos, hogy amennyiben ezeket érzed, hallgass a testedre, és ne erőltesd túl magad! A pihenés mindig fontos, de különösen akkor, ha várandós vagy.

2. trimeszter

Ideje leülnöd és átgondolnod, hogyan alakítsd át az edzéseidet. Csökkentsd az edzéseid intenzitását – ez nem a PB (azaz egyéni csúcsok) ideje, de helyette felpörgetheted magad néhány nehezebb ismétléssel. A könyöködön fog kijönni, de ismét csak azt mondom, hogy hallgass a testedre, és csak élvezd az aktív életmódot. Emelgess könnyebb súlyokat és ha aggódsz, konzultálj egy személyi edzővel, vagy kérj segítséget az orvosodtól vagy a szülésznődtől.

És ne feledd: már azzal is több kalóriát égetsz, hogy egy baba növekszik benned. Úgyhogy tégy magadnak egy szívességet, és csökkentsd az ismétlések és szettek számát. És csak lazán! Csak akkor eddz, ha úgy érzed, mentálisan és fizikálisan is jót tesz, de ne feszegesd a határaidat! Azt hagyd meg a szülés utánra.

A kényelem pedig a legfontosabb. A ruha, ami rajtad van, nagyban befolyásolja az edzésedet. Ügyelj rá, hogy ne legyen meleged és ne szorítson semmi, találd meg a számodra megfelelő kismama edzőruhát! Lehetséges, hogy a mi tarsolyunkban is van valami, amivel segíthetünk ezen a téren.

Mint mindig, igyál sok vizet az edzés során, és tarts annyi pihenőidőt, amennyire szükséged van! És tudod: hallgass a testedre!

3. trimeszter

A terhességed utolsó három hónapja valószínűleg a legkényelmetlenebb időszak lesz. Ekkor növelned kell a kalóriabeviteledet, nagyjából úgy napi 400-500 kalóriával. Ez nem számít bele az edzés során elégetett kalóriákba, ezért figyelj rá, hogy feltétlenül gondoskodj a pótlásukról!

Ebben az időszakban csak arra kell fókuszálnod, hogy átmozgasd a tested ahelyett, hogy súlyokat emelgetnél. Vegyél vissza az edzéstervedből és az esetleges gyakorlatokból, és összpontosíts a saját testsúlyos gyakorlatokra és a medencefenék erősítésére, hogy felkészülhess a vajúdásra. Egyes nők ilyenkor már az edzőterem helyett talán a friss levegőn való sétát részesítik előnyben.

Összefoglaló

Ne érezd úgy, hogy folytatnod kell az edzést a terhességed során. Ám ha lelkes sportoló vagy, vagy szeretnél aktív maradni, egyszerűen semmi okod nincs rá, hogy abbahagyd és lemaradj azokról az előnyökről, amelyeket a mozgás jelent neked és a babádnak. Mindig hallgass a tested jelzéseire és az orvosod tanácsára, és fókuszálj arra, ami neked a legjobb!

Edzés

Myprotein kismama ruházat | Kényelem anyukának és babának a MP Mama ruháiban

A Myprotein ruhatervezői létrehoztak egy kismama kollekciót, amiben a leendő anyukák is kényelmesen és stílusosan edzhetnek. Ez a MP Mama.

Edzés

Edzés terhesen | Fontos, hogy kerüld az alábbi dolgokat

Az edzés terhesen nehéz lehet. Bár a várandós kismamáktól nem várható el, hogy lemondjanak az aktív életmódról, van néhány gyakorlat, amelyet jobb kerülni.

Emily Wilcock
Író és szakértő
Emily Wilcock profiljának megtekintése
Emily a Birminghami Egyetemen tanul üzleti menedzsment-marketing szakon, jelenleg a gyakornoki évét tölti. Mind az írás, mind a fitnesz iránt érdeklődik, ezért örül, hogy most a kettőt kombinálhatja. Szeret időt tölteni a barátaival, az edzőteremben és azon kívül is.
myprotein