Ugrás a fő tartalomra
Edzés

Edzéstechnika: a szabályos edzés fontossága

Edzéstechnika: a szabályos edzés fontossága
MyproteinHU
Író és szakértő1 év Ago
MyproteinHU profiljának megtekintése
Néha nagyon könnyű beleesni a rossz szokások csapdájába - különösen igaz ez, ha a szabályos edzésről, a gyakorlatok megfelelő kivitelezéséről van szó. Hiszen annyival egyszerűbbnek tűnik levágni a kanyarokat, amiket a formára való odafigyelés jelent - minden sokkal könnyebb és gyorsabb lesz! Vagy mégsem? A megfelelő edzéstechnika elengedhetetlen, ha szeretnéd elkerülni a sérüléseket. Fontos, hogy az edzés olyan tevékenység legyen, amit élvezel, de közben sosem teszed ki magad felesleges veszélyeknek! Akár kezdő vagy még a mozgás világában, akár csak egy gyors emlékeztetőre van szükséged a témában, összefoglalónkban minden kérdésre megtalálod a választ, ami a szabályos edzés és az edzéstechnika kapcsán felmerülhet benned. 

Mi az a szabályos edzés?

A szabályos edzés alapvetően annyit jelent, hogy a különböző gyakorlatokat helyes technikával hajtod végre, ezáltal te is biztonságban vagy a kivitelezés során és másokat sem teszel ki a sérülés veszélyének. Csábító lehet a gondolat, hogy egyre nagyobb súlyokért nyúlj, hétről hétre megdöntve a saját rekordjaidat, de fontos, hogy felismerd, ez nem lenne célravezető - a szabályos edzés rövid és hosszú távon is olyan előnyökkel rendelkezik, amelyeket nem szabad figyelmen kívül hagynod!

Miért fontos a szabályos edzés?

A szabályos edzés fontossága mellett rengeteg érv hozható fel. Most megmutatjuk, szerintünk ezek közül mik a leghangsúlyosabbak - íme a jó edzéstechnika hat legkiemelkedőbb előnye: 

Elkerülheted a sérüléseket 

Az edzés során feszegeted a határaidat és folyamatosan teszteled magad, hogy megtudd, mennyit bír a tested - ez teljesen normális, azonban az már nem helyénvaló, ha fájdalmat érzel vagy sérülésveszélynek teszed ki magad. Ha odafigyelsz a szabályos kivitelezésre, képes leszel arra, hogy alkalmazd az izmok progresszív túlterhelésének elvét, közben azonban megóvd magad a sérülésektől.

A legtöbbet hozhatod ki az edzéseidből

 

Ha igazán odateszed magad az edzéseken, joggal várhatod, hogy ennek látható is legyen az eredménye. A szabályos edzés ebben is rengeteget segít - a jó edzéstechnika által minden résztvevő izom munkáját és minden gyakorlat hatását maximalizálhatod. Így minden edzéssel töltött perc olyan hatékony lesz, amennyire csak lehetséges!

Hamarabb elérheted a céljaidat 

A szabályos edzés elengedhetetlen, ha teljes erőbedobással szeretnéd végrehajtani a gyakorlatokat, az izmaidban rejlő minden erőt kihasználva. A megfelelő edzéstechnika által sokkal gyorsabban fejlődhetsz - ez pedig leegyszerűsítve annyit jelent, hogy az izmaid gyorsabban nőnek, formálódnak majd, te pedig a lehető leghamarabban eléred a kitűzött céljaid!

Sokkal jobban tudod használni az energiádat 

Ha nagyobb volumennel dolgozol és sok sorozatot végzel a gyakorlatokból, vagy egyszerűen csak egy hosszabb edzés vár rád, sokkal könnyebb dolgod lesz a szabályos edzésre odafigyelve! A megfelelő edzéstechnika által jóval hatékonyabb lehetsz, így hosszabb ideig tudsz teljes erőbedobással dolgozni, a lehető legoptimálisabban összpontosítva az energiádat. 

Könnyebb lesz figyelned a helyes légzésre

Az edzés során kiemelten fontos odafigyelned a megfelelő légzésre, hiszen a testednek ilyenkor még nagyobb szüksége van a kellő mennyiségű oxigénre! A jó edzéstechnika ebben is rengeteget segíthet. 

Jó hatással lesz a mindennapjaidra

Ha szabályosan edzel, rengeteg olyan mozgásminta fog rögzülni benned, amik a mindennapjaid során is segítenek majd elkerülni a különböző, potenciálisan sérülésveszélyes helyzeteket. Hogy mire is gondolunk? Például, ha fel kell emelned néhány nehezebb dobozt otthon vagy a munkád során, nagyon hasznos, ha ezt biztonságos technikával teszed - a szabályos edzés ilyenkor szinte szó szerint “életmentő” lehet!

Honnan tudom, hogy nem szabályosan hajtom végre a gyakorlatokat?

Ha szeretnéd tudni, jól hajtod-e végre az adott gyakorlatot, elsősorban el kell kezdened odafigyelni a tested jelzéseire. Azt érzed, valami nincs rendben és fájdalmat tapasztalsz? Ebben az esetben szinte biztos, hogy az edzéstechnikád nem megfelelő, valahol hiba csúszik a végrehajtásba a feladat során. Bízz a testedben és abban, amit érzel! Ha egy gyakorlat kivitelezése kifejezetten kényelmetlen és fájdalommal jár, hagyd abba és iktass be egy kis extra pihenőt, vagy kérj segítséget valakitől, hogy közösen megtaláljátok a hibát.Szinte már a konditerem a második otthonod, mégsem látod a fejlődést és nem tudsz emelni a használt súlyokon? Akár már a komoly túledzés veszélye is fennáll, mégsem érzed mozgás után az izmoknak azt a jóleső kimerültségét, amire vágysz? Könnyen lehet, hogy mindennek a legfőbb oka a rossz edzéstechnika, a szabálytalan kivitelezés. Más jelei is lehetnek annak, ha nem megfelelően hajtod végre a gyakorlatokat. Ha a mennyiségre hajtasz a minőség helyett, előfordulhat, hogy nem is érzed a feladat hatását ott, ahol kellene! Ha leragadsz egy bizonyos súlynál és nem tudsz továbblépni, esetleg a teljesítményed gyakran ingadozik, visszaesik, nem tudod szilárdan hozni a korábban már könnyedén elért eredményeket - ezek mind olyan intő jelek, amik arra utalnak, hogy jobban oda kell figyelned a szabályos edzés és az edzéstechnika fontosságára.

Szabályos edzés

Mi a legjobb módja a rossz edzéstechnika, a helytelen kivitelezés korrigálásának?

Felismerted, hogy valami nem jó, de nem tudod, hogyan tudnád kijavítani a hibáid? Megmutatjuk a legjobb lehetőségeket, amik segítenek, hogy a szabályos edzés minél kevesebb nehézséget okozzon a számodra: 

1. Keress egy edzőtársat

Egy edzőtárs hatalmasat tud lendíteni a problémán, hiszen kívülről lát téged. Bármikor megkérheted őt, hogy ellenőrizze, jól hajtod-e végre a gyakorlatot és segítsen megkeresni, hol követsz el hibát! 

2. Kérd személyi edző segítségét 

Ha úgy érzed, komolyabb szakmai kérdéseid is lennének a szabályos edzés kapcsán, a legjobb döntés, ha megkeresel egy szakképzett személyi edzőt! Vele megbeszélhetsz minden, az edzéstechnika kapcsán felmerülő kérdést és biztos lehetsz benne, hogy rengeteg hasznos tanácsot is kapsz, így a szabályos edzés sokkal könnyebb lesz.

3. Készíts magadról videót

Nem csak edzőtárs nincs a láthatáron, de személyi edző segítségét sincs lehetőséged igénybe venni? Nem gond, még mindig van ötletünk: próbálj meg videót készíteni magadról edzés közben, amit később, otthon elemezhetsz! Rengeteg olyan online tartalmat találhatsz, ahol bemutatják a helyes kivitelezést és a megfelelő edzéstechnikát, így lesz összehasonlítási alapod és könnyen megtalálhatsz minden hibát. 

4. Lassíts - koncentrálj a minőségre, ne a mennyiségre

Habár jól hangzik, hogy szinte végtelen számú ismétlést végrehajtottál egy adott gyakorlatból, mégsem biztos, hogy van értelme kipróbálni: sokkal okosabb megoldás lehet, ha kicsit lelassítasz és visszatérsz az alapokhoz. Erről szól az edzés szabályosan: próbálj meg csupán néhány ismétlést végrehajtani a jó edzéstechnika alkalmazásával, így szilárd alapokra tudsz építkezni a továbbiakban! Ha érzed, hogy kezd szétesni a mozgásod és a technika, hagyd abba és tarts egy kis szünetet. 

5. Használd az agy-izom kapcsolat erejét 

Amikor edzel, próbálj meg a lehető legjobban koncentrálni azokra az izmokra, amelyek dolgoznak. Hidd el, így sokkal hatékonyabban fogod kivitelezni a gyakorlatot és sokkal könnyebben megy majd a szabályos edzés! 

Edzéstechnika

Összegzés

A szabályos edzés nagyon nagyot lendíthet a fejlődéseden. Nem csak a sérülések veszélyét csökkentheted a helyes edzéstechnika által, de sokkal hamarabb fogod látni az eredményeket és sokkal nagyobb erőkifejtésre leszel képes, ezáltal sokkal hatékonyabbak is lesznek az edzéseid! Talán nem is gondolnád, de a mindennapi életben is nagyon hasznosak lehetnek azok a mozgásminták, amik a szabályos edzés során berögzülnek és automatikussá válnak.Rengeteg módszer közül választhatsz, ami neked a legjobban működik - kérheted egy edzőtárs vagy egy személyi edző segítségét, esetleg le is videózhatod magad edzés közben, a lényeg, hogy ne sajnáld az energiát a jó edzéstechnika elsajátítására! Így kihozhatod a maximumot az edzéseidből és saját magadból is - sokkal közelebb kerülve a fitnesz céljaidhoz.
MyproteinHU
Író és szakértő
MyproteinHU profiljának megtekintése
myprotein