Ugrás a fő tartalomra
Edzés

Edzőtermi etikett: a legfontosabb konditermi szabályok

Edzőtermi etikett: a legfontosabb konditermi szabályok
MyproteinHU
Író és szakértő1 év Ago
MyproteinHU profiljának megtekintése
Az évnek ebben az időszakában az edzőtermek elég zsúfoltak, mivel sokan azt az újévi fogadalmat teszik, hogy megpróbálják a legjobbat kihozni magukból. A sok új edzeni vágyó kihívást jelenthet mind az edzőtermi veteránok számára, akik próbálják betartani az edzőtermi etikett szabályait, mind az újoncok számára, akiket kezdetben ez egy kicsit elbizonytalaníthat. De ne aggódj, mi segítünk eligazodni a szabályok között. Ez a cikk elmagyarázza az edzőtermi etikett fontosságát és ad néhány hasznos tippet az esetleges "edzőtermi félelmeid" leküzdéséhez.

Mi az edzőtermi etikett?

Az edzőtermi etikett a tiszteletről szól. Tiszteld önmagad és a többi edzőtársad, valamint a termet és a felszereléseket. Van néhány alapvető szabály, amit érdemes betartani, mint például azt, hogy tisztítsd meg és tedd a helyére a felszereléseket a használat után, illetve tartsd tiszteletben mások személyes terét. A helyes edzőtermi etikett azért fontos, mert segít biztonságos és kényelmes környezetet teremteni, emellett biztosítja, hogy mindenki zavartalanul edzhessen.

Miért fontosak az konditermi szabályok?

A megfelelő edzőtermi etikett fontos ahhoz, hogy te és a körülötted lévők nyugodtan és gördülékenyen edzhessenek. Az konditermi szabályok betartása azt jelenti, hogy te is hozzájárulsz ahhoz, hogy az edzőterem mindenki számára kényelmes és biztonságos hely legyen. Mindannyian szeretnénk, ha tisztelettel bánnának velünk, ezért fontos, hogy ezt a tiszteletet viszonozzuk. 

Mi a helyes edzőtermi etikett?

Mint ahogy fentebb is említettük, a megfelelő edzőtermi etikett a tiszteletről szól. Olyan egyszerű dolgokat foglal magába, amely mindenki közérzetét jobbá teszi, mint például a saját magad utáni rendrakás, vagy a gépek használatának átadása mások számára és a többiek személyes terének tiszteletben tartása. Az is kulcsfontosságú, hogy nyitott és barátságos legyél másokkal.

Mi az az úgy nevezett “gymtimidation”? 

A "gymtimidation" a félelem vagy aggodalom érzése, amit akkor érzünk, mikor mások előtt edzünk. Ezt a gyakran előforduló érzést okozhatja a megítéléstől való félelem és az, hogy nem tudod, mit kell csinálnod vagy úgy érzed, nem tartozol a konditerembe.

Egy 2019-es tanulmány szerint a megkérdezettek közel 47%-a tapasztalt már valamikor edzőtermi félelmet. De ne aggódj, van rá mód, hogy ezt leküzdd.

Edzőtermi etikett

7 mód arra, hogy legyőzd az ”edzőtermi félelmed” 

1. Készíts tervet

Hangold magad a sikerre azáltal, hogy előre megtervezed az edzésedet. Ez segíteni fog összpontosítani arra, hogy milyen felszerelésre van szükséged és mit fogsz csinálni az edzésed során. Próbáld ki ezt a rutint, és kezdj is bele:
Edzés

Push pull leg edzésterv haladóknak

Látványos eredményre vágysz? Cikkünkben olyan teljes test edzés szerepel, amely segít az izomépítésben és erőfejlesztésben!

 2. Találd meg a megfelelő edzőtermet

Fontos, hogy jól érezd magad az edzőteremben. Próbálj ki néhány különböző konditermet, hogy megtaláld azt, amelyik a legmegfelelőbb számodra.

3. Próbálj ki órákat

Az órák remek lehetőséget nyújtanak arra, hogy emberekkel találkozz, új gyakorlatokat tanulj és első kézből szerezz tudást képzett oktatóktól. Ráadásul sok ilyen jellegű edzésen valódi közösségérzet alakul ki, ami nagyszerű lehet az önbizalmad szempontjából. 

4. Menj edzeni egy barátoddal 

Nincs is jobb egy jó barát támogatásánál. Ha van egy edzőtársad, az hasznos, főleg, ha eleinte nem érzed magad magabiztosnak, de a motiváció fenntartásához is nagyszerű és így egyre jobban belejössz. 

5. Viselj olyat, amiben magabiztos vagy

Ha jól érzed magad abban, amit viselsz, az nagyban megkönnyíti a kezdeti kihívások leküzdését. Fektess be néhány új edzőtermi ruhadarabba, amiben kényelmesen és magabiztosan tudsz nekikezdeni az edzésnek.  

6. Kerüld el a csúcsidőket 

Ha eleinte tartasz attól, hogy egy zsúfolt edzőteremben eddz, próbálj meg csúcsidőn kívül vagy legalább is csendesebb időpontokban járni. Így könnyebben hozzászokhatsz a konditerem légköréhez, ami az önbizalmadra is jótékonyan hat. Hamarosan már nem is fogsz aggódni amiatt, hogy a csúcsidőben menj. 

7. Emlékeztesd magad a "miért"-re 

A motiváció néha elillan, de segít kitartónak maradni, ha emlékezteted magad arra, hogy miért dolgozol. Ha úgy érzed, hogy kimerültél, szánj egy kis időt arra, hogy átgondold, miért kezdtél el edzeni és arra is, hogy mi a célod. A "miért"-en legyen a legnagyobb fókusz és ez tartson motiváltan. Ne feledd, ha te nem teszel érte, senki más sem fog. 

 Hogyan maradhatsz motivált? Adunk egy tippet:

Mit tegyél és ne tegyél az edzőteremben 

Az edzőterem társadalmi szabályainak elsajátítása ijesztő lehet azok számára, akik még nem találkoztak ilyennel. De ne aggódj, mi segítünk eligazodni. Íme néhány egyszerű szabály, melyek betartásával biztosan megfelelhetsz az edzőtermi etikettnek: 

Tedd vissza a súlyokat 

Nincs is annál frusztrálóbb, mint amikor csak egy súlyzót találsz a szükségesek közül, majd a következő 10-15 percet a megfelelő súly keresésével töltöd. Ha végeztél a gyakorlattal, akkor töröld le és tedd vissza a helyére. 

Használat előtt és után is törölj le mindent

Mindannyian megizzadunk egy kicsit edzés közben, ezért minden általad használt gépet és súlyt törölj le az utánad következő személy számára. Ha szánsz erre egy kis időt, azzal mindenki számára kellemesebb környezetet teremthetsz. 

Légy higiénikus

A felszerelések tisztításától kezdve egészen önmagadig, a megfelelő higiénia betartása az egész edzőtermet szebbé és tisztábbá teheti mindenki számára.

Tartsd tiszteletben mások személyes terét 

Az edzőteremben nagy a zsúfoltság, ezért figyelj arra, hogy milyen mozgást tervezel végezni, mekkora a rendelkezésre álló hely és kik vannak körülötted. Szánj időt arra, hogy elegendő helyet találj a gyakorlatodhoz, de arra is ügyelj, hogy ne akadályozd más edzőtársad gyakorlatát. 

Távozás előtt állítsd vissza a gépeket 

Akárcsak a szabad súlyok esetében, sok gépet vissza kell állítani, miután befejezted a gyakorlatot. Így, ha letöröljük és visszaállítjuk az eredeti pozíciójukba, a következő ember már gond nélkül használhatja őket.

Kérj segítséget, ha szükséged van rá

Mindenki volt egyszer kezdő, ezért ne félj segítséget kérni, vagy szólni valakinek, hogy mutassa meg, hogyan kell használni egy gépet. Emellett pedig a segítségkérés remek módja lehet annak is, hogy beszélgetést kezdeményezz másokkal. 

Ne állj be mások elé a tükröknél

Az edzőteremben sok tükör van és ezeket általában a gyakorlatok szabályos végrehajtásának ellenőrzésére használják. Figyelj oda arra, hogy a gyakorlatod végzése közben ne akadályozd az edzőtársad abban, hogy a tükörben megnézhesse magát. Ha mégis kitakarnád, kérdezz rá, hogy ez probléma-e.

Ne időzz egy gépen sokáig 

Az edzőteremben, főleg csúcsidőben nagy lehet a forgalom. Mindenkinek megvannak az adott gyakorlat ismétlésszámai, amiket meg szeretne csinálni, de órákat tölteni egy gépen, vagy használni az összes súlyt, amire másoknak szüksége van, nem tanácsos. Próbálj meg nyitott lenni arra, hogy közösen használj valakivel egy gépet és ne vegyél el olyan súlyt, amire nincs szükséged. Hidd el a nagylelkűséget mindenki értékeli.

Ne hagyd a súlyokat szanaszét 

Senki sem szeretne megbotlani vagy megsérülni az edzőteremben, ezért ügyelj arra, hogy a súlyokat a gyakorlatod befejeztével visszatedd a helyükre.

Ne bámulj másokat 

Ijesztő lehet először belépni egy edzőterembe, vagy egy kihagyás után újra belevágni a kondizásba. Vedd figyelembe, hogy mások talán most kezdik el az edzést, esetleg sérülésből térnek vissza, vagy most próbálnak ki először egy gépet. Légy kedves és nyitott, ha mások támogatásáról van szó.

Ne késs el a csoportos órákról és a személyi edződdel megbeszélt időpontról se

Ha csoportos órára iratkoztál fel, vagy egy személyi edzővel egyeztettél időpontot, a pontosság kulcsfontosságú. Ha 10 perccel korábban érkezel, akkor elég időd lesz feltenni az esetlegesen felmerülő kérdéseidet és az oktatónak is lesz ideje segíteni neked, mielőtt mások megérkeznek. Senki sem szereti, ha az óra később kezdődik. Ha pedig késel, vagy valóban nyomós okból nem tudsz eljönni, igyekezz előre szólni az oktatónak.

Ne körözz a gépre várva

Mindannyian találkoztunk olyanokkal, akik ott köröznek, amikor épp az utolsó gyakorlat sorodat próbálod befejezni, ami sokak számára zavaró. Ha használni szeretnéd a gépet, várd meg, amíg az illető befejezi az utolsó szettjét és kérdezd meg, hogy utána átadja-e neked, vagy beszállhatsz-e addig, amíg ő pihen. Csak arra ügyelj, hogy ne érezzék magukat kényelmetlenül vagy sürgetve.

Összegzés

Az edzőtermi etikett fontos ahhoz, hogy mindenki megfelelő körülmények között edzhessen és hogy az edzőterem mindenki számára biztonságos és kényelmes hely legyen.

 Azok számára, akik újak az edzőteremben, vagy egy kihagyás után térnek vissza, ezek a figyelmességek sokkal kényelmesebbé tehetik az egészet és segíthetnek enyhíteni az edzőtermi félelmüket. Alapvetően az egész arról szól, hogy mutassunk tiszteletet és bánjunk úgy másokkal, ahogyan szeretnénk, hogy velünk is bánjanak.

MyproteinHU
Író és szakértő
MyproteinHU profiljának megtekintése
myprotein