Ugrás a fő tartalomra
Edzés

Egészséges életmód: sorsfordító hatású egészséges szokások

Egészséges életmód: sorsfordító hatású egészséges szokások
Joni McMullen
Író és szakértő12 hónap Ago
Joni McMullen profiljának megtekintése
Lucy Davis, a Myprotein márkanagykövete, fitness influencer és hibrid sportoló, aki több sportágat is űz egyszerre - igazi egészséges életmód inspiráció lehet mindannyiunk számára, ha ihletet szeretnénk meríteni, hogyan állítsuk magunkat és a testünket a legizgalmasabb kihívások elé, miközben azt sem felejtjük el, mennyire fontos, hogy élvezzük a sportolást! Lucy büszke arra, hogy milyen a hozzáállása a sporthoz és az élethez, mint ahogy arra is, hogy ezáltal képes szembenézni a fizikailag igazán kemény kihívásokkal is. Rendületlenül hisz az egészséges életmód alapelveire épülő egészséges szokások hatalmas, akár az életünket megváltoztatni is képes erejében - most pedig megosztja velünk ezek közül az egészséges szokások közül azt az ötöt, amelyekről úgy érzi, a legtöbbet segítettek neki abban, hogy mentálisan és fizikailag is sokkal erősebbé váljon.

Egészséges szokások a hétköznapokra

1. Közösségi média stop 21:30/22:00 után 

Lucy azt meséli, az elmúlt két évben nagyon figyel arra, hogy a lefekvés előtti néhány órában kerülje a különböző közösségi média platformokat. Korábban étkezési zavarral küzdött és azt tapasztalta, sokszor felzaklatta és rossz hatással volt rá, amiket ezeken az oldalakon látott. Akár egyetlen Instagram fotó is elég volt ahhoz, hogy dühösnek vagy ingerültnek érezze magát - sokszor előfordult, hogy órákig csak forgolódott az ágyban és emiatt tépelődött.Az egészséges szokások közül így számára az egyik legfontosabb, hogy 21:30 után a közösségi oldalak látogatása szigorúan tilos - ez segíthet elkerülni a felesleges stresszt és idegeskedést. Így sokkal nyugodtabb lelkiállapotba kerülhetsz és igazán pihentető lehet az alvásod, ami az egészséges életmód egyik alapja!Lucy egy igazán félelmetes statisztikát is megosztott velünk: „Ha csak napi öt órát töltesz azzal, hogy a telefonodat nyomkodod, 80 éves korodra ez az idő összeadva 12 évet tesz majd ki.”Bármilyen trükk, ami abban segít, hogy kevesebbet mobilozz és helyette valami olyasmivel foglalkozz, ami megnyugtat, nagyon hasznos lehet - ez azoknak az egészséges szokásoknak az egyike, amiket különösen érdemes az életed részévé tenned! 

2. Legyen a mércéd a teljesítményed, a külsőd helyett 

Az elmúlt két évben nagykövetünk arra koncentrált, hogy képes legyen újra és újra javítani a korábbi teljesítményén és sokkal kevésbé görcsölt rá arra, hogyan tudja az edzéssel megváltoztatni a külsejét. Úgy érzi, ennél jobb döntést nem is hozhatott volna, hiszen ezáltal újra örömforrássá vált számára a sport!Igazi sportolóként imád aktív lenni és szereti kihívások elé állítani a testét, legyen az bármilyen fizikai megmérettetés - régebben azonban az határozta meg az edzéstervét, hogy minél hatékonyabban elérhesse az álomalakot. Nem csoda, hogy ebbe hamar belefásult és szenvedésként élte meg a testmozgást.Most már azonban teljesen más a helyzet: Lucy olyan hibrid sportoló, aki fut, biciklizik, súlyt emel és úszik - az egészséges életmódhoz és a sporthoz való viszonya pedig gyökeresen megváltozott és teljesen más alapokra helyeződött. Mindenekelőtt a legfontosabb a számára a teljesítménye és az egészsége - a külsejére csupán úgy tekint, mint a befektetett kemény munka eredményére, nem pedig ez motiválja őt. A Myprotein nagyköveteként a következőt tanácsolja mindenkinek, aki nem találja az élvezetet az edzésben és beleunt abba, hogy mindig ugyanazt csinálja: „Ne félj változtatni a rutinodon, próbálj ki valami újat, ami a testedre is teljesen más hatással lesz majd!”Ez a hozzáállás az egészséges életmód alapelvei közül is a különösen fontosak közé tartozik - meglátod, hatalmas változást jelent majd a hétköznapjaidban, ha így gondolsz az edzésre és sokkal jobban fogod élvezni minden pillanatát! 

3. Igyál elegendő vizet

Tudjuk, ezt rengetegszer hallottad már - Lucy azonban esküszik rá, hogy a legfontosabb egészséges szokások palettája nem lehet teljes enélkül az alapszabály nélkül. Megmutatjuk, miért is elengedhetetlen megfelelően hidratálni a testet - ráadásul ez csak néhány a számtalan előny közül, amit a vízivás a tested számára tartogathat!
  • Segít, hogy a kognitív képességeid olajozottan működjenek
  • Segít a koncentrációban 
  • Csökkentheti a fejfájást
  • Segít a testednek a „finomhangolásban”, hogy a szervezetedben zajló különféle folyamatok összhangja ne boruljon fel
  • Segít eltávolítani a felesleges méreganyagokat a szervezetedből, hogy a tested működése zavartalan lehessen
Az egészséges életmód tehát elképzelhetetlen a megfelelő hidratálás nélkül - meggyőztünk, ugye? Lucy körülbelül 4 liter vizet fogyaszt el naponta, de az ajánlott mennyiség 2 liter, így már ez is jó cél lehet a számodra a hétköznapokban. Nagykövetünk tippje, amit az új egészséges szokások egyikeként érdemes lehet neked is bevezetned a mindennapokban: beszerzett egy kétliteres palackot, amit a nap folyamán egyszer újratölt, így máris biztosítja, hogy mindig kéznél legyen a szükséges vízmennyiség. Azt javasolja, te is ruházz be egy hasonlóra, hogy sose feledkezz meg a hidratálásról! 

Válaszd ki a kedvencedet a kínálatunkból - meglátod, ha egy színes és menő palackból kortyolhatsz, még motiváltabb leszel a napi vízfogyasztási céljaid elérése kapcsán! 

Lucy még egy ráadás trükköt is megosztott velünk: ha nagyon nehezen tudod magad rávenni a vízivásra, akkor próbáld meg egy kis ízesítéssel izgalmasabbá tenni a dolgot! Egy kevés cukormentes szörp vagy gyümölcslé sokat segíthet. 

4. Találd meg az egyensúlyt a táplálkozás terén és értsd meg ennek a jelentőségét

Habár ma már élvezetből sportol, nagykövetünk gyerekkorában versenyszerűen úszott - ez a korszak rányomta a bélyegét az ételekkel való kapcsolatára, így ezt az egészséges szokást igazi küzdelem volt a számára felépíteni a mindennapokban. Amikor versenyzett, rendszeresen mérték a testzsírszázalékát és a testsúlyát - emiatt testképzavar alakult ki nála, ami komoly étkezési zavarba torkollott. Az egészséges életmód alapelvei közül legelsőként azt kellett megértenie, hogy nem létezik rossz és jó étel - ez volt a legfontosabb lépés ahhoz, hogy rendezni tudja a kapcsolatát a táplálkozással és az ételekkel. A különböző ételek különböző tápértékekkel bírnak, de ez nem jelenti azt, hogy jók vagy rosszak lennének! A mértékletesség a legfontosabb, ami a banánra vagy a csokira pont egyformán igaz. „Mindig azt kérdezik tőlem, szoktál édességeket vagy csokit enni? Szoktál alkoholt inni? A válaszom pedig: igen, egyiket sem tiltom meg magamnak, mértékkel mindent fogyasztok.”„Ez az egész arról szól, hogy megtaláld az egyensúlyt. Ma már úgy tekintek az ételre, mint üzemanyagra, ami segíti a testemet a működésben - nem úgy, mint régen, amikor rettegtem az ételektől.”Ne hátrálj meg, ha az egészséges szokások közül számodra is ezt a legnehezebb beépíteni a mindennapokba - az egészséges életmód kialakítása nem egyik napról a másikra történik meg, viszont, ha kitartó vagy, életed végéig élvezheted a befektetett munkád gyümölcsét. 
Egészséges szokások

5. Légy sokkal kedvesebb saját magaddal

„Mi emberek nagyon negatívak vagyunk. A tükör elé állva csak a hibákat keressük, azt soroljuk, mit nem szeretünk magunkon, mit nem találunk jónak vagy szépnek.”Körülbelül egy évvel ezelőtt ezért elhatározta: drasztikusan változtat ezen és sokkal kevésbé lesz kemény saját magával szemben. Úgy döntött, itt az ideje az egészséges szokások közé felvenni azt is, hogy folyamatosan megerősíti önmagát abban, mi az, amit szeret saját magában és mi az, amiben ügyes, tehetséges - ami miatt büszke magára. A naplóírásba is belevágott, bár elismeri, ez még neki sem sikerül napi szinten, de ezt sem bánja: amikor úgy érzi, szüksége van rá, akkor mindig szakít időt erre is. Lucy arra biztat mindenkit, hogy ha rossz napja van, próbáljon meg felsorolni öt pozitív dolgot saját magával kapcsolatban! Ez bármi lehet - egy esemény, amit vársz, egy terved a jövőre nézve, ami miatt izgatott vagy, egy hobbi, amit élvezel csinálni, vagy egy olyan pozitív gondolat, megerősítés, ami mindig jó érzéseket kelt benned.Kezdd kicsiben - meglátod, nemsokára az elsajátított egészséges szokások közé tartozik majd az is, hogy mennyivel pozitívabban viszonyulsz saját magadhoz!

Összegzés

Lucy most nem az edzésről mesél nekünk, mint általában a videóiban, de nagyon fontosnak tartja kimondani: a mentális egészségünk legalább annyira lényeges téma, mint a fizikai jólétünk!A megfelelő hozzáállás az egészséges életmód alapja, az egészséges szokások pedig képesek lehetnek megváltoztatni az életed - csak egyetlen tested van, próbálj meg mindent megtenni, hogy vigyázz rá!
Joni McMullen
Író és szakértő
Joni McMullen profiljának megtekintése
myprotein