Ugrás a fő tartalomra
Edzés

Egy friss kutatás szerint nincs szükség kardióra a fogyáshoz!

Egy friss kutatás szerint nincs szükség kardióra a fogyáshoz!
Monica Green
Író és szakértő2 év Ago
Monica Green profiljának megtekintése
Fordította: Révai Zsófia

Kardió. Tudod, az a 10 perc, amit edzés végén a lépcsőzőgépen töltesz. Nem sokan vannak, akik örömüket lelik benne, de hát ez kell a fogyáshoz… illetve… ez kell a fogyáshoz?

Egy nemrégiben lezajlott kutatás szerint az ellenállásos edzés legalább ennyire hatásos lehet testzsírcsökkentés szempontjából, persze a megfelelő étrenddel kombinálva. Vizsgáljuk meg egy kicsit közelebbről ezt a kutatást! Derítsük ki, milyen eredményre jutottak a kutatók és ez milyen új információkat jelenthet a fogyni vágyóknak!

A kutatás

Az ausztrál Edith Cowen Egyetem és a brazil Caxias do Sul Egyetem kutatói összefogtak és együtt készítették el a tanulmányt, aminek az eredményeit most mi is megvizsgáljuk.

A kutatásban 4184 résztvevő adatait vizsgálták 116, a fogyásukat elemző tanulmány formájában. Ezek az emberek mind túlsúlyosak vagy súlyosan elhízottak. 23 tanulmány kifejezetten a gyerekek eredményeire koncentrál, 30 a fiatal felnőttekről szól, 38 a középkorúak fogyását vizsgálja, míg 25 az idősebb résztvevők adatait elemzi.

Az esetek 49%-ában az ellenállásos edzést használták fogyási módszerként, míg 45%-ban a súlyzós edzést és kardiót együttesen alkalmazták ebből a célból. A fennmaradó néhány százalékban szintén súlyzós edzés és kardió volt előírva a résztvevők számára, a kalóriabevitel korlátozásával kombinálva.

Az eredmények

A kutatók megállapították, hogy az ellenállásos edzés és a kalóriabevitel korlátozásának együttes alkalmazása volt a leghatékonyabb módszer a testzsírcsökkentés szempontjából: a résztvevők átlagosan 5 kg-ot fogytak zsírból a kutatás során.

Szintén figyelemreméltó eredményeket értek el azok is, akik csupán ellenállásos edzést végeztek, hasonlóan azokhoz, akik mindemellett kardióztak is.

Érdekes módon az ellenállásos edzés és a kalóriabevitel korlátozása körülbelül ugyanolyan eredményeket hozott, mint amikor ugyanezt a duót még kardióval is kiegészítették.

Ez alapján elmondhatjuk, hogy a hatékony fogyáshoz figyelnünk kell a bevitt kalóriák mennyiségére, illetve érdemes súlyzós edzéseket beiktatnunk a napirendünkbe. Emellett persze aerob jellegű mozgást is végezhetünk – ha van hozzá kedvünk.

A kutatók bíznak benne, hogy ezek az eredmények segítséget nyújthatnak azoknak a fogyni vágyóknak, akik nehézségekkel küzdenek, ha kardióedzésről van szó. Márpedig ez sok túlsúlyos emberre igaz lehet. Az adatok alapján megállapíthatjuk, hogy a súlyzós edzés önmagában, kardió nélkül is hatékony módszer a fogyásra!

A kutatás vezetője, Pedro Lopez szerint „Ezek az emberek már csak a gondolattól is kényelmetlenül érezhetik magukat, hogy 30-40 percet eltöltsenek a biciklin vagy taposógépen … Könnyen meg is sérülhetnek, kifejezetten veszélyben van például a térdük, az ízületeik, vagy épp a szalagjaik, hiszen ezek cipelik a testük teljes súlyát az aerob edzések legtöbbje során”.

Az üzenet

Ha fogyni szeretnél, de rémesen unatkozol a taposógépen, gyűlölöd a kerékpárt, éjszakánként pedig a lépcsőzőgéppel kapcsolatos rémálmokkal küzdesz, ne aggódj: van remény – a kardió nem az egyetlen megváltó út!

Ragadj meg egy pár súlyzót és nyomj le egy jó edzést, hiszen így ugyanolyan hatékonyan csökkentheted a testsúlyod!

Táplálkozás

Fenntartható, tartós fogyás kalóriadeficittel

Minden fenntartható diéta, amely hozzájárul a tartós fogyás sikeréhez, egy előfeltételen alapul: kevesebb kalóriát kell bevinned, mint amennyit felhasználsz.

Táplálkozás

Melyik a fontosabb, ha a fogyás a cél: a diéta vagy a testmozgás?

Cikkünkben tisztázzuk, hogy hogyan is működik a testsúlycsökkenés, valamint megválaszoljuk az örök kérdést is: „Melyik a fontosabb, ha a fogyás a cél: a diéta vagy a testmozgás?”

Monica Green
Író és szakértő
Monica Green profiljának megtekintése
myprotein