Edzés

Egy friss kutatás szerint nincs szükség kardióra a fogyáshoz!

Fordította: Révai Zsófia

Kardió. Tudod, az a 10 perc, amit edzés végén a lépcsőzőgépen töltesz. Nem sokan vannak, akik örömüket lelik benne, de hát ez kell a fogyáshoz… illetve… ez kell a fogyáshoz?

Egy nemrégiben lezajlott kutatás szerint az ellenállásos edzés legalább ennyire hatásos lehet testzsírcsökkentés szempontjából, persze a megfelelő étrenddel kombinálva.
Vizsgáljuk meg egy kicsit közelebbről ezt a kutatást! Derítsük ki, milyen eredményre jutottak a kutatók és ez milyen új információkat jelenthet a fogyni vágyóknak!

A kutatás

Az ausztrál Edith Cowen Egyetem és a brazil Caxias do Sul Egyetem kutatói összefogtak és együtt készítették el a tanulmányt, aminek az eredményeit most mi is megvizsgáljuk.

A kutatásban 4184 résztvevő adatait vizsgálták 116, a fogyásukat elemző tanulmány formájában. Ezek az emberek mind túlsúlyosak vagy súlyosan elhízottak. 23 tanulmány kifejezetten a gyerekek eredményeire koncentrál, 30 a fiatal felnőttekről szól, 38 a középkorúak fogyását vizsgálja, míg 25 az idősebb résztvevők adatait elemzi.

Az esetek 49%-ában az ellenállásos edzést használták fogyási módszerként, míg 45%-ban a súlyzós edzést és kardiót együttesen alkalmazták ebből a célból. A fennmaradó néhány százalékban szintén súlyzós edzés és kardió volt előírva a résztvevők számára, a kalóriabevitel korlátozásával kombinálva.

Az eredmények

A kutatók megállapították, hogy az ellenállásos edzés és a kalóriabevitel korlátozásának együttes alkalmazása volt a leghatékonyabb módszer a testzsírcsökkentés szempontjából: a résztvevők átlagosan 5 kg-ot fogytak zsírból a kutatás során.

Szintén figyelemreméltó eredményeket értek el azok is, akik csupán ellenállásos edzést végeztek, hasonlóan azokhoz, akik mindemellett kardióztak is.

Érdekes módon az ellenállásos edzés és a kalóriabevitel korlátozása körülbelül ugyanolyan eredményeket hozott, mint amikor ugyanezt a duót még kardióval is kiegészítették.

Ez alapján elmondhatjuk, hogy a hatékony fogyáshoz figyelnünk kell a bevitt kalóriák mennyiségére, illetve érdemes súlyzós edzéseket beiktatnunk a napirendünkbe. Emellett persze aerob jellegű mozgást is végezhetünk – ha van hozzá kedvünk.

A kutatók bíznak benne, hogy ezek az eredmények segítséget nyújthatnak azoknak a fogyni vágyóknak, akik nehézségekkel küzdenek, ha kardióedzésről van szó. Márpedig ez sok túlsúlyos emberre igaz lehet. Az adatok alapján megállapíthatjuk, hogy a súlyzós edzés önmagában, kardió nélkül is hatékony módszer a fogyásra!

A kutatás vezetője, Pedro Lopez szerint „Ezek az emberek már csak a gondolattól is kényelmetlenül érezhetik magukat, hogy 30-40 percet eltöltsenek a biciklin vagy taposógépen … Könnyen meg is sérülhetnek, kifejezetten veszélyben van például a térdük, az ízületeik, vagy épp a szalagjaik, hiszen ezek cipelik a testük teljes súlyát az aerob edzések legtöbbje során”.

Az üzenet

Ha fogyni szeretnél, de rémesen unatkozol a taposógépen, gyűlölöd a kerékpárt, éjszakánként pedig a lépcsőzőgéppel kapcsolatos rémálmokkal küzdesz, ne aggódj: van remény – a kardió nem az egyetlen megváltó út!

Ragadj meg egy pár súlyzót és nyomj le egy jó edzést, hiszen így ugyanolyan hatékonyan csökkentheted a testsúlyod!

Tetszett a cikk? Olvasd el ezeket is:

Fenntartható, tartós fogyás kalóriadeficittel

Táplálkozás

Fenntartható, tartós fogyás kalóriadeficittel

Minden fenntartható diéta, amely hozzájárul a tartós fogyás sikeréhez, egy előfeltételen alapul: kevesebb kalóriát kell bevinned, mint amennyit felhasználsz.

2022-02-22 14:39:55Emily Wilcock

Melyik a fontosabb, ha a fogyás a cél: a diéta vagy a testmozgás?

Táplálkozás

Melyik a fontosabb, ha a fogyás a cél: a diéta vagy a testmozgás?

Cikkünkben tisztázzuk, hogy hogyan is működik a testsúlycsökkenés, valamint megválaszoljuk az örök kérdést is: „Melyik a fontosabb, ha a fogyás a cél: a diéta vagy a testmozgás?”

2020-09-17 08:54:45Jamie WrightMonica Green

Monica Green

Író és szakértő

Originally from South London, Monica graduated from the University of Leeds with a degree in Philosophy. After discovering a love for the gym whilst studying, Monica was drawn to weight training which helped her hugely through stressful times as a student. From writing for a popular student site, Monica developed her skills as an author, writing trending feature pieces regularly. She is thrilled to be able to combine her love for writing with her passion for the gym. In her spare time Monica loves to cook, try out new restaurants with friends and explore new walking trails.


Ne hagyja ki akcióinkat | Klikk Vásárlás