Edzés

Hogyan eddz úgy, mint Conor McGregor

Conor McGregor a küzdősportok világának félreismerhetetlen arca, a sajtókonferenciákon történő botrányok visszatérő szereplője, tehetséges UFC harcos, két bajnoki öv tulajdonosa és a személy, aki Floyd Mayweather profi ökölvívót a boxring gumiszalagjai közé csábítja a közelgő legendás mérkőzés során. Az ír származású harcos nem csupán csípős megjegyzéseiről és extravagáns megjelenéséről ismeretes, de bajnokhoz méltó sport attitűdjéről is.

Conor McGregor edzése

Mandatory Credit: Photo by ddp USA/REX/Shutterstock

A Mayweather elleni mérkőzés intenzív felkészülést igényel, amely során McGregor több eltérő sport metódust alkalmaz a maximális hatékonyság érdekében. Amennyiben szeretnéd hasonló módon összeállítani edzésed, a cikk további részében olvasható mozgásformákat integráld jelenlegi sporttevékenységeid közé.

Conor McGregor: küzdősport specifikus edzés

Conor McGregor edzéseinek legjelentősebb részét a küzdősport specifikus edzés teszi ki.  Technikai edzéseit meghatározza, milyen sportágban versenyzik. Más technikai felkészülést igényel egy MMA (mixed martial arts, vagyis kevert harcművészetek) küzdelem, mint egy ökölvívó összecsapás. McGregor jelenlegi felkészülése boksz orientált, tehát a földharc és rúgás technikák nem dominánsak edzésein.

Ha számodra egy atletikus, esztétikus fizikum elérése a cél és nem trófeák és bajnoki övek megszerzése, akkor is hasznodra válhat bizonyos küzdősport specifikus edzés elemek alkalmazása. Zsákolás során állóképességed fejlesztése mellett gyakorlatot szerezhetsz a megfelelő ütés-és rúgástechnika elsajátításában.

Amennyiben komoly ambícióid vannak valamely küzdősport, vagy harcművészet területén, érdemes felkeresned egy, az általad választott sportra szakosodott létesítményt, ahol professzionális segítséget kaphatsz a tökéletes harctechnika megtanulásához. Kesztyűzés során gyakorlatot szerezhetsz, hogyan használd a megtanult ütéseket, rúgásokat és fogásokat edzőpartnered segítségével.

Kardió és súlyzós edzés

Conor McGregor pehely-és könnyűsúly súlykategóriákban versenyzik, így a kívánt testsúly elérése érdekében testzsír-százalékát alacsonyan kell tartania. Súlyzós edzései során a hatékony erőépítés és nem a hatalmas izomtömeg elérése a cél. Túl nagy izomtömeg esetén súlykategória váltásra kényszerülne, amely ellentétes sportcéljaival. Amennyiben kedvenc ír harcosához hasonló edzésmódszert szeretnél követni, koncentrálj a saját testsúlyos mozdulatokra és a kardió edzésekre.

Conor McGregor edzése

Mandatory Credit: Photo by MediaPunch/REX/Shutterstock

A „Notorious” becenéven elhíresült McGregor egy 12 hetes „F.A.S.T.„ elnevezésű  kondicionáló edzésmódszert követ, amely aerob és anaerob mozgásformákat kombinál a robbanékony erő, kiemelkedő gyorsaság, az állóképesség fejlesztés érdekében. Az edzésmetódus nagy hangsúlyt fektet a biciklizésre, evezésre, futásra és bokszolásra. Három eltérő kategóriába sorolja a mozgásformát a terhelés nehézsége szerint: zöld, narancssárga és piros. Progresszív módon növekvő a terhelés nehézsége a 12 hetes edzés során.

Erőnléti edzés

Nem kell kutatómunkát végezned a legtöbb közösségi média platformon ahhoz, hogy szembe találd magad egy képpel vagy videóval, ahol McGregor éppen edz. A legtöbb esetben olyan mozdulat végrehajtása közben láthatod, amelyben saját testsúlyát használja terhelésként. Azokat a funkcionális mozdulatokat preferálja, amelyek hozzájárulnak a ringben történő hatékonyabb küzdelemhez. Az alábbi sorokban pár olyan mozdulatot ismerhetsz meg, amelyet előszeretettel alkalmaz erőnléti edzésein.

  • Muscle up: vagyis őrszem húzódzkodás, amely egy komplex, saját testsúlyos mozdulat, a húzódzkodás és mélyről történő tolódzkodás fúziója. Kivitelezésében részt vesznek az alkar izmok, a hátizmok, a bicepsz, a tricepsz, a vállizmok, és komoly stabilizáló szerepe van a törzsizmoknak.
  • Lizard walk: magas szintű koordinációs készséget és izomerőt igénylő gyakorlat. A felső-és alsótest izmai egyaránt részt vesznek a gyakorlat kivitelezésében.

Amennyiben célod nem a maximális izomtömeg és erőfejlesztés, hanem Conor McGregor edzéstervéhez hasonló sporttevékenységet szeretnél végezni, koncentrálj az olyan mozdulatokra, amelyek szabad mozgáspályát követnek és kerüld a kötött mozgáspályájú mozdulatokat. Helyezd előtérbe a több izomcsoportot bevonó, egyensúlyt igénylő gyakorlatokat. A súllyal végzett unilaterális guggolás, vagyis egylábas guggolás egy remek választás a koordinációs készséged fejlesztésére.

Nyújtás ás mobilizáció

McGregor nem csupán erőnléti és technikai edzései előtt fektet komoly hangsúlyt a nyújtásra és mobilizációs gyakorlatokra, de edzés rutinjában is kiemelt szerepe van. A hajlékonyság elengedhetetlen számára MMA küzdelmei során a rúgások és földharc technika kivitelezéséhez.

Étkezés

Egy alacsony testzsír-százalékkal rendelkező, erős test eléréséhez és fenntartásához nélkülözhetetlenül fontos a helyes táplálkozás. McGregor az alábbiakat mondta egy interjú alkalmával:

„Jó minőségű húst fogyasztok. Étrendem tartalmaz csirkét, lazacot, marhát. Sok zöldséget eszem és moderált mennyiségben olyan gyümölcsöket, mint a banán. A megfelelő fehérjebevitel fontos, mivel segíti izomépítésem és regenerációm. Szilárd fehérjeforrásaim mellett fogyasztok fehérjeporokat is kiegészítésként. Főleg vizet és kókuszvizet iszom. Fontos hidratáltnak maradni, ezért a napomat ivással és nyújtással kezdem.”

Ha te az ír bajnokhoz hasonló edzést szeretnél folytatni, bizonyosodj meg arról, hogy étrendeddel beviszed a kívánt mennyiségű esszenciális tápanyagot és energiát. Ne félj a szénhidrátbeviteltől és az egészséges zsírok fogyasztásától. Amennyiben fehérjebeviteledet szeretnéd növelni egyszerűen és ízletesen, tekintsd meg magas minőségű, minden igényt kielégítő termékkínálatunkat.Rózsa Zoltán

Rózsa Zoltán

Cikk és tartalomíró

A sport gyermekkorom óta szerves részét képezi életemnek. Írásaim elsődleges célja a táplálkozástudomány és testmozgás fiziológiájának megosztása közérthetően és szórakoztatóan. Cikkeimben komoly hangsúlyt fektetek arra, hogy állításaim ne csak személyes tapasztalataimat, de a sporttudomány legfrissebb álláspontjai is igazolják.


Akár -30% Blog exkluzív akció Kupon: BLOGHU | Klikk Vásárlás