Ugrás a fő tartalomra
Edzés

Minden amit a HYROX-ról tudnod kell

Minden amit a HYROX-ról tudnod kell
Monica Green
Író és szakértő2 hónap Ago
Monica Green profiljának megtekintése

Ha hozzám hasonlóan te is mindig új kihívást jelentő edzések után kutatsz, hogy fókuszált és motivált maradj, akkor jól tudod, hogy számos lehetőség áll a rendelkezésünkre. Például a sportesemény, amely jelenleg mindenhol ott van, a HYROX - egy igazán intenzív fitnesz verseny, amely próbára teszi az állóképességet, az erődet és az atlétikai képességeidet. Összegyűjtöttünk mindent, amit érdemes róla tudnod.

A cikk tartalma:

 

Mi a HYROX?

A HYROX több, mint egy tipikus edzés. Egy esemény, egy kihívást jelentő, továbbfejlesztett fitnesz verseny, amely a futást a funkcionális edzéssel kombinálja: a versenyzők 1 kilométeres futássorozatot teljesítenek, amely során erőnlétet vagy állóképességet - vagy akár mindkettőt - felmérő állomások váltják egymást.A 2017-ben Hamburgban bevezetett HYROX versenyek hatalmas fedett helyszíneken kerülnek megrendezésre, ahol a nézők figyelemmel követhetik az eseményeket. Mostanra már olyan távoli országokban is megrendezik, mint az Egyesült Államok vagy Dél-Korea, és egy valóban mindenki számára elérhető sporteseményként hódít. A versenyzők mind ugyanazt a váltakozó formát teljesítik, de más-más felosztásban és kategóriákban indulnak, így a verseny éppúgy alkalmas mindenkinek, aki csupán valami szórakozásra és kihívásra vágyik, mint a komoly, nyerni akaró sportolók számára.

Mi a HYROX jelentése?

Érdekes módon a HYROX szó nem jelent semmit. Egyszerűen csak a “hybrid” és a “rockstar” ötvözéséből született meg.

Hogyan készülj fel?

Habár a HYROX-ot úgy tervezték, hogy mindenki versenyezhessen benne, ez nem jelenti azt, hogy téged nem tesz próbára. Ha a legtöbbet szeretnéd kihozni egy HYROX versenyből, akkor edzened kell a futásra és az ügyességi megpróbáltatásokra egyaránt.Az első, hogy megfelelően priorizálj. A verseny 50%-át a futás teszi ki, ezért szánj kellően sok időt az állóképességed fejlesztésére. A verseny során nyolc különálló, 1 kilométer hosszú kört kell teljesítened, úgyhogy gondoskodj róla, hogy az edzéstervedben elegendő közép- és hosszútávfutás szerepeljen. Csak ne válaszd szét teljesen az edzéseket. Fontos, hogy a karok és lábak megdolgoztatása után megéld a futás adta élményt, hogy felkészülten várhasd a versenyt.A másik 50%, amire összpontosítanod kell, azok a mozgásbeli kihívások. Mindegyik állomásnak megvan a maga funkcionális ügyességi tesztje - beleértve a burpee-ket, a wall ballt és a szánhúzást és -tolást -, ezért kulcsfontosságú, hogy ezeket előre elsajátítsd, és nemcsak azért, hogy a lehető legjobb teljesítményt nyújtsd, hanem hogy megelőzd a sérüléseket.
Hyrox

Milyen egy HYROX edzés?

A verseny általános felépítését már érintettük, de valószínűleg az is érdekelhet, hogy pontosan milyen gyakorlatokat kell kivitelezni. Minden egyes versenyen nyolc 1 kilométeres futás vár, amelyet pedig egyedi, más-más kondíciót igénylő erőnléti felmérések követnek.
  • 1km SkiErg/sífutó ergométer
  • 50m szántolás (a súly kategóriánként eltérő)
  • 50m szánhúzás (a súly kategóriánként eltérő)
  • 80m burpee-távolugrás
  • 1km evezés
  • 200m farmer’s carry/cipelés (a súly kategóriánként eltérő)
  • Kitörés homokzsákkal (a súly kategóriánként eltérő)
  • 75/100 wall ball (a sorozatok száma kategóriánként eltérő)

Mi pontosan a HYROX verseny?

Míg a HYROX egy bármilyen fittségi állapottal rendelkező egyének számára rendezett, exkluzív esemény, a top kategóriák már igazi kihívást tartogatnak.Minden egyes szezon végén az év legjobbjai a HYROX világbajnokságon mérhetik össze erejüket. Korábban Oberhausenben, Lipcsében, Las Vegas-ban és Manchesterben rendezték meg, idén pedig Nizza ad otthon eme kiváló megmérettetésnek.
Hyrox

Hogyan néznek ki a versenyek?

Az egyik dolog, ami igazán megkülönbözteti a HYROX-ot a hasonló multifunkcionális fitnesz eseményektől, az a verseny napját jellemző, vibráló hangulat. A nagyszabású helyszíneken zajló HYROX ugyanannyira közönségsport, mint a versenysport.Minden egyes versenyen rengeteg dolog történik, ám az események követése a nézői útvonalaknak és a ranglistáknak köszönhetően egyszerű - az egyes események rangsora mindenki számára átlátható. Emellett a DJ is számos motiváló zenével fokozza a hangulatot, továbbá sok-sok szórakoztató stand gondoskodik róla, hogy senki se unatkozzon.

Hol tartanak versenyeket?

Ami anno Németországból indult, mára már világméretűvé eseménnyé nőtte ki magát. A világ minden táján rendeznek HYROX versenyeket - Európában, Amerikában és Ázsiában. Íme a helyszínek teljes listája:
  • Ausztrália
  • Kanada
  • Franciaország
  • Németország
  • Hongkong
  • Írország
  • Olaszország
  • Közel-Kelet
  • Hollandia
  • Skandinávia
  • Lengyelország
  • Szingapúr
  • Dél-Korea
  • Spanyolország
  • Tajvan
  • Egyesült Királyság
  • Egyesült Államok

Hogyan étkezz a versenyhez?

A megfelelő táplálkozás elengedhetetlen ahhoz, hogy sikeres lehess a HYROX-ban, mind a felkészülés során, mind pedig a verseny napján. A tested megfelelő tápanyagokkal való táplálása hozzájárul a teljesítményed felturbózásához és a regenerációd támogatásához.A fehérje, a szénhidrátok és a zsírok alapvető fontossággal bírnak az általános egészség szempontjából. Egyél rengeteg sovány fehérjét, teljes kiőrlésű gabonát, gyümölcsöt, zöldséget és egyéb tápanyagokban gazdag ételeket, hogy megadd szervezeted számára a szükséges üzemanyagot. Az edzések előtt a szénhidrát álljon az első helyen - sovány testsúlykilogrammonként 1 gramm, hogy a glikogénraktárak kellően feltöltődjenek, és természetesen fogyassz sok-sok fehérjét az izmaid regenerációja és fejlődése érdekében.
Hyrox

A legjobb HYROX étrend-kiegészítők

A HYROX felkészülés során a megfelelő táplálkozás a legfontosabb dolog. Ám ha tovább szeretnéd növelni az esélyeidet, ne félj étrend-kiegészítőket használni. Az Alpha Pre-Workout nagyszerű lendületet az edzéshez, a Total Protein Blend optimalizálja a regenerációt, a Pre-Workout Gel pedig azonnali energialöketet biztosít. Emellett számos fehérjedús snacket is találsz a kínálatunkban, amelyekkel útközben is gondoskodhatsz a szükséges makrók beviteléről.

Összefoglalás

A HYROX több, mint egy átlagos fitnesz verseny - egyszerűen egy “muszáj kipróbálni” kategória azok számára, akik a szórakoztató, igényes és örömteli élményeket keresik. Készen állsz az első megmérettetésedre? Még szép! Regisztrálj most a legközelebbi versenyre!

Fordította: Barabás Gabriella
Monica Green
Író és szakértő
Monica Green profiljának megtekintése
myprotein