Ugrás a fő tartalomra
Edzés

Jóga vs. Pilates — Mi a különbség?

Jóga vs. Pilates — Mi a különbség?
Evangeline Howarth
Író és szakértő4 év Ago
Evangeline Howarth profiljának megtekintése
Fordította: Rózsa Zoltán

Szeretnél hajlékonyabbá válni, és törzsizmaidat erősebbé tenni? Akár testépítéssel foglalkozol, akár a futás szerelmese vagy, a pilates és jóga edzésrutinodba történő beillesztése előnyödre válhat.

Sokak számára nehéz lehet a pilates és jóga közötti pontos különbségtétel. Avatatlan szemlélőként nagyon hasonlónak, vagy akár identikusnak tűnhet a két elfoglaltság. Cikkünkben röviden megismerheted a jóga és pilates közötti főbb különbségeket, és segítséget kaphatsz, hogy a számodra megfelelő sporttevékenység mellett döntsd.

A jóga és pilates történelmi háttere

A jóga és pilates között fennálló különbségek vizsgálatát érdemes egy rövid történeti áttekintéssel kezdeni. Míg a jóga kialakulása több ezer éves múltra tekinthet vissza, addig a pilates nem több mint egy évszázada született meg.

Észak-Indiában jelent meg a jóga először 5000 évvel ezelőtt. A kezdetekben azonban jelentősen eltért a fitnesztermekből ismert jelen formájától. Ezzel szemben a pilates mozgásforma hozzávetőlegesen 100 éve került megalkotásra Joseph Pilates által Németországban. Elsődleges célja a rehabilitáció segítése volt. Sportolók sokasága ma is ezen célból dönt a pilates mellett.

Eltérés a légzéstechnikában

A megfelelő légzés nem csak az alapvető testi funkciók fenntartásához elengedhetetlen, de a pilates és jóga helyes kivitelezéséhez is. Azonban a két mozgásforma eltérő légzéstechnikát kíván meg. Mind a jóga, mind a pilates torna során a mozdulatok végrehajtására és a légzés szinkronizálására van szükség. Ebben általában jelentős segítséget nyújt az instruktor.

A jóga órák alkalmával általában a hasi légzés folytatását és a ki-belégzésre történő koncentrálást javasolják. Ennek szerepe van abban, hogy elérhesd a jógához szükséges nyugodt és meditatív állapotot.

Ezzel szemben a pilates edzéseken a törzsizmok célzott aktiválása érdekében sokszor mellkasi légzés végzése szükséges. Az angol nyelvű pilates témával foglalkozó cikkekben „lateral breathing” néven találhatod meg a helyes légzéstechnika leírását.

pilates

A jóga és a spiritualitás

Valószínűleg a legjelentősebb különbséget a két mozgásformához kapcsolódó szellemiség jelenti. Szeretnél egy olyan meditatív tevékenységet végezni, ami kikapcsol és hajlékonyabbá tesz? A jóga a tökéletes döntés számodra.

Támogatni akarod tested felépülését egy sérülést követően, stabilizáló izmaid szeretnéd aktiválni vagy az egyensúlyodon akarsz javítani? Akkor a pilates az optimális választás neked.

A pilates edzéseken gépeket is használnak

Habár a pilates és a jóga is jellemzően edző matracon végzendő, és mindkettő elvégezhető eszközök nélkül, a pilates órákon olykor használatosak edzőeszközök. Míg a jóga elsődleges célja egy meditatív állapot elérése, addig a pilates sokkal inkább célozza a test kondícionálását.

Az egyik legfontosabb pilates órán használt eszköz fantázia neve „reformer”, és akárcsak a pilates többi edzésmódszere, ez a gép is az egyensúly-, regeneráció- és erőfejlesztésben kíván segíteni.

Jelentős eltérés lehet a jóga edzések között

Mint a legtöbb hosszú múltra visszatekintő tevékenység, a jóga is több diverz ággal rendelkezik. Vannak olyan jóga foglalkozások, amelyeknek célja a már korábban említett meditatív állapot elérése, és vannak olyan jóga órák, amelyeken sokkal inkább a fizikai kondicionálás kerül az előtérbe. A forró jóga (vagy ahogy sokszor hivatkoznak rá hazánkban is „hot yoga”), amelyet egy magas hőmérsékletű helyiségben végeznek, az utóbbi kategóriába tartozik.

A pilates edzésekre kevésbé jellemző a nagy fokú eltérés. Általában ugyanazokat az erősítő és kondicionáló gyakorlatokat végzik, konzisztens módon a pilates órákon. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a pialtes edzéstechnika változatlan a 1920-as évek óta. Olyan új mozdulatok is a részét képzik már, amelyek a modern, urbanizált életvitelünkből fakadnak, mint például az egésznapos ülés.

Mindkét tevékenység esetén mérvadó az oktató személye. Fontos meggyőződnöd arról, hogy oktatód nem csupán jó hangulatot biztosít a közös órákon, de rendelkezik a szükséges szaktudással és tapasztalattal is.

Konklúzió

Ahhoz, hogy a számodra kedvező döntést meghozhasd, gondold végig milyen szempontok fontosak. Izzadni szeretnél? Próbáld ki a forró jógát vagy egy magas intenzitású pilates órát! Jobban preferálod a megnyugtató és kikapcsoló szabadidős tevékenységeket? Tégy egy próbát a meditatív jógával! Jelentősen különböznek ezen mozgásformák egymástól, abban azonban azonosak, hogy a szellemi és testi jóléted egyaránt segíthetik. Tedd változatosabbá edzés rutinod, és keresd fel a számodra legcsábítóbb stúdiót!

 

Evangeline Howarth
Író és szakértő
Evangeline Howarth profiljának megtekintése

Evangeline fiatal kora óta versenyszerűen sportolt. RYA minősített vitorlás oktatóként tisztában van vele, hogy mennyire fontos a megfelelő táplálkozás az extrém és állóképességi sportokban, mivel a Team GBR csapatában és az egyetemi első számú csapat edzőjeként és kapitányaként szerzett tapasztalatot.

Szabadidejében Evangeline szeret futni, különösen maratonokat. Hétvégén vízi sportokat űzve vagy a hegyekben túrázva találod. Kedvenc estéit HIIT edzésekkel vagy guggolásokkal tölti az edzőteremben, mielőtt összedobna egy jó fűszeres ételt, egy tonna zöldséggel - yum!

Evie tapasztalatairól itt tudhatsz meg többet.

myprotein