Ugrás a fő tartalomra
Edzés

Malawiból Manchesterbe | Ismerd meg Joyce Mvula netball játékost!

Malawiból Manchesterbe | Ismerd meg Joyce Mvula netball játékost!
Lauren Dawes
Író és szakértő5 év Ago
Lauren Dawes profiljának megtekintése

Ez év májusában 15 éves születésnapunkat ünnepeljük, és azt, hogy ennyi ideje támogatjuk céljaidat.

Az ünneplés részeként ki szerettük volna emelni az elért eredményeket. Nem csupán sajátunkat, hanem az összes olyan ember előrehaladását, akik részesei voltak ennek az utazásnak. Sportolók, akiket büszkén támogatunk.

Ezek egyike Joyce Mvula.

A Malawiból származó Joyce 24 éves netball játékos, aki a világ túlsó végére költözött, hogy a Manchester Thunder szuperligában játsszon. A költözés nemcsak a sportkarrierjében jelentett nagy döntést, hanem a személyes életében is, hiszen hátra kellett hagynia vőlegényét és kisfiát.

Úgy gondoljuk, ez egy ritka és csodálatos példa egy személy részéről, hogy ilyen ambíciót és áldozatot mutasson a céljaiért, ezért pontosan tudni akartuk, mi hajtja Joyce-t kivételes útja során.

A következőket tudtuk meg róla:

Joyce Mvula netball játékos

15 évvel ezelőtt az Egyesült Királyság nagyon távolinak tűnt

“Tizenöt évvel ezelőtt Malawiban voltam. 10 éves voltam, általános iskolába jártam. Akkor nem is sejtettem, hogy ma itt lehetek. Nem is gondoltam arra, hogy ide jönnék, mert még csak álmaimban sem merült fel… még csak nem is álmodtam erről a helyről.”

 

Mindössze 15 évesen már nemzetközi szinten játszott

“12 évesen kezdtem netballozni, és mire 15 éves lettem a “The Queens” csapattal játszottam, ami Malawi nemzeti netball csapata.

A Nemzetközösségi játékok és a világkupa során figyeltek fel rám.”

 

Netball nélkül nem engedhette volna meg magának, hogy tanuljon

“Az igazat megvallva, a netball megváltoztatta az életemet. Mert ahonnan én származom, a szüleim még az iskoláztatásomért sem tudtak volna fizetni.

De a netballnak köszönhetően ösztöndíjban részesültem, így ingyen járhattam iskolába, ami nagy könnyebbség volt nekem és családomnak. Még élelmiszert is kaptunk az iskolából. Volt valami, ami csak az enyém, és én magam csinálhattam valamit… mindezt a netball miatt.

Úgy tekintek a netballra, mint a munkámra. Ez igazán nekem való, és ez valami nagy dolog.”

 

Ő volt az első netball játékos Malawiból, aki Angliába jött

“Malawiban felnéznek rám, mert ide jöttem. Tudod, amikor ide jöttem, én voltam az első, aki Angliában kezdett játszani. Egy másik játékos Malawiból, Mwayi Kumwenda Ausztráliában játszik, de én vagyok az első, aki ide jött. Ez valami.

Élvezem az ittlétet, nagyon jó, és sokat tanultam itt a netballról. Amikor visszatekintek arra, amikor először ide érkeztem, úgy érzem, semmit sem tudtam.

Most már magabiztos vagyok mindabban, amit csinálok.

Természetesen hiányzik az otthon. Különösen azért, mert van egy kisgyermekem. De hát, valamit meg kell teremtenem neki.”

 

Addig nem áll meg, míg a legjobb nem lesz a világon

“Célom a netballban… csak keményen akarok edzeni, többet szeretnék tanulni, és a világ legjobb netball játékosa szeretnék lenni.

Tudod, ez sokat jelent számomra. Ez valami olyan, amivel oly sok embert képviselhetek. Mert az országomban annyian vannak, de hogy egy lehetek a 15 közül, azért mindig hálás vagyok.

Szóval igen, csak ki kell lépnem, tennem kell a dolgom, és támogatnom kell a nemzetemet. Viszem a zászlót, így egyszerűen csak meg kell tennem.”

 

15 év múlva saját netball akadémiát szeretne

“Tizenöt év múlva szeretnék Malawiban edző lenni. Szeretnék nyitni egy Joyce Mvula Netball Akadémiát az országomban, hogy a kisgyerekeknek lehetőséget tudjak adni arra, hogy netballt játsszanak, és hogy oda juthassanak, ahol én vagyok most.

Míg itt vagyok, Malawi gyerekei inspirációként tekintenek rám, így csak szeretnék másokat arra ösztönözni, hogy többet tegyenek. Tudom, hogy sok tehetségünk van, nekem csupán többet kell nekik tanítanom.”

Szeretnél többet tudni Joyce-ról? Kövesd itt!

Lauren Dawes
Író és szakértő
Lauren Dawes profiljának megtekintése

Lauren Angol irodalom szakon végzett. Mindig is szerette az úszást, az elmúlt években fedezte fel a súlyzós edzésben rejlő lehetőségeket és sokat szeretne fejlődni még a heti hot jóga óriáin is.

Hétvégén szeret főzni és szívesen kipróbál új recepteket lakótársaival - különösen azért, hogy le tudja magáról rázni a berögzött egyetemista szokásokat, hogy gyorsan elkészíthető, túlélő tésztákon él. Ezen felül határozottan hiszi, hogy fontos megtalálni az egyensúlyt az edzőterem és a szórakozás között.

Tapasztalatáról megtudhatsz többet itt.

myprotein