Ugrás a fő tartalomra
Edzés

A katabolizmus hatásai: 10 kg izomvesztés 90 nap alatt

A katabolizmus hatásai: 10 kg izomvesztés 90 nap alatt
Emily Wilcock
Író és szakértő1 év Ago
Emily Wilcock profiljának megtekintése
Amikor edzünk, a glikogén raktárak gyorsan felhasználódnak, kiürülnek. Tehát a testünk új forrásból, az izmainkból kénytelen majd energiát használni. Azáltal, hogy a nehezen megszerzett izmunkat lebontja a szervezetünk, felhasználhatja a fehérjéből származó aminosavakat energiaként. Ezzel pedig a testünk a katabolizmus állapotába lép, ami annyit jelent, hogy az izom kezd lebomlani, ami által pedig az izomépítés és regeneráció akadályba ütközik.

Mindannyiunknak vannak olyan napjai, amikor egyszerűen nincs kedvünk elmenni az edzőterembe. Bob, Stan Browney YouTube sztár és a Myprotein nagykövetének barátja is pontosan így érzett azokban a napokban, amikor sérülést szenvedett.

Bob általában szeret edzeni, ám a sérülése következtében három hónapig nem végezhetett semmiféle edzőtermi mozgást. Ezért Stan szeretett volna elvégezni egy kísérletet. Vajon mennyi izmot veszít Bob ez idő alatt?Bobnak nem igazán volt ínyére a barátjával tartani edzeni a parkba, de azért rávette magát. Az edzés jól indult és Bob is jól érezte magát. Megcsinált pár mellső függőmérleg (front lever) és húzódzkodás (muscle up) sorozatot, ám a dolgok akkor kezdtek rosszra fordulni, amikor a második széria egykezes felhúzáshoz ért. Egy pukkanó hangot hallott és rögtön tudta, hogy valószínűleg elszakadt a bicepsze.A sérülését követő napon Bob elment Stan stúdiójába, hogy méreteket vegyen. A gyógyulási időszak alatt egyetlen gyakorlatot sem tudott megfelelően kivitelezni és tudni szerette volna, hogy pontosan mennyi izmot is fog veszíteni.

Katabolizmus a sérülést követő regenerációs időszakban

Az ötletes kísérlet lényege, hogy a sérülés miatti kényszer pihenés ideje alatt fellépő izomvesztés mértékét megállapítsák. Ehhez rendszeres méréseket végeztek. A karok átmérője mellett a testsúlyt is feljegyezték. Nem meglepő módon a regenerációs időszakban, a fizikai inaktivitás hatására csökkent a karméret és a testtömeg is. Bob példája jól szemlélteti a katabolizmus hatását.

Még 89 nap a felépülésig

  • Bal bicepsz: 35 cm
  • Jobb bicepsz (sérült): 36,5 cm
  • Testsúly: 70,9 kg
Három nappal azután, hogy Bob először jelentkezett Browney-nál, megműtötték a bicepszének helyreállítása érdekében. Jó hangulatban volt annak ellenére, hogy nem tudta használni a karját. Néhány héttel később a gipszet egy robotkarra cserélték, hogy segítse a mozgást és eljött az ideje egy újabb kontrollnak.

Még 69 nap a felépülésig

  • Bal bicepsz: 34 cm
  • Jobb bicepsz (sérült): 32,5 cm
  • Testsúly: 68,5 kg
Habár Bob korlátozottan tudott bármit is elvégezni, nem hagyta, hogy a sérülése teljesen visszatartsa. Heti háromszor járt konditerembe és sokat gyalogolt. Az izomvesztés csökkentése érdekében fehérjedús étrendet követett és kalóriatöbbletben volt.

Még 1 nap a felépülésig

  • Bal bicepsz: 32 cm
  • Jobb bicepsz (sérült): 31 cm
  • Testsúly: 66,6 kg
A 90 napos korlátozott testmozgás során Bob nagyjából 10 kg izmot veszített és 3 kg zsírt szedett fel. Időnként küzdött a testképével, de a kispadon töltött időnek vége lett és kezdetét vehette a következő 90 nap.
Katabolizmus hatása

Összefoglalás

Lehet, hogy a katabolizmus hatására a felépülése során éveket veszített el a munkájából, de Browney-val az oldalán biztosak vagyunk benne, hogy Bob a 90 napos kihívás során mindent vissza tud majd építeni. Rengeteg motivációval és egy sérülésből felépülve nem kétséges számunkra, hogy hamarosan nagyszerű dolgokat láthatunk tőle.
Emily Wilcock
Író és szakértő
Emily Wilcock profiljának megtekintése
Emily a Birminghami Egyetemen tanul üzleti menedzsment-marketing szakon, jelenleg a gyakornoki évét tölti. Mind az írás, mind a fitnesz iránt érdeklődik, ezért örül, hogy most a kettőt kombinálhatja. Szeret időt tölteni a barátaival, az edzőteremben és azon kívül is.
myprotein