Ugrás a fő tartalomra
Edzés

A legjobb tippek, hogy formába hozd magad | Motiváció az újévre

A legjobb tippek, hogy formába hozd magad  | Motiváció az újévre
MyproteinHU
Író és szakértő6 év Ago
MyproteinHU profiljának megtekintése

Motiváció az újévre

Itt az újév, és sokan ilyenkor új edzésterveket fogalmaznak meg. A gond ezzel csak az, hogy sokan néhány hét múlva elmaradoznak, és így nem részesülnek azokból az előnyökből, ami az edzettség következtében egészségeddel történik. Íme, néhány tanács, melyek segíthetnek hosszú távon megmaradni ezen az úton.

Tűzz ki rövid és hosszú távú célokat!

Mindannyian tudjuk, mennyire fontos néhány célt megfogalmazni, de ne ess bele abba a hibába, hogy csak egy hosszú távú célra fókuszálsz. Ez ahhoz vezetne, hogy villámgyorsan elveszíted érdeklődésedet, különösen, ha egy olyan célról van szó, mely sok időbe és erőfeszítésbe kerül. Legyen ez az utazás számodra inkább örömteli és teljesíthető, oszd fel tehát rövid távon teljesíthető célokra és mérföldkövekre, melyek végül mind a nagyobb végső célod elérését szolgálják. Ha rövid távú célokat tűzöl ki, motivált maradsz, és becsülni fogod azt, ameddig már eljutottál.

Találj egy barátot, aki veled együtt szeretne fitté válni!

Nagy kincs, ha találsz egy olyan barátot, aki elrángat akkor is edzeni, ha neked épp nem csábító az edzőterem, és ki sem akarod tenni a lakásból a lábadat egy hideg estén. Nemcsak a bajtársiasság szempontjából motiváló különösképpen, ha van egy barátod ugyanazzal az edzéstervvel, hanem elszámoltatható leszel, és bátorítást is nyerhetsz általa, ha épp nehezen mennek a dolgok. Összejárni edzeni nagyszerű módja annak, hogy közösen időt töltsetek, és ráadásul még az egészségetekért is tesztek valamit egy időben!

Képzeld azt, hogy figyelnek edzés közben!

Nem amolyan bizarr módon, hanem gondolja bele abba, ha látnád felvételről az edzésedet és az étkezési szokásodat napközben, vajon boldog lennél-e. Ezzel a gondolkozásmóddal okosabb táplálkozási döntéseket hozhatsz, és több erőfeszítéssel vághatsz neki az edzéseidnek. Mindannyiunknak vannak „szabadnapjai”, de ha tudatosan állsz hozzá, segíthet motiváltnak és a jó úton maradni, hogy elérhesd céljaidat.

Számíts előre bármilyen akadályra

Az akadályok az élet részei, de gondos megfontolással és tervezéssel nagy részük megoldható vagy akár el is kerülhető. Nagy változást érhetsz el gondolkozásodban és hosszú távú sikeredet illetően, ha előre számítasz táplálkozásod és edzésed során megjelenő akadályokra. Például tudod előre, hogy januárban sokat kell túlóráznod, és korlátozottak az egészséges táplálkozásra a lehetőségeid munka után. Van néhány opció, ami segíthet ebben a helyzetben: tarthatsz a fiókban néhány egészséges harapnivalót hosszú szavatossági idővel; olyat, amit nem kell hűtőszekrényben tartani és nem kell sütni, például mogyorófélék és fehérjeszelet.

Értékeld azt, amit már elértél!

Szánj arra egy kis időt, hogy becsülöd és értékeled, ameddig már eljutottál, és nem csak arra fókuszálsz, milyen nagy út áll még előtted, hogy a hosszú távú célod elérd! Itt jön be a képbe a rövid távú tervek szépsége. Sokkal könnyebb a jó úton és motiváltnak maradni, ha tudod értékelni a helyes irányt. A kisebb célok elérése ugyanannyira fontos, mint a nagy célok elérése. Ismerd el tehát az eredményeidet, és gondold át, miképp jutalmazd magad akár egy új sporteszközzel, akár valamilyen tisztálkodási szerrel, melyet a táskádban tarthatsz, és jól jön az edzés utáni tusoláskor. Jó ötlet továbbá, ha szobád falára helyezel egy táblázatot a kisebb célkitűzéseiddel és dátumokkal, ezeket pedig ki tudod húzni, ha teljesítetted őket.

Legyen életformád!

Talán ez a legjobb tanács, amit megoszthatok, és egyben a hosszú távú célok elérésének a kulcsa, így nem csak egy újévi statisztika leszel, vagy egy a sok ember közül, aki elvesztette motivációját, és feladta céljait. Azáltal, hogy reálisan építed fel edzéstervedet és étkezési tervedet pedig fenntarthatóan, sokkal könnyebb lesz elérni céljaidat.

Ezek a tanácsok mind könnyen beilleszthetők napjaidba, de óriási különbséget jelentenek, ha arról van szó, hogy kitarts a terved mellett, és elérd a céljaidat.

 

MyproteinHU
Író és szakértő
MyproteinHU profiljának megtekintése
myprotein