Ugrás a fő tartalomra
Edzés

Melyek a spinning edzés előnyei? Mennyi kalóriát égethetsz vele?

Melyek a spinning edzés előnyei? Mennyi kalóriát égethetsz vele?
Rózsa Zoltán
Cikk és tartalomíró5 hónap Ago
Rózsa Zoltán profiljának megtekintése

A spinning edzés robbanásszerű népszerűsítésének és terjedésének köszönhetően nagy valószínűséggel megtalálható helyi edzőtermedben is! Melyek a spinning edzés előnyei más kardió típusú mozgásformákkal szemben és mennyi kalóriát égethetsz vele?

Amennyiben még nem hallottál a spinning edzésről, röviden összefoglaljuk számodra, mi a lényege. A spinning edzéseket általában erre a célra létrehozott sport centrumokban vagy edzőtermi stúdióban találhatod. Ezen órák legfontosabb eleme a speciális spinning kerékpár. Számtalan eltérő spinning edzés típus létezik, többek között állóképesség fejlesztés centrikus, felsőtestet is magába foglaló, komplex órák és zenés hip-hop spinning edzések.

A spinning edzés előnyei

A spinning edzés minimálisan terheli az izületeket

Minden kétséget kizáróan a spinning edzések egyik legfontosabb előnyét az alacsony ízületi terhelés jelenti. Amennyiben valamilyen ízületi problémával küzdesz, a spinning számodra előnyösebb választást jelenthet, mint olyan egyéb magas intenzitású kardió sporttevékenységek mint a futás.

Szórakoztató és egészséges

A spinning edzések egy élvezetes és örömteljes módját jelentik kardió edzés elvégzésének. Egy csoportos edzés során, amikor edzőpartnereid társaságában végzed kardió edzésed könnyen érezheted magad egy csapat részének. A hangosan szóló zene és a csapatszellem egyedi atmoszférát kölcsönöz a spinning edzéseknek. Nem csoda miért gondolnak sokan endorfin forrásként ezekre a csoportos órákra!

A spinning edzés remek közösségi program

Sokan erőt merítenek és motiválónak találják a csoporttársak által nyújtott támogatást. Csoportos spinning órák alkalmával ebből nem lesz hiányod! Nem csupán az edző ösztönző szavai, de a csoporttársak általi támogatás és az egészséges versenyszellem is segíteni fog, hogy igazán jól teljesíts. Az olyan modern spinning kerékpárokkal, mint a nemrég debütált Wattbikes széria, akár edzőtársaid ellen is versenyezhetsz egy, a résztvevők teljesítményét mérő számítógép program segítségével.

spinning edzés

A spinning edzés hátrányai

 Habár a spinning edzések kiváló megoldást jelentenek a napi energiafelhasználás növelésére, vagyis a “kalóriaégetéshez”, azonban izomtömeg építéshez és fejlesztéshez nem a legalkalmasabb mozgásforma. A megfelelő izomzat elengedhetetlenül fontos hosszútávú egészséged megőrzéséhez és fenntartásához. Súlyzós edzés és spinning órák kombinálásával tested és egészséged számára kedvezőbb eredményt érhetsz el.

További hátrányt jelenthet, hogy olykor nehéz napodból 60 percet felszabadítani egy csoportos spinning órára. Szerencsére több edzőteremben találhatsz rövidebb 30 és 45 perces órákat is.

Spinning edzéseken égetett kalória mennyisége

 A spinning edzések jelenthetnek magas és alacsony intenzitású kardió edzést, ez edzésed intenzitásától és edzettségi szintedtől függ. Az alábbi táblázatban egy hozzávetőleges becslést láthatsz arról, hogy egy 63 kilogramm testsúlyú személy hány kalóriát éget el egy alacsony, közepes és magas intenzitású spinning edzés során. Továbbá, három oszlopra bontottuk eltérő időintervallumok alapján a táblázatot. Hogyan állapíthatod meg, milyen keményen dolgoztál az edzésen? Az edzés végén ez számodra is egyértelmű lesz!

Íme mennyi kalóriát égethetsz a spinning edzés során!

Intenzitás 30 perc 45 perc 60 perc
Alacsony 233 kcal 350 kcal 466 kcal
Közepes 350 kcal 525 kcal 700 kcal
Magas 416 kcal 625 kcal 833 kcal

 

Konklúzió

 A spinning órák optimális választást nyújtanak azok számára, akik kis ízületi terhelést jelentő sportot keresnek és kedvelik a csoportos órákat. Azonban izomzat fejlesztése és fenntartása érdekében érdemes kiegészíteni spinning edzéseid súlyzós kondicionáló edzésekkel is. A nagyobb izomtömeg segíthet abban, hogy tested több energiát használjon fel. A legjobb eredmény elérése érdekében tehát kombináld a spinning órákat súlyzós edzéssel!

Rózsa Zoltán
Cikk és tartalomíró
Rózsa Zoltán profiljának megtekintése
A sport gyermekkorom óta szerves részét képezi életemnek. Írásaim elsődleges célja a táplálkozástudomány és testmozgás fiziológiájának megosztása közérthetően és szórakoztatóan. Cikkeimben komoly hangsúlyt fektetek arra, hogy állításaim ne csak személyes tapasztalataimat, de a sporttudomány legfrissebb álláspontjai is igazolják.
myprotein