Ugrás a fő tartalomra
Edzés

Mi az intuitív mozgalom? | Ha hallottál már az intuitív táplálkozásról, akkor ez érdekelni fog

Mi az intuitív mozgalom? | Ha hallottál már az intuitív táplálkozásról, akkor ez érdekelni fog
Evangeline Howarth
Író és szakértő4 év Ago
Evangeline Howarth profiljának megtekintése

Fordította: Rózsa Zoltán

Úgy érzed, hogy a rendszeres testmozgástól kimerült vagy? Vagy képtelen voltál a héten rávenni magad arra, hogy átlépd az edzőterem küszöbét? Ne érezd magad rosszul miatta!

Az intuitív mozgalom követői szerint eljött az ideje annak, hogy az externális információforrásokra való hagyatkozás helyett, jobban figyeljünk saját belső hangunkra. Mikor kérdezted meg magadtól utoljára:

Mihez van kedvem a mai napon?

Az intuitív mozgalom gondolatiságának lényege a nagyfokú önismeretre való törekedés és a saját gondolatokat és érzéseket figyelembe vevő, tudatos döntéshozás. A mozgalom követői sokszor úgy vélik, hogy egészségesnek lenni nem feltétlen ekvivalens az alacsony testzsírszázalékkal, kockahassal vagy a fitneszmagazin fotózásokról ismerős fizikumok birtoklásával. Cikkünkből röviden megismerheted, mit jelent az intuitív táplálkozás, és mik az intuitív mozgalom alapgondolatai!

Mi az intuitivitás?

Az intuitív szó jelentésére keresve olyan találatokra lelhetsz, mint például az: „ösztönös megérzésen, élményszerű felismerésen alapuló, sugallatszerű, ihlet sugallta1.

Az intuitív szemlélet ötvözése az étkezéssel a tervszerű táplálkozás elvetéséhez vezet. Tehát az intuitív táplálkozásra tekinthetünk „anti étrendként”. Fontos elemét jelenti, a test (vélt vagy valós) biológiai szükségleteinek felismerése, és az e szükségletek alapján történő táplálkozási döntéshozás. A külső szabályok teljes vagy részleges elvetése és saját megérzésekre történő hagyatkozás jelenti az intuitív étkezés fő irányelvét.

intuitív mozgalom

Mi az intuitív mozgalom?

Az intuitív attitűd nem kizárólag a táplálkozásra, de az élet egyéb területeire is alkalmazható. A mozgalom követői a tudatos és célspecifikusan megtervezett edzés módszert elvetve, edzéseik időpontjának, az edzeni kívánt testrésznek és a gyakorlatok kiválasztásának legfontosabb szempontjaként saját „belső hangjukat” tekintik. Az intuitivitás ideáját követő személyek elvetik, hogy egy „edzésterv diktálja napi feladataikat”.

Utálsz sportolni? Gyűlölőd a kardió edzéseket? Az intuitív mozgalom pártfogói szerint ez annak a jele lehet, hogy érdemes revidiálnod saját kapcsolatod a sporttal. Úgy vélik, hogy a testmozgáshoz szükséges motiváció forrása legyen az önfejlesztés vágya, lélektani előnyök és társas vágyak kielégítése, ne társadalmi szépségideáknak való megfelelési vágy és egyéb külső kényszer. A mozgalom tagjai szerint érdemes olyan sporttevékenységet folytatni, amit valóban örömmel végzel.

Minden, amit tudni érdemes az intuitív mozgalomról

Az intuitív szemlélet princípiumát jelenti, hogy ne külső, társadalmi nyomás alapján határozd meg saját céljaid, hanem a megfelelési kényszerrel szembemenve saját örömöd, testi- és szellemi egészséged érdekében válassz célokat. A mozgalom követői azt javasolják, hogy az elérhetetlen szépségideálok délibáb szerű hajszolását kerüld el.

A sporttevékenységek kiválasztásánál nem feltétlen elsődleges szempont az adott mozgásforma olyan funkcionális előnye, mint a magasabb kalória felhasználás. Elvetik a sporttevékenységek rangsorolását, így az intuitív mozgalom ideológiai keretein belül nincs „jobb” vagy „rosszabb” sporttevékenység.

Fáj a hátad? Nem volt kellőképpen pihentető az alvásod, vagy csak nincs kedved ma edzeni? Hagyd ki az edzést, és ne érezd rosszul magad emiatt! A külső kényszer kiiktatásával a testmozgáshoz és táplálkozáshoz fűződő viszony javítása a cél.

Tervek nélkül lehelten elérni célokat?

Az ideológia kedvelői szerint a „belső hang” keresése és az önismeret fokozása nem csupán a célok elérésében, de a célok megváltoztatásában is fontos szerepet játszik. Úgy vélik, hogy az intuitív hozzáállásnak köszönhetően nem „csak” a jó fizikum elérése, hanem egyéb előnyök is fontos motivációs forrássá válhatnak. Gyakran hangsúlyozzák, hogy az intuitív szemléletű edzés nem összekeverendő a lustasággal. Amennyiben különösebb ok nélkül, visszatérően nincs kedved sportolni, lehet mégis érdemes erőltetned a mozgást. A mozgalom követői számára a „kitartás” új értelmet nyer. Kitartóan keresik, hogy mely tevékenységekkel tudják személyes boldogságukat maximalizálni és a többi pozitív konzekvenciára csak bónuszként tekintenek.

Konklúzió

Az intuitív szemlélet implementálása sokak számára a sport és táplálkozáshoz fűződő kapcsolat teljes újraértelmezését jelenti.  A teljes szemléletmód elsajátítása nélkül is találhatsz számodra értékes elemeket a saját örömforrásokat priorizáló, külső esztétikai elvárásokat háttérbe szorító edzéstervezésben. Olyan mozgásformák választásával, amelyek valóban elégedetté tesznek, elősegítheted, hogy hosszútávon és megszakítások nélkül sportolj.

 

1. https://idegen-szavak.hu/intuit%C3%ADv

Evangeline Howarth
Író és szakértő
Evangeline Howarth profiljának megtekintése

Evangeline fiatal kora óta versenyszerűen sportolt. RYA minősített vitorlás oktatóként tisztában van vele, hogy mennyire fontos a megfelelő táplálkozás az extrém és állóképességi sportokban, mivel a Team GBR csapatában és az egyetemi első számú csapat edzőjeként és kapitányaként szerzett tapasztalatot.

Szabadidejében Evangeline szeret futni, különösen maratonokat. Hétvégén vízi sportokat űzve vagy a hegyekben túrázva találod. Kedvenc estéit HIIT edzésekkel vagy guggolásokkal tölti az edzőteremben, mielőtt összedobna egy jó fűszeres ételt, egy tonna zöldséggel - yum!

Evie tapasztalatairól itt tudhatsz meg többet.

myprotein