Ugrás a fő tartalomra
Edzés

Narancsbőr eltüntetése: tény vagy tévhit?

Narancsbőr eltüntetése: tény vagy tévhit?
MyproteinHU
Író és szakértő2 év Ago
MyproteinHU profiljának megtekintése
Fordította: Rózsa Zoltán

Szemben azzal, amit sokan gondolnak, a narancsbőr (cellulit) nem a mérgező anyagok, a rossz vérkeringés, vagy az elzárt nyirokedények eredménye. Rengeteg eltérő állítás született arról, hogy mi az a cellulit, honnan származik, és hogyan lehet megszabadulni tőle. De a sok félretájékoztatás mellett, mik azok a tények, amiknek hihetünk? Cikkünkben megválaszoljuk a narancsbőr eltüntetése kapcsán felmerült leggyakoribb kérdéseket!

narancsbőr

Mi az a narancsbőr?

Akár hiszed, akár nem - annak ellenére, hogy a társadalom sok éven át démonizálta-, a narancsbőr teljesen normális. A cellulitot valószínűleg genetika tényezők és hormonok okozzák. Bár a narancsbőr nem patológiás állapot, nem betegség okozza és az egészségre veszélytelen, mégis negatívan érintheti a testképet.

A narancsbőr jellegzetes mintájáért a bőrközeli zsírszövetek felelősek. A zsír nem az egész testben raktározódik, hanem rostos szálak (szemptum) által elválasztott kis “zsebekben”. A bőrfelszínhez közeli zsírszöveteket elválasztó rostos szálak okozzák a narancsbőr jellegzetes gödrös megjelenését.

Nem teljesen világos, hogy hogyan alakul ki a cellulit, bár feltehetőleg olyan tényezők, mint a nem, genetikai adottságok és életmód is közrejátszanak. A férfiak és a nők combjában egyaránt található nagyobb mennyiségű zsír, amely oszlopokban raktározódik. Ahogy a testünk öregszik, a zsírosodás felgyorsul és ezzel párhuzamosan a bőr elvékonyodik, így nagyobb eséllyel alakul ki narancsbőr. A férfiaknál azok a szalagok, amik a kötőszöveteket tartják, cikk-cakk mintázatban helyezkednek el, míg a nőknél a minta inkább kör alakú.

Egy másik tényező, amit figyelembe kell venni, a női hormonok. Az életkor előrehaladtával szervezetük kevesebb ösztrogént termel. Az ösztrogén hormon biztosítja a vér zökkenőmentes áramlását az erekben. A kevesebb ösztrogén rossz keringést eredményezhet, ami végső soron az új kollagéntermelés csökkenését és a régebbi kötőszövet lebomlását jelentheti.

 

Lehetséges a narancsbőr eltüntetése?

A narancsbőr eltüntetésére sokféle terápiás kezelés áll rendelkezésre, ám a lehetőségek sokfélesége ellenére sajnos egyik sem bizonyult hosszú távon sikeresnek. Az anti-cellulit krémek, injekciók, töltőanyagok, és a lézer segíthetnek egy ideig csökkenteni a narancsbőr látható jeleit, de rövid idő elteltével ismét láthatóvá válhat, amikor visszanyeri eredeti szerkezetét a bőrben.

Egy 2015-ben készült kutatás számos olyan tanulmányra mutat rá, amelyek a különböző technikák hatékonyságát vizsgálták. Ezek alapján felmerül, hogy vagy a cellulit kezelések nem voltak túl hatékonyak, vagy a kutatási módszertan volt hibás.

 

Működik a bőrfelszíni cellulit kezelés?

Bár sok helyileg alkalmazható készítmény segít megőrizni a bőr hidratáltságát és átmenetileg javíthatja a bőr megjelenését, azokat a mögöttes szerkezeti problémákat, melyek a narancsbőrhöz kapcsolódó gödröcskéket és csomókat okozzák, sajnos nem tudják kezelni.

A cellulit mérésére szintén nincs szabványosított módszer, ami megnehezíti annak felmérését, hogy valóban megtörtént-e a javulás. Ha megnézzük, hogy valójában mit állítanak a hagyományos narancsbőr elleni krémek, akkor olyanokat olvashatunk például, hogy “segít kezelni a kialakult narancsbőrt”. Nem állítanak olyat, hogy segítenek eltüntetni a narancsbőrt, teljesen jogosan, hiszen egyetlen tanulmány sem bizonyítja, hogy egy bizonyos helyi kezelés hosszú távon működik majd.

Ha megvizsgáljuk, hogy ezek a helyileg alkalmazható krémek milyen összetevőket tartalmaznak, láthatjuk, hogy van néhány nagyon gyakori összetevő. A koffein szinte minden narancsbőr-elleni termékben megtalálható, aminek egyébként van jótékony hatása. Elősegíti a bőr vérellátását és vízhajtóként hat. Eltávolítja a nedvességet a bőrből, és segít feszesebbé tenni, ez azonban sajnos csak átmeneti.

Egy másik összetevő a retinol. A retinol képes behatolni a bőr mélyebb rétegeibe, hámlasztóként funkcionál, emellett pedig fokozza a kollagéntermelést, ami vastagabbá teszi a bőrt, és elrejti a gödröcskéket. Más krémek dimetil-amino-etanolt (DMAE) tartalmaznak, amely egy halféléből származó antioxidáns. Aminosavakkal kombinálva serkentheti az izmok összehúzódását és feszesebbé teheti a bőrt. Arra azonban nincs tudományos bizonyíték, hogy a narancsbőr elleni krémek hatékonyan eltávolítják a cellulitot vagy csökkentik annak megjelenését.

Próbáld ki az alábbi 15 perces edzést, ha már unod a megszokott edzőtermi gyakorlatokat!
Edzés

HIIT edzés otthon | 15 perces HIIT edzésterv

Ezt a 15 perces HIIT edzést 10 olyan saját testsúlyos gyakorlatból állították össze, melyeket mind az otthon kényelmében végezhetünk.

Érdemes a narancsbőr ellen küzdeni?

Bár szinte lehetetlen teljesen megszabadulni a narancsbőrtől, vannak módszerek arra, hogy minimalizáld a megjelenését. Az erőfejlesztő edzések, különösen, ha diétával vagy kardióval kombinálod őket, csökkenthetik a testzsírt, formálhatják az izmokat, és segíthetnek eltüntetni a kellemetlen gödröcskéket.

Az edzés segíthet ugyan az izomépítésben és a testzsír csökkentésében, továbbá mérsékelheti a cellulit megjelenésének kockázatát, de teljesen nem fogja eltüntetni a narancsbőr okozta gödröket. Emlékeztetned kell magad arra, hogy az edzést nem szabad pusztán a külső megjelenésed megváltoztatására szolgáló módszernek tekinteni. Legyen szó fogyásról vagy narancsbőr csökkentéséről, az edzés számos más előnyt is kínál számunkra ezeken kívül.

Ne feledd, hogy az emberi test sokféle és különböző. Nem szabad, hogy a testeden található sebhelyek, növekedési csíkok, narancsbőr és egyéb bőrelváltozások miatt szégyent érezz! Saját döntésed nyomán akarj változtatni a narancsbőröd megjelenésén és ne a társadalmi nyomás miatt!

 

Összefoglalás

A nők többségének található narancsbőr a testén, függetlenül etnikai hovatartozástól, magasságtól vagy testsúlyától. Ez nem kóros állapot, hanem természetes és normális bőrelváltozás. Meg kell tanulnunk a narancsbőrt természetes jelenségként kezelni és elfogadni, bár az erős társadalmi nyomás miatt érthető, hogy egyesek miért akarnak megszabadulni tőle. Egyetlen narancsbőr elleni krém sem csodaszer. A kardióval kombinált erősítő edzések segíthetnek tested feszesítésében, ami csökkentheti a narancsbőr megjelenését. A testmozgásra élvezetként kell elsősorban tekinteni. Az endorfinok és az általános egészség érdekében mozogjunk, ne pedig azért, hogy megváltoztassuk testünket a társadalmi nyomás hatására!

 

MyproteinHU
Író és szakértő
MyproteinHU profiljának megtekintése
myprotein