Ugrás a fő tartalomra
Edzés

Reggeli motiváció | Hogyan kezdd edzéssel a napod?

Reggeli motiváció | Hogyan kezdd edzéssel a napod?
Evangeline Howarth
Író és szakértő3 év Ago
Evangeline Howarth profiljának megtekintése
Fordította: Kelemen József

Reggeli motiváció híján vagy? Többször megfogadtad már, hogy másnap frissen, üdén kelsz, és még a munkakezdés előtt elmész edzeni? Ha ez igaz rád, akkor muszáj tovább olvasnod! A nap végén, már túlságosan is könnyen lebeszélheted magad az edzésről, így jó ötlet lehet egyből felkelés után edzeni.

Nehéz feladat a megszokott idő helyett egy vagy két órával előbb felkelni, de ha ez az egyetlen időpont, ami megfelelő, akkor néha meg kell ezt tenni. Íme, pár reggeli motivációs ötlet, hogyan készülj fel egy reggeli edzéshez, illetve hogyan érezd magad ébernek és élénknek, fáradtság és a renyheség helyett.

reggeli motiváció

Lépések a korai kezdéshez

Bárki, aki rutinszerűen felkel 4:00 vagy 5:00-kor, azt fogja neked mondani, hogy “csupán annyit kell tenned, hogy felkelsz és körbe sétálsz”. Persze, ez nem olyan egyszerű a legtöbbünk számára. Ezek az emberek egymás után sok olyan apróságot csinálnak, ami segíti őket a korán kelésben, és abban, hogy ne érezzék magukat fáradtnak vagy félig ébernek. Már este kezdj el készülni a reggelre, a következő tippekkel.

Készülj elő!

Készítsd el az edzős ruhádat! A legnehezebb dolog félkómásan eldönteni, hogy melyik nadrágot és trikót szeretnéd majd viselni. Oldd meg ezt a problémát azzal, hogy a tornazsákodba már este bekészíted a ruhákat, vagy alvás előtt odakészíted magadhoz a ruhákat, hogy ne kelljen reggel azon agyalni, hogyan passzoljanak a színek, vagy éppen melyik cipőre van szükséged.

Étel előkészítés (Meal Prep)

Készítsd el a reggelidet még előző nap este! Pont, mint a ruháidnál, az étkezés lesz az utolsó dolog, amin agyalni fogsz, futás vagy edzés előtt, reggel 5 órakor. Ha már este elkészíted a smoothie-t vagy a fehérje turmixot, és a hűtőben tárolod, addig ameddig szükséged nem lesz rá, ugyan nem sok időt nyer neked, viszont segíteni fog az edzésre történő koncentrálásban azáltal, hogy nem kell félkómásan egyszerre több feladatot végezned

Étel előkészítés

Állíts be több ébresztőt!

A legtöbben ezt már eleve csináljuk, de ez nagyon hasznos tud lenni, hogy felébredj. Ha az ébresztőt 15-30 perccel előbbre állítod, mint amikor kelned kellene, az megtévesztheti az agyadat és pihentebbnek érezheted tőle magadat. 4:30-kor, mikor először hallod az ébresztőt, akkor vissza akarsz majd feküdni aludni… és vissza is fogsz. Aztán 5 órakor felkelesz, és úgy érzed már 5:30 is van (főképp, ha nem nézted mikor csörgött először az óra). Arra ügyelj csak, hogy ne nyomd ki a második ébresztőt is, hogy többet aludhass.

Aludj eleget!

Ez egyszerűnek tűnhet, viszont fontos ágyba kerülni 7-9 órával napkezdés előtt, azért hogy ne érezd magad letargikusan reggelente. Elsőre nem tűnhet nagy különbségnek, viszont csinálj végig 3 napot úgy, hogy 6 órát alszol. Majd csinálj végig 3 napot 8 órával, és érezni fogod a különbséget. Leginkább a nap folyamán fogod érezni ennek a hatását, de reggel is könnyeben fogsz felkelni a kényelmes ágyból.

Helyezd át az ébresztőd!

Tedd az ébresztőt a szoba másik végébe! Túl könnyű feladatnak tűnhet, de ha fizikálisan fel kell kelned, hogy lekapcsold a hangos ébresztőt, az segít majd könnyebben kezdeni a napod, ahelyett hogy szundit kapcsolnál.

ébresztő

Kapcsolj villanyt!

Kapcsold fel a villanyt. Ez az első pillanatban kínzásnak fog tűnni. De valójában ezzel a mozdulattal az agyad is beindul, és gyorsabban felkelsz majd, mintha a sötétben maradnál.

Koffein

Az egyik legjobb reggeli motiváció, igaz? Annak ellenére, hogy kb. 30 perc után érződik a hatása, a koffein egy remek élénkítő reggelente. Remélhetőleg tudod, hogy mennyi koffeint bír el a szervezeted. Viszont ha nem, akkor kisebb, 80-100 mg-os adaggal kezdj (1 bögre kávé vagy 2 filter tea), és folyamatosan növeld 200-400 mg-ig, a súlyodtól és tűrőképességedtől függően! Számos módon vihetsz be koffeint, amennyiben viszont minél előbb van energiára szükséged, és nem akarsz 3 kávét egyszerre lenyomni, a tabletták gyors és olcsó megoldást jelentenek a napi bevitel pótlására.

koffein

Útravaló

Miközben számos egyéb reggeli motiváció, ötlet és trükk létezik, melyeket mások használnak annak érdekében, hogy felkeljenek a reggeli edzéshez, a legfontosabb, hogy olyan ötleteket kövess melyekhez tudod tartani magad. Legyen akármiről is szó, tedd meg ezeket, hogy fel tudj kelni és fel tudj készülni az edzésre. Így energiával telten bele tudsz adni mindent. Azok számára, akiknek túl sok a teendőjük munka után, és nem tudnak elmenni 2 órát edzeni, azoknak a reggeli edzés a legjobb, így túlesnek rajta, még mielőtt elkezdődne a nap.

Azok számára pedig, akik otthonról dolgoznak, ha korán felkelnek és elmennek edzeni, segíthet abban, hogy megtörje a napot, és egy kis ütemtervet szolgáltat. Ha úgy döntesz kipróbálod, akkor sok sikert kívánunk!

Evangeline Howarth
Író és szakértő
Evangeline Howarth profiljának megtekintése

Evangeline fiatal kora óta versenyszerűen sportolt. RYA minősített vitorlás oktatóként tisztában van vele, hogy mennyire fontos a megfelelő táplálkozás az extrém és állóképességi sportokban, mivel a Team GBR csapatában és az egyetemi első számú csapat edzőjeként és kapitányaként szerzett tapasztalatot.

Szabadidejében Evangeline szeret futni, különösen maratonokat. Hétvégén vízi sportokat űzve vagy a hegyekben túrázva találod. Kedvenc estéit HIIT edzésekkel vagy guggolásokkal tölti az edzőteremben, mielőtt összedobna egy jó fűszeres ételt, egy tonna zöldséggel - yum!

Evie tapasztalatairól itt tudhatsz meg többet.

myprotein