Ugrás a fő tartalomra
Edzés

Segít a zene sportteljesítményed fokozásában?

Segít a zene sportteljesítményed fokozásában?
Rózsa Zoltán
Cikk és tartalomíró6 év Ago
Rózsa Zoltán profiljának megtekintése

Hogyan hozd ki a maximumot magadból?

Függetlenül attól, hogy kitűzött sport célod egy esztétikus, izmos fizikum felépítése vagy egy maratoni táv teljesítése a közelgő futóversenyen, fontos szem előtt tartanod, hogy a növekvő fizikai teljesítőképesség eléréséhez apró lepésekben adaptálnod kell szervezetedet. Az atletikus teljesítmény növekedése sok féle lehet: megnövekedett izomszövetek, jobb állóképesség és hatékonyabb neurológia folyamatok.

Mi a közös a fenti folyamatokban? Mindegyik esetben az emberi szervezet reagál külső terhelésre. A szervezet reakciója nem más, mint egy adaptációs folyamat a külső terhelés következében. Egy tudatosan és megfelelően összeállított erő- és izomnövekedés célú edzésterv törekszik arra, hogy az adott személy számára azt a maximális terhelést nyújtsa, amely mellett képes regenerálódni, azonban a lehető legnagyobb adaptációra kényszeríti testét. Más szavakkal a túledzettség állapotának elkerülése mellett a sportoló a lehető legnagyobb izom- és erőnövekedést éri el.

A testedet ért terhelés progresszív és tervezett növelése sport céljaid megvalósításának egyik legfontosabb eleme.  Az edzésről, edzésre végzett sporttevékenység konstans túlterhelést jelent, amely következménye, hogy tested rákényszerül a fejlődéshez elengedhetetlen adaptációs folyamatok végrehajtására. Étkezésed, a pihenéssel töltött idő, alvás mennyiséged, az edzés munka volumene, intenzitása és egyéb tényezők mind befolyásolják azt az edzés mennyiséget, amelyet maximálisan képes vagy elvégezni a túledzettség állapotának elérése nélkül.

A rendszeres túlterheléshez szükséges edzés elvégzése megterhelő és kimerítő lehet. A megfelelő testi felkészülés mellett komoly szerepe van a szellemi felkészültségnek is. Gyakran nehéz mentálisan a komoly kihívást jelentő sporttevékenységre „hangolódni” egy fárasztó tanulással vagy munkával töltött nap után. Olykor a legelszántabb sportolók is érezhetik magukat enerváltnak és kedvetlennek edzéseiket megelőzően. Az ilyen esetekben gyakorta használt magas koffeintartalmú, komplex edzés előtti formulák jó megoldást kínálhatnak, azonban érdemes egyéb technikákat is igénybe venni, amelyek segíthetnek a hatékony edzésmunkához elengedhetetlen koncentráció fenntartásában.

Van kapcsolat érzelmi állapotod és sportteljesítményed között?

Érzelmi állapotod hatást gyakorol a sportteljesítményedre, és a rendszeresen végzett sporttevékenységed hatást gyakorol általános érzelmi állapotodra. Kölcsönös kapcsolat áll fenn érzelmi állapotod és sporttevékenységed között.

Az ellenállásos edzés végzése egy 2014-ben végzett tanulmány eredményei szerint elősegítheti a jobb hangulatot.1 Egy másik kutatás kapcsolatot vélt felfedezni a rendszeres ellenállásos súlyzós edzés és a jobb kedélyállapot között.2 Mint a tudomány jenlegi állása, mind az empirikus tapasztalatok afelé mutatnak, hogy a rendszeresen végzett testmozgás nem csupán a testi de a szellemi egészség megőrzését is segíti. Nem csupán az általad végzett sporttevékenység befolyásolja érzelmi állapotod, hanem érzelmi állapotod is hatást gyakorol sporttevékenységedre.

Segíthet a zenehallgatás edzés közben?

A zene és az atletikus teljesítmény jól kutatott területét képviselik a tudománynak. Sok releváns kutatás született az elmúlt évek során, azonban nincs egy általánosan elfogadott tudományos konszenzus a témában. Bizonyos kutatások eredménye szerint a zenehallgatás és az anaerob teljesítményfokozás között nincs összefüggés.4 Ugyanakkor más kísérletek eredményei szerint a zenehallgatás pozitív hatást gyakorolhat a nagy erőkifejtést igénylő, rövid ideig tartó sporttevékenységekre.5 Vajon van értelme edzéseiden saját zene válogatásodat hallgatni és kizárni a zavaró környezeti zajokat vagy ez csupán időpocsékolás?

Ahhoz, hogy a fenti kérdésre pontos választ kaphass, fontos a sporttevékenységeket két egymástól jól elkülöníthető csoportba sorolni. A komoly koncentrációt igénylő, nagy intenzitású sporttevékenységek csoportjába tartozik az erő- és izomtömegnövelés célú súlyzós edzés, a küzdősportok, falmászás és számos egyéb sport. A zenehallgatás segíthet az olyan zavaró környezeti hatások kiszűrésében, mint mások beszélgetése vagy az elektronikai berendezések zúgása. Így figyelmedet csak az elvégzendő feladatra tudod koncentrálni. Tehát ebben az esetben a zenehallgatás indirekt módon segíti sportteljesítményed fokozását az által, hogy csökkenti a külvilágból beszűrődő, figyelmedet elterelő hanghatásokat.

Az alacsony intenzitású, kevés koncentrációt igénylő sporttevékenységek csoportjába sorolható az aerob edzések mindegyik fajtája, mint például az elliptikus tréneren való edzés. Ezeknél a sporttevékenységeknél a zene, podcast vagy hangoskönyv hallgatás segíthet, hogy a szubjektív időérzékelésed szerint gyorsabban teljen az idő.

Milyen zenét érdemes hallgatni sportolás közben?

Olyan zenét keress az általad végzett sporttevékenység mellé, amely segít a feladatodra koncentrálni. Előnyt élvezhetnek az instrumentális zenék, amelyek nem rendelkeznek összetett, sok jelentéssel bíró szöveggel, ami elterelheti figyelmed. Edzőtermi lejátszási listád igazítsd saját ízesedhez és az általad végzett sporthoz!

Forrás:

1https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4090891/

2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21659891

3https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3155029/

4 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3944555/

5 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3525819/

Rózsa Zoltán
Cikk és tartalomíró
Rózsa Zoltán profiljának megtekintése
A sport gyermekkorom óta szerves részét képezi életemnek. Írásaim elsődleges célja a táplálkozástudomány és testmozgás fiziológiájának megosztása közérthetően és szórakoztatóan. Cikkeimben komoly hangsúlyt fektetek arra, hogy állításaim ne csak személyes tapasztalataimat, de a sporttudomány legfrissebb álláspontjai is igazolják.
myprotein