A kazein a tejfehérjék egyik fajtája, amelyet leginkább a tejsavóhoz viszonyított lassú felszívódásáról ismerünk.
De miért is jó nekünk a kazein fogyasztása?
Jó minőségű fehérjeforrás
Sokkal kevesebben ismerik a kazeint, mint a tejsavót, pedig egy kiemelkedően jó minőségű fehérjeforrásról beszélünk. Glutamintartalma például megelőzi a tejsavóét, és a többi fontos aminosavat is tartalmazza. Emellett érdemes megemlíteni magas kalciumtartalmát is.
Támogatja az izommegtartást
Azokban az időszakokban, amikor hosszú órákon keresztül nem jut a szervezetünk elegendő tápanyaghoz (például az éjszaka folyamán), megnő az izombontás kockázata. Mivel a kazein egy lassan felszívódó fehérjeforrás, fokozatosan látja el a szervezetünket a szükséges aminosavakkal, tehát még órákkal az elfogyasztás után is jelen lesznek a véráramban. Ennek köszönhetően megakadályozza azt, hogy a testünk éhezés esetén az izomfehérjéket kezdje el bontani a zsírraktárak helyett.