Ugrás a fő tartalomra
Kiegészítők

Miért jó a kazein?

Miért jó a kazein?
Gökler Krisztina
Szerkesztő, táplálkozási tanácsadó, blogger6 év Ago
Gökler Krisztina profiljának megtekintése

A kazein a tejfehérjék egyik fajtája, amelyet leginkább a tejsavóhoz viszonyított lassú felszívódásáról ismerünk.

De miért is jó nekünk a kazein fogyasztása?

Jó minőségű fehérjeforrás

Sokkal kevesebben ismerik a kazeint, mint a tejsavót, pedig egy kiemelkedően jó minőségű fehérjeforrásról beszélünk. Glutamintartalma például megelőzi a tejsavóét, és a többi fontos aminosavat is tartalmazza. Emellett érdemes megemlíteni magas kalciumtartalmát is.

Támogatja az izommegtartást

Azokban az időszakokban, amikor hosszú órákon keresztül nem jut a szervezetünk elegendő tápanyaghoz (például az éjszaka folyamán), megnő az izombontás kockázata. Mivel a kazein egy lassan felszívódó fehérjeforrás, fokozatosan látja el a szervezetünket a szükséges aminosavakkal, tehát még órákkal az elfogyasztás után is jelen lesznek a véráramban. Ennek köszönhetően megakadályozza azt, hogy a testünk éhezés esetén az izomfehérjéket kezdje el bontani a zsírraktárak helyett.

Diéta alatt életmentő

A fent említett izommegtartás talán diéta esetén a legfontosabb számunkra, hiszen ilyenkor a csökkentett kalóriabevitelnek köszönhetően nagyobb az izomégetés esélye. Ilyenkor az éhségérzettel is gyakrabban találkozhatunk, erre az esetre pedig jó, ha van kéznél kazein. Ha két étkezés között elfogyasztunk belőle egy adagot, akár órákig kitolhatjuk az éhségérzet jelentkezését.

Receptekhez sokoldalúan felhasználható

Az egyik legjobban használható táplálékkiegészítő a diétás finomságokhoz, legyen az palacsinta, gofri, sütemény vagy pohárkrém. Mivel a kazein víz hozzáadásával nem folyékony, hanem inkább sűrű, pudingos állagot vesz fel, így akár magában kanalazgatva is elmegy egy édességnek, de készíthetünk belőle pudingos palacsintát vagy csoki krémet is a süteményekbe. Ha pedig sütni szeretnénk a fehérjeporból, akkor érdemes a tejsavó felét vagy negyedét kazeinre cserélni, ettől ugyanis sokkal puhább lesz a tészta, nem fog kiszáradni.

+1 tipp

Kínáltunkból a Micelláris Kazeint, vagy a Bedtime Extreme nevű terméket javasolnám, ami egy kifejezetten lefekvés előtt ajánlott, lassú felszívódású fehérjekeverék, hozzáadott HMB-vel és glutaminnal.

 

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

Gökler Krisztina
Szerkesztő, táplálkozási tanácsadó, blogger
Gökler Krisztina profiljának megtekintése
Gökler Krisztina táplálkozási tanácsadó és fitness/életmód blogger, vloggert korábban Zabkásakirálynőként ismerhettétek meg a közösségi médiában az egészséges életmóddal oldalainak köszönhetően. Legfőbb célja, hogy megmutassa mindenkinek, hogy egy kis kreativitással mennyire színes és változatos is lehet az egészséges étkezés, és hogy kellő kitartással bárki megszeretheti a sportolást. Megtalálod Instagram-on is: https://www.instagram.com/krisztigokler/
myprotein