Ugrás a fő tartalomra
Edzés

Hátizom-erősítő gyakorlatok: 4 otthon is végezhető mozdulat

Hátizom-erősítő gyakorlatok: 4 otthon is végezhető mozdulat
MyproteinHU
Író és szakértő4 év Ago
MyproteinHU profiljának megtekintése

A súlyzós edzésben kevésbé tapasztalt és az otthoni edzéseket végző személyek gyakori hibája a hátedzés elhanyagolása, a nem megfelelő hátizom-erősítő gyakorlatok. Szemben a váll-, mell-, vagy hasizommal, a hátizmaid fejlődését kizárólag tükör segítségével tudod nyomon követni. Mivel az fizikumod fejlettségében jelentkező esetleges imbalansz nehezen észrevehető, így a nem megfelelő edzésmódszer felismerése sokszor várathat magára. Következzenek a valóban hatékony, otthon is végezhető hátizom-erősítő gyakorlatok!

A cikk tartalma:

Miért fontos a hátizom erősítés? Miért fontosak a hátizom gyakorlatok?

Kezdőként könnyű beleesni a kiegyensúlyozatlan edzésterv követésének hibájába. A tükörbe nézve felfedezed, hogy hasizomzatod még nem érte el a kívánt fejlettségi szintet, és edzésidőd egészét a felülésekre, haskerekezésre és lábemelésekre fordítod vagy a desszertként elfogyasztott csokoládé szelet okozta bűntudat miatt ma 30 perccel hosszabb kardió edzést tartasz. Ismerős helyzet ez számodra? A test összes izomcsoportjára kiterjedő, arányos terhelést nyújtó edzésterv követése helyett végzett hektikus edzésrend folytatása hátráltatja hosszú távú fejlődésed.

A hátizomzatok erősítése és fejlesztése nem csupán esztétikai célokat szolgál. Megfelelő testtartásod fenntartásához és egyensúlyod megőrzéséhez különlegesen fontos a széles hátizom és törzsizmok erősítése.  Az ülőmunkát végzők számára valószínűleg nem ismeretlen a derékfájás okozta diszkomfort, amely megnehezítheti az egyszerű mozdulatok végrehajtását. Cikkünkből olyan, akár otthon is elvégezhető hátizom-erősítő gyakorlatokat ismerhetsz meg, amelyek segítenek megerősíteni a hát stabilizáló izmait és hozzájárulhatnak a helyes testtartás elsajátításához!

hátizomzat erősítése

Otthon is végezhető hátizom-erősítő gyakorlatok

Széles hátizom-erősítő gyakorlatok

Fordított hóangyal

A fordított hóangyal (reverse snowangels) gyakorlat elvégzéséhez feküdj a hasadra úgy, hogy homlokod, mellkasod, combjaid és lábujjaid érintsék a földet! A kiindulási pozícióban kezeid pihenjenek a törzsed mellett, majd a gyakorlat megkezdésekor karjaid emeld a földtől pár centiméterre, és nyújtsd őket előre tested mellett egészen addig, amíg a fejed felett összeérnek! Ügyelj a gyakorlat lassú és koncentrált végrehajtására!

Sokunk számára a gyermekkori, téli játékok emlékezetes része a hóangyal készítés. Ahogy a gyakorlat neve is sugallja, ez az otthon is végezhető hátizom erősítő mozdulat a hóangyal készítés mozdulatának pontos fordítottja. A karok lassú és irányított előre nyújtása a lábak mellől egészen addig, amíg a fejtetőnél összeérnek. Ahhoz, hogy a maximális terhelést nyújtsd, a gyakorlatban résztvevő izmoknak fontos, hogy kezed egyenesen maradjon, és a könyököd fix pozícióban tartsd végig. Törekedj arra, hogy a gyakorlat végrehajtása alatt a földtől azonos távolságra legyen a kezed!

Akár edzőgépek és súlyok nélkül is biztosíthatod a széles hát-, delta- és trapézizom erősítését.

Superman

A fordított hóangyalhoz hasonlóan a superman gyakorlat végzéséhez hasra kell feküdnöd úgy, hogy a homlokod, mellkasod és térdeid érintkezzenek a talajjal. A lábaiddal ellentétes irányba nyújtsd ki karjaid! Próbáld karjaid egymástól vállszélességnyi távolságra tartani! Ebben a pozícióban hasonlóan mutatsz, mint a híres képregényhős, Superman repülés közben.

Következő lépésként hátizmaid és farizmod megfeszítésével emeld fel lábaid, karjaid és fejed! Fontos, hogy a gyakorlat végrehajtása közben törzsed végig a földön maradjon. Izmaid folyamatos megfeszítésével tartsd a földtől elemelt pozícióban a végtagjaid és fejed, majd ismételd meg a mozdulatot! A plank gyakorlathoz hasonlóan, a superman végrehajtásánál statikus terhelést biztosítasz a mozdulatban résztvevő izmok számára.

Túl nehéznek érzed a feladatot? Könnyebbé teheted a superman gyakorlatot, ha csupán az ellentétes karod és lábad emeled fel. Túl könnyű számodra ez az otthoni hát gyakorlat? Tartsd hosszabb ideig megfeszült állapotban izmaid, és garantáltan érezni fogod hatását.

széles hátizom gyakorlatok

Alsó hátizom-erősítő gyakorlatok

Delfinrúgás

Ehhez a gyakorlathoz szükséged lesz egy stabil, lapos felületre, mint például egy konyha asztal, ágy, vagy pad. Feküdj a kiválasztott felületre hassal, úgy hogy homlokod, állad és mellkasod érintse a felületet! Kapaszkodj meg egy stabil pontban, lógasd lazán lábaid és helyezkedj úgy, hogy a hasad legyen a felület szélénél!

Törzs- és farizmaid megfeszítésével nyújtsd ki egyenesen lábaid! A gyakorlat végrehajtása közben tartsd végig egyenesen térdeid, és ügyelj arra, hogy felsőtested ne emelkedjen el! Hasonló terhelést nyújthatsz alsó hátizmaid részére, mint a hiperhajlítás gyakorlattal.

Csípő hajlítás

A csípő hajlítás (hip-hinge) gyakorlat végzéséhez állj vállszélességűnél nagyobb terpeszbe, és rakd kezeid a csípődre!  Ügyelj arra, hogy lábfejeid ne mozduljanak el a mozdulat kivitelezése közben. A gyakorlat lényege, hogy felsőtested derékszögig döntsd előre a lábak behajlítása nélkül, majd egyenesedj ki. Fontos, hogy a gyakorlatot kontrolláltan és lassan végezd, így az edzeni kívánt izmokat terhelheted, és elkerülheted az izom húzódást. A gyakorlat negatív szakaszában - vagyis amikor felsőtested előre ereszted far- és törzsizmaid megfeszítésével - tudod lassítani a mozgást. Ahhoz, hogy a hosszú távú sportfejlődésed gátló mozgásszervi sérülést elkerülhesd, elengedhetetlenül fontos, hogy hátad egyenes maradjon a gyakorlat egésze alatt.

Szeretnéd változatosabbá tenni edzésed? Próbáld ki a csípő hajlítást ülve! Az álló csípő hajlítástól eltérő terhelés nyújtásához ülj egyenes háttal egy székre, dőlj előre még felsőtested 45 fokos szögbe kerül combjaidhoz képest! Ezt követően törzsizmaid megfeszítésével egyenesedj fel, majd ismételd meg a mozdulatot!

alsó hátizom gyakorlatok

Gyakori hibák azt otthoni hátedzések során

Gyakori hibát jelent az otthoni edzések során a nyomó gyakorlatok túlsúlya az edzéstervben. Habár a fekvőtámaszok, kézenállás és egyéb saját testsúlyos nyomó gyakorlatok kiválóak a nyomó izmok erősítéséhez, nem biztosítanak elégséges terhelést a test egyéb izomcsoportjainak.

Ahhoz, hogy otthoni körülmények között is képes legyél egy hatékony hátedzés elvégzésére, fontos megértened, hogy a hátizmokat nem csupán evező mozdulatokkal lehet aktiválni. A hiperhajlítás nevű gyakorlat jó példával szolgál arra, hogy a hátizmaid milyen sokoldalú mozgásban vesznek részt.

Az otthoni hátizom-erősítő gyakorlat és hátedzés okozta kihívásokkal megbirkózhatsz a kellő kreativitással és találékonysággal. Az edzőtermi edzéshez képes csökkent intenzitást kompenzálhatod valamilyen mértékben a fokozott edzés volumennel. A megszokott gyakorlatokat nehezebbé teheted olyan apró módosításokkal, mint a gyakorlat végzésének szöge vagy a segédizmok szerepének csökkentése.

otthoni hátedzés

Otthoni hátizom erősítő eszközök

Középhaladó és haladó sportolóként nagy kihívást jelenthet a megfelelő izomstimuláció biztosítása edzőeszközök nélkül, kizárólag saját testsúlyos gyakorlatokkal. Habár a DIY tevékenységekben tapasztalt ezermestereknek nem jelent nehézséget saját guggoló állvány vagy felhúzó platformok elkészítése. Legtöbbünk számára azonban a legjobb döntést egy otthoni húzódzkodó rúd beszerzése jelenti. A sokoldalú edzőeszköz segítségével hát-, bicepsz- és hasizmaid is erősítheted akár.

A széles fogással végzett, fordított kéztartású húzódzkodással széles hátizmot, míg a szűkebb fogasú, normál kéztartással végzett húzódzkodással kétfejű karizmot terhelheted. A testsúlyodnál nagyobb ellenállásra vágysz? Fogj lábaid közé egy súlyzót vagy egyéb nehéz tárgyat, és fokozd a gyakorlat intenzitását

Konklúzió

Az otthon végzett edzések nem feltétlen járnak edzéshatékonyságod drasztikus csökkenésével. Kreativitással és találékonysággal új szintet vihetsz megszokott edzésrutinodba. Ahhoz, hogy hátizmaid megfelelő terhelést kapjanak, szükséges diverz gyakorlatokkal célozni a különböző izmokat. A hátizom-erősítő gyakorlat különösen fontos, hiszen tested egyik legnagyobb izomcsoportja a hátad, amely befolyásolja egyensúlyodat és testtartásod.

Kész a hát edzés otthon? Íme pár további otthon is elvégezhető edzés:

Edzés

Hasizom gyakorlatok Jordan Morelloval | Hatékony edzés otthon

Íme, egy köredzés, mely a hasizom gyakorlatok segítségével előrelendíti céljaidat.

Edzés

Váll edzés otthon | A legjobb otthon is végezhető gyakorlatok

Ebben a cikkben leírjuk a legjobb gyakorlatokat, amikkel otthon tudjuk építeni a vállainkat. Vágjunk hát bele!

4 év AgoAl Grant Koch
MyproteinHU
Író és szakértő
MyproteinHU profiljának megtekintése
myprotein