Ugrás a fő tartalomra
Edzés

Személyes célok meghatározása: tippek egy life coachtól

Személyes célok meghatározása: tippek egy life coachtól
MyproteinHU
Író és szakértő1 év Ago
MyproteinHU profiljának megtekintése
Hányszor fordult már elő, hogy a személyes célok meghatározása után rövid időn belül feladtad a dolgot? Ha ez ismerősen hangzik, nem vagy egyedül. Az emberek sokkal gyakrabban buknak bele céljaik elérésébe, mint gondolnád.A tipikus forgatókönyv általában a következő: egy ideje már látod a célt a lelki szemeid előtt. Az elején még alig várod, hogy belekezdj, motivált vagy és optimista. Ám még mielőtt észbe kapnál, ez az érzés halványodni kezd, közbeszól az élet, egyre több kifogás fogalmazódik meg benned, a motivációd pedig fogyóban. A cél pedig hirtelen már nem is tűnik olyan elérhetőnek. Vajon miért történik ez és hogyan lehet megakadályozni? Ássunk egy kicsit mélyebbre, hogy megértsük, mi folyik itt.

A motiváció egy nagyszerű érzés, de csupán ennyi – egy érzés. Mint minden érzés, jön és megy, néha pillanatok alatt. Habár fontos, hogy a személyes célok meghatározása pozitív gondolkodásmóddal és magas motivációval társuljon, nem valószínű, hogy mindez kitart az egész út során. Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy időt szánj arra, hogy megértsd, hogyan fogod megközelíteni a célodat, különben a siker esélyei korlátozottak lesznek.

Mi lenne, ha most egy pillanatra felcserélnénk a dolgokat és másképp közelítenéd meg a 2023-as céljaidat, olyan kulcsfontosságú stratégiákat beépítve, amelyek elérhetőbbé, megvalósíthatóbbá és élvezetesebbé teszik a terveidet?
Személyes célok meghatározása

Személyes céljaid meghatározásának 12 hatékony módja

1. Kezdd jól – személyes célok kitűzése okosan

Kérlek, ne szaladj túlságosan előre és ne próbáld meg mind a 17 újévi célodat egyszerre megvalósítani! Csináld okosan és gondold át, hogy biztosan el akarod-e érni mindet. A kevesebb néha több, ezért inkább válassz ki egy vagy két célt és elsősorban ezekre fókuszálj. Ne próbálj egyszerre 17 labdával zsonglőrködni (hacsak nem ez az egyik célod, természetesen). A SMART célok meghatározása hatékonyabb fejlődéshez vezethet.

2. Tudd, „miért” csinálod

A személyes célok kitűzése mindig ezzel kezdődik. Tisztában kell lenned azzal, hogy mit jelentenek ezek a célok számodra és az életedre nézve. Ha a mögöttük lévő hajtóerő nem elég erős vagy nem egyeztethető össze az értékeiddel, akkor nem fogsz tudni annyira ráfókuszálni vagy nem leszel elég elszánt ahhoz, hogy tényleg megvalósítsd őket. A vágy, a fókusz és a szándék az a három dolog, ami a siker receptjét alkotja. Szóval állj meg egy pillanatra és gondold át, miért is szeretnéd elérni azt a bizonyos célt és konkretizáld.Gondold át, hogy:
  • Milyen érzéseket vársz a célod elérésétől?
  • Az életed mely része változik meg, miután elérted ezt a célt?
  • Milyen hatással lesz ez az önértékelésedre?
  • Ha a kérdésekre adott válasz pozitív, izgatott vagy reményteli érzéssel tölt el, akkor valószínűleg megéri dolgozni a célodért.

3. Eredmény vs. folyamat

Fontos, hogy konkrét legyél és ez a választott cél típusára is vonatkozik. Az, ahogyan a céljaidat megfogalmazod, befolyásolhatja, hogy mennyire leszel sikeres. Az eredményalapú célok - mint például két hónap alatt egy kilót fogyni, minden hétfőn edzőterembe járni, vagy négy óra alatt lefutni egy maratont - különböznek a folyamatalapú céloktól - mint például napi egy adagra csökkenteni az édességeket, növelni a mozgást a hét folyamán, vagy elkötelezni magunkat egy futóprogram mellett három hónapig.Kérdezd meg magadtól, hogy valószínűsíthetően melyik típusú cél előnyösebb számodra. Az eredményalapú célok nagy nyomást gyakorolhatnak a teljesítményedre, míg a folyamatalapú célok lehetővé teszik, hogy élvezd az utat és a folyamatot az eredmény részének tekintsd. Ezáltal az utazás sokkal reflektáltabbá, tudatosabbá és tanulságosabbá válhat. Ráadásul lehetőséget nyit kisebb győzelmekre és célokra is az út során.

4. Ünnepeld meg az utat és a kis győzelmeket

Fontos, hogy ne hagyjuk figyelmen kívül az apró győzelmeket sem. Ha apró lehetőségeket találsz arra, hogy mérföldköveket érj el, az segíthet a motivációban, valamint tudatosítani a fejlődésedet. Ez lendületet adhat és jó érzéssel tölthet el az erőfeszítéseiddel kapcsolatban.Miért ne lehetnél egy kicsit kreatív és készíthetnél egy "jutalomtáblázatot"? Egy kis izgalmat és szórakozást csempészhetsz a folyamatba egy olyan táblázat elkészítésével, amelyet megmutathatsz másoknak és amellyel nyomon követheted a fejlődésedet.Gondolkodj azon, hogy ösztönzőket határozz meg magadnak a fejlődés érdekében. Például kitűzhetsz egy alapszintet a futásnál és elhatározhatod, hogy négy hét múlva ezt megdöntöd, jutalmul pedig megajándékozhatod magad egy új pár edzőcipővel. Vagy, ha három hétig következetesen betartottad az étrendet, lepd meg meg magad egy új főzőeszközzel. Találd meg a számodra megfelelő ösztönzőket.

5. Beszélj róla

Ha másoknak is elmondod a céljaidat vagy, ha van valaki, aki ugyanarra a célra törekszik, mint te, az még jobbá teheti a jó napokat és egy kicsit könnyebbé a nehéz napokat.Egy tanulmány szerint, amikor az emberek egy meredek dombon sétáltak felfelé, kevésbé meredeknek érezték azt, ha egy barátjuk is velük volt. Ez azt mutatja, hogy társaságban kevésbé ijesztőnek és könnyebben megoldhatónak tűnhet egy feladat.Ne feledd, hogy a barátodnak nem kell ugyanarra a célra törekednie, mint neked. Nem a cél a fontos, hanem a kihívások és küzdelmek kezelésének folyamata, amely gyakran könnyebbnek tűnik egy barátoddal az oldaladon. Ő ott lesz melletted, függetlenül attól, hogy mi a célod, de mindkettőtök számára a személyes célok meghatározása lesz a mérvadó.

6. Vizualizáld a sikert

A vision boardok okkal válnak egyre népszerűbbé a célokat kitűzők körében. Ezek, valamint a siker elképzelése növelheti a sikerbe vetett bizalmat.A Pinterest vagy a klasszikus vágd-és-ragaszd módszer hatékony módja lehet annak, hogy inspirációt szerezz a vision boardodhoz és önbizalomra tegyél szert.

7. Források és erőforrások

Könnyebb motiváltnak maradni, ha vannak mások, akiket meghallgathatsz, akiktől tanulhatsz és akikkel együtt nevethetsz, különösen, ha ők is hasonló célt követnek. Ráadásul, ha olyan podcastokat hallgatsz és olyan könyveket olvasol, amelyek a célodra vagy általában a "célok kitűzésére" összpontosítanak, az fokozhatja a motivációdat.

8. Figyelj oda, hogyan beszélsz magadról

Fontos, hogy hogyan beszélsz magadról és a személyes céljaidról. Sokan nem foglalkoznak vele, de a hangnem, amelyet a céljaidról beszélve használsz, nagy hatással lehet saját magadra. Ha folyton arról beszélsz, hogy milyen nehéz és mekkora küzdelem, akkor elkezdesz a negatívumokra koncentrálni és ettől a kihívás még nehezebbnek fog tűnni.Másrészt, ha a kis győzelmeidre koncentrálsz, arra, hogy hogyan tetted oda magad akkor is, amikor nem volt kedved és hogyan álltál fel a kudarcokból, bebizonyítod magadnak, hogy képes vagy rá.Hasznos gyakorlat lehet minden reggel kiegészíteni a következő mondatokat, hogy növeljük a rugalmasságunkat és az önbizalmunkat:
  • „Képes vagyok...”,
  • „... vagyok”,
  • „Van...(valamim)”.
  • Hajrá!

9. Légy az, aki lenni akarsz

Mit ad számodra a célod elérése? Sokunk számára önbizalmat. Szóval kezdj el úgy viselkedni, mintha magabiztos lennél – akkor is, ha most még nem érzed így.Hogyan jelenne meg ez a magabiztos ember? Esetleg felvennéd azt az edzőruhát, amit imádsz, de még nem érzed magad késznek rá? Még az olyan egyszerű cselekedetek is, mint az, hogy úgy döntesz, hogy felveszed azokat a ruhákat, lefolytatod azt a beszélgetést, vagy létrehozod azt a tartalmat, még mielőtt készen éreznéd magad, azt az üzenetet küldik az agyadnak, hogy azzá a "magasabb rendű éneddé" válsz.Nem lesz komfortos, de ha arra vársz, hogy a célod elérése után jobb lesz, akkor valószínűleg nem lesz olyan csodálatos, mint ahogyan azt gondoltad. Szóval éld át a félelmet, kezdj el olyan emberként viselkedni, amilyen lenni szeretnél és tedd meg ezeket a lépéseket már most.

10. Profi segítség

Ne félj segítséget kérni, amikor a személyes célok meghatározására és elérésére törekszel. Rengeteg olyan szakember van, aki szívesen megosztja veled szakértelmét, tudását és támogatását.Személyi edzők, dietetikusok, közösségi szervezetek és sportklubok segíthetnek abban, hogy könnyebben elérd a célodat. Még az edzők is gyakran járnak edzőhöz. A támogatás és az elszámoltathatóság valódi változást jelenthet, ezért gondolkodj el azon, hogy extra útmutatást kérsz.

11. Dokumentálj mindent

Akár személyesen, akár másokkal megosztva, a fejlődés dokumentálása biztosíthatja a számonkérhetőséget, amelyre gyakran szükségünk van. Ez a kis nyomás segíthet abban, hogy felnőjünk a kihíváshoz és fejlődjünk. Azok az emberek, akik írásban rögzítik céljaikat, gyakran nagyobb valószínűséggel érik el azokat, mint azok, akik nem. Tehát az előrehaladás, mind a kihívások, mind a sikerek feljegyzésének vezetése hasznos lehet.

12. Nem tökéletes cselekvés

Végül, és ami a legfontosabb, ne feledd, hogy lesznek visszaesések, szünetek a tervben és olyan időszakok, amikor nem alakulnak olyan jól a dolgok. Ez normális és a folyamat része. A tökéletlen cselekvés mindig jobb, mint a "mindent vagy semmit" hozzáállás.Ha abból indulsz ki, hogy a tetteid nem lesznek tökéletesek, elkerülheted a bűntudatot és a szégyenérzetet, amikor a dolgok nem a terv szerint alakulnak. Csak állj oda, tegyél következetesen kis lépéseket és légy türelmes önmagaddal. Ez sokkal erősebb alapot ad a sikerhez.
Személyes célok kitűzése

Összefoglalás

Ahogy elkezded ezeket az ötleteket megvalósítani, az eredmények helyett összpontosíts a folyamatra. Néhány nap úgy érezheted, hogy kudarcot vallasz vagy visszafelé fejlődsz, de egy pillanat nem határozza meg az eredményeidet, ha a tetteid összhangban vannak a céloddal. Fontos, hogy a személyes célok meghatározása okosan és átgondoltan történjen.Tervezz, csináld, vizsgáld felül. Így sikerülnie kell! Most pedig indulás!
MyproteinHU
Író és szakértő
MyproteinHU profiljának megtekintése
myprotein