Ugrás a fő tartalomra
Edzés

SMART célok, amelyek segítenek a tervek elérésében

SMART célok, amelyek segítenek a tervek elérésében
MyproteinHU
Író és szakértő1 év Ago
MyproteinHU profiljának megtekintése
Akár fittebb szeretnél lenni, akár izmot építeni vagy fogyni, a hosszú távú siker kulcsa a jól meghatározott cél. Számos módja van a céljaid kijelölésének, de a SMART célok használata az egyik legjobb. Az összpontosítástól a hatékony edzésterv kialakításáig, itt van minden tanács, amire szükséged lehet ahhoz, hogy az aspirációk valóban megvalósuljanak.

Miért érdemes célokat kitűzni?

A sikerhez elengedhetetlen, hogy legyen egy átfogó végcélod, mert ez ad valamit, amiért dolgozhatsz és segít, hogy az edzésed fókuszban maradjon. A célok hasznos eszközt jelentenek arra is, hogy segítsenek számonkérhetőnek maradni és szükség esetén nyomon követni és módosítani az edzést.

Mi a SMART célok jelentése?

 A SMART betűszó (angol szavak kezdőbetűiből áll össze) és a következőket jelenti:

  • specific – konkrét
  • measurable - mérhető
  • attainable – elérhető
  • relevant – releváns
  • timely – határidőhöz kötött
Ez az öt lépés segít a helyes irányba haladni, a prioritásokat meghatározni és számonkérhető maradni az edzéscélok elérésében. Tehát a smart célok jelentése a konkrét, mérhető, elérhető, releváns és határidőhöz kötött tervek meghatározása.
SMART cél

A smart célok elemei

Konkrét

A SMART célok első lépése az elérni kívánt eredmény konkrét meghatározása. Teljesen érthető, ha van egy átfogó elképzelésed arról, hogy mit és mikor szeretnél elérni, de a siker érdekében fontos, hogy időt szánj arra és átgondold, mi a végcélod és konkretizáld azt.

 Ha az a cél, hogy fittebb legyél, pontosabbnak kell lenned és egyértelműen meg kell határoznod, hogy mit jelent a „fittebb”. Ez jelentheti azt, hogy képes vagy 5 vagy 10 kilométert futni megállás nélkül, vagy azt, hogy képes vagy 10 fekvőtámaszt megcsinálni. Nem számít, hogy mi a cél, de ha pontosan tudod, mi az, sokkal könnyebb lesz elérni.

Mérhető

A SMART célok második eleme a mérhetőség. Ez azt jelenti, hogy olyan célokat kell kitűznöd, amelyeket könnyen nyomon követhetsz. Ha például az a célod, hogy 5 km-t fuss megállás nélkül, akkor a futásidő vagy a lefutott táv alapján meg tudod állapítani, hogy fejlődsz-e, vagy hogy mennyit tudsz futni.

 Az edzés előrehaladtával, hétről hétre nyomon követheted a fejlődésed és a végcélhoz való közeledés mindvégig motivációt biztosít. 

Elérhető

Amikor egy új és izgalmas kihívással nézünk szembe, könnyen meglehet, hogy nem reálisan látjuk azt. Gondolj csak az újévi fogadalmakra, az emberek minden évben irreális célokat tűznek ki, így óhatatlanul is gyorsan kiégnek és elveszítik a motivációjukat. 

Noha a céloknak kihívást kell jelenteniük, ugyanakkor elérhetőnek is kell lenniük. Ha azelőtt még soha nem futottál, akkor 6 hónap alatt nem fogsz tudni felkészülni egy ultramaratonra, de hosszabb idő alatt elérheted azt. Ehelyett tűzd ki inkább célul, hogy hat hónap alatt 10 kilométert futsz, majd hat hónappal később egy félmaratont. Ez sokkal reálisabb, ugyanakkor még mindig kihívást jelent. 

Releváns

Mindannyian különböző személyiségek vagyunk, így a céljainknak is ezt kell tükrözniük. A céljaidnak összhangban kell lenniük az érdeklődési köröddel vagy az életmódoddal, illetve segíteniük kell a legfőbb törekvésed. Minél meghatározóbbak számodra a céljaid, annál valószínűbb, hogy eléred azokat.Ha azt a célt tűzöd ki magad elé, hogy hosszú távot fuss, de nem igazán szeretsz futni, akkor talán valami más hozzád jobban passzoló cél ideálisabb lenne. Olyan, amit élvezel és aktívan szereted csinálni, például az úszást vagy a kerékpározást.Hasonlóképpen, ha vállalod, hogy hetente hatszor elkezdesz edzeni, de nehéz összeegyeztetni a családi és a munkahelyi kötelezettségekkel, akkor valószínűleg olyan alternatívát kell találnod, amelyek jobban megfelelnek az igényeidnek.

 Határidőhöz kötött

A SMART utolsó eleme a határidő. Ne csak egy végcélt tűzz ki abban bízva, hogy azt egy meghatározott határidőn belül eléred, hanem határozz meg olyan mérföldköveket, amelyeket teljesítened kell az oda vezető úton.Ez segít egy keretet adni számodra, valamint megkönnyíti az edzés megtervezését és a sikerhez vezető úton tart.A határidő meghatározása lehetővé teszi a célod újraértékelését is. Ez azért fontos, mert, ha nem haladsz úgy, tudsz módosítani anélkül, hogy elveszítenéd a motivációd. Végeredményben pedig elérheted azt, amit kitűztél, csak lehet egy kicsit tovább tart, mint ahogy vártad.

Összegezve

Az egyik legfontosabb tényező a hosszú távú siker eléréséhez az egyértelmű és meghatározott célok kitűzése. A SMART segítségével olyan mérföldköveket tűzhetsz ki reális határidőkkel, amelyekkel fokozatosan haladhatsz a célod felé, szükség esetén újraértékelve azokat.A SMART célok meghatározása eltarthat egy ideig, de ha az elején több időt áldozol rá, akkor végül közelebb kerülhetsz a siker eléréséhez. 
MyproteinHU
Író és szakértő
MyproteinHU profiljának megtekintése
myprotein