Ugrás a fő tartalomra
Kiegészítők

A manukaméz előnyei | Aranyló házi praktika a ragyogó bőrért

A manukaméz előnyei | Aranyló házi praktika a ragyogó bőrért
MyproteinHU
Író és szakértő6 év Ago
MyproteinHU profiljának megtekintése

Mi a manukaméz?

A manukaméz egy széleskörűen népszerű bőrápolási szer, mely antibakteriális gyógyhatású tulajdonságáról ismert, és mely a szénanátha ellen is megoldást jelenthet. Manapság már Hollywood legelőkelőbb hírességei esküdnek rá, de évszázadokkal ezelőtt eredetileg az új-zélandi maori törzs használta.

A manukamézet Új-Zélandon termelik, ahol a helyi méhek beporozzák a manuka bokrokat. Rendelkezésre állnak eredmények, melyek bizonyítják, hogy bár nem nyers mézről van szó – ez a típus jótékony hatásáról ismert –, a manukaméz igenis működik. De talán az ára miatt sokakban felmerül a kérdés, hogy van-e bármilyen hátulütője a manukaméz használatának.

A méz a benne megtalálható hidrogén-peroxid vegyületeknek köszönhetően bír antibakteriális tulajdonsággal. Ráadásul, a méz metilglioxált (MG) tartalmaz, ami egy másik antibakteriális vegyület, és a manuka virágok nektárjában a dihidroxi-aceton átalakulásával jön létre.

Manukaméz felhasználása

A manukaméz árcéduláján bizony magas ár szerepel, de ez nem véletlenül van így. Nem csak egyedi, de hihetetlenül jótékony hatást gyakorol az egészségedre.

Gyógyhatását antibakteriális tulajdonságának köszönheti. De ez még csak a kezdet! Vírus-és mikrobaölő tulajdonsága azt jelenti, hogy a bőrápolás mellett immunrendszered számára egy óriási löketet ad, vagyis segít, hogy tested megvívja a harcot a makacs fertőzések és vírusok ellen.

Ez egy olyan gyógyszer, amit szívesen szedsz majd. A szakértők szerint napi 1-2 evőkanál manukaméz fogyasztása ajánlott magában, de ízletes hozzávalóként tehetsz a reggeli teádba vagy pirítósodra is belőle.

Mint más mézek esetében is, a manukaméz is sokak által szeretett természetes gyógymód a torokfájás kezelésére, állagának és a baktériumölő képességének köszönhetően.

Javíthat továbbá emésztéseden, illetve segíthet gyomorfájás és puffadás esetén. Mindezt úgy teszi, hogy a probléma gyökerét kezeli: a gyulladást. A gyulladás okozhat ugyanis emésztési gondokat, puffadást, és az étvágyadra is hatással lehet.

A maunkaméz természetes probiotikumot tartalmaz, mely proaktívan táplálja a gyomrodban lévő jó fajta baktériumokat, amik az emésztést segítik. Ha tehát épp az emésztési gondjaid vagy a puffadás miatt olvasgatsz a manukamézről, lehet, érdemes kipróbálnod, hogy egy keveset teszel a természetes probiotikumot tartalmazó joghurtba, és így elejét veheted a kellemetlen érzésnek.

A manukaméz magas tápanyagsűrűségének köszönhetően a tökéletes energialöket. Edzőterembe látogatók és sportolók mindig olyan természetes és egészséges energiaforrásokat keresnek, melyek segítségével optimalizálhatják edzéseiket. Egy adag manukaméz fogyasztása edzés előtt óriási előnyt jelenthet számukra

Nagyon magas cukortartalma miatt a cukorbetegek óvatosan fogyasszák! Azonban egy kiegyensúlyozott edzés előtti étel mellett vagy smoothie-ba keverve, a manukaméz épp megadná számodra a reggelente annyira vágyott életerőt.

Manukaméz
A manukaméz

A manukaméz angol nyelvű weboldalunk

Manukaméz a bőr ápolására és a pattanások ellen

Térjünk vissza arra, amiért sokan a manukamézet használják a kozmetika világában: a képessége, hogy egészséges, ragyogó arcbőrt ad.

Gyulladáscsökkentő tulajdonságának hála, bárki, aki bőrpírral járó problémákkal küzd, élvezheti a manukaméz bőrregeneráló képességét. Emellett helyre tudja állítani a károsodott bőrsejteket és enyhítheti a sebhelyeket, hegeket. Ez különösen azok számára jó hír, akik aknétól szenvednek.

A méz gyulladáscsökkentő tulajdonsága révén lehet oly hatásos a gyulladt bőr elleni harcban, miközben egyidejűleg csökkenti a viszketés, duzzadás és pirosság tüneteit.  A manukaméz továbbá ellátja oxigénnel a pórusaidat, így a bőröd kimondottan aknés területei felszabadulnak.

Nem csupán a gyulladt területek elleni harcról beszélhetünk, a manukaméz használata ugyanis remek mód a károsodott, dehidratált bőröd feltöltésére, hiszen segít felszívni és megtartani a nedvességet. Ez nemcsak nagy segítséget jelent a száraz bőrnek – különösen télen – , hanem ragyogó arcszínt is ajándékoz. Ez az egyik oka, hogy remek öregedésgátló terméknek tekintik, mivel segít megelőzni a ráncok a kialakulását. Meggátolja továbbá azon enzimek működését, melyek a kollagénnek ártanának.

Bőrápoláshoz szakértők tanácsa szerint elég egy kis mennyiségű manukamézet eloszlatni az arcbőr érintett területein. Habár a legjobb eredményt a bőrpír és gyulladt arcbőr elleni küzdelemben úgy érhetjük el, ha más hozzávalókkal együttesen használjuk. Ehhez kezdetnek keverj össze egy kevés manukamézet görög joghurttal és citromlével, és használd ezt hidratálóként, hogy elérd az áhított ragyogó arcszínt.

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

MyproteinHU
Író és szakértő
MyproteinHU profiljának megtekintése
myprotein