Ugrás a fő tartalomra
Kiegészítők

Az aktív szén | hatása, használata, tabletta

Az aktív szén | hatása, használata, tabletta
MyproteinHU
Író és szakértő6 év Ago
MyproteinHU profiljának megtekintése

Láttad már az Instagram kedvenceidet, ahogy a T-zónájukra valami szurokszerű anyagot kennek? Vagy hogy a foguk csodával határos módon fehér lesz? Ez nem varázslat, ez az aktív szén. A természetes, egészségre és szépségre gyakorolt előnyökre végre fény derül. Ne maradj le!

Ha azt gondolod, ez egy mostani találmány, tévedsz. Az ókori egyiptomiak sok évvel ezelőtt fedezték fel a “fekete mágiát”, ezt az egészség- és szépségápoló anyagot, ami gyógyerejének köszönhetően tett szert hírnévre.

Hogy az első kérdésedre válaszoljunk: igen, ez a szén. De most bizonyára azon gondolkozol, hogy hogyan is lesz aktív. Nos, a folyamat, ami által a szén aktívvá válik, nem más, mint mikor sav vagy gőz szénben gazdag anyaggal (például: fa, szén, rozs keményítő és kókuszdió kéreg) érintkezik. Ezek hozzáadásával ugyanis milliónyi kicsi részecske szabadul fel a szénben – ezáltal válik egy rendkívül nagy felszívó és megkötő erővel rendelkező anyaggá –, így kiválóan alkalmas a zsíros bőrűek számára.

Fogfehérítés

Talán furcsának tűnik a gondolat, hogy a fogadat fekete porral kend be. Ilyet jellemzően Halloweenkor csinál az ember… De köszönhetően az aktív szén jó felszívó és megkötő erejének, képes arra, hogy a lepedéktől, baktériumoktól és más rondaságoktól megtisztítsa fogaidat. Majd köpd ki természetesen! Ami lenyűgöző, hogy a fogaidon lévő elszíneződéseket is eltűnteti, így már teljesen Instára való mosollyal büszkélkedhetsz. Egyszerűen keverd össze a szénport a fogkrémmel, moss fogat, ahogy szoktál, majd alaposan öblögess a végén!

Beta alanin bevitel

Arctisztítás

Egy arcmaszkokkal, arctisztítókkal, krémekkel és kenőcsökkel teli piaccal körülvéve tisztában vagy vele, melyik a legjobb számodra? Tudod egyáltalán, milyen összetevőket tartalmaznak, vagy milyen tulajdonságaik vannak?

Egyszerű iszapmaszktól kezdve a pórustisztító pakolásig és arcradírig, az aktív szén bizony átveszi az uralmat, és az előnyei végtelenek. A megkötő erő azt jelenti, hogy az aktív szén elképesztő munkát végezve eltávolítja a rosszfiúkat és megtisztítja bőrödet, így frissen és élettel telien kezdheted a napot.  Ne felejtsd el ugyanakkor lemosni! Gyors tanács: keverd össze a hidratáló krémeddel, és máris kezedben egy új arcradír!

Testszag

Ahogy már az előbb említettük, az aktív szén szuper megkötő képességgel rendelkezik, tökéletes edzés után, amikor ki vagy melegedve, izzadva, és hát, büdös vagy. Elérhető akár szivacs, szappan és test-és arctisztító kendő formájában. Töröld le az izzadságot, és semlegesítsd azokat a makacs szagokat!

Szüntesd meg a puffadást!

Mindenkivel előfordult már, és senki sem szereti. Aktív szén kiegészítők (tabletta/kapszula formában) fogyasztása étkezések között elősegíti a problémát okozó gázok felszívódását, melyeket emésztőrendszerünk termel. Mindenképpen egyeztess először azonban az orvosoddal!

Receptek

Iktasd be az aktív szenet az étrendedbe ezekkel a gyors, egyszerű és szuper finom receptekkel!

Aktív szén latte:

Hozzávalók:

  • 1 tk. aktív szén
  • 50ml forrásban lévő víz
  • 200ml dió- vagy mogyorótej
  • 1-2 tk. juharszirup
  • ½ tk. vanília kivonat

Elkészítés:

  1. Öntsd az aktív szénport és a forrásban lévő vizet egy bögrébe, majd kevergesd el a szenet egy villa vagy egy kis habverő segítségével! Add hozzá a juharszirupot és a vaníliát is!
  2. A dió- vagy mogyorótejet melegítsd fel egy lábasban közepes láng fölött vagy mikróban 45-60 másodperc alatt! Öntsd a már oldott szenet tartalmazó bögrébe, keverd össze! Hagyd állni 1 percig, vagy amíg már eléggé kihűlt!

Aktív szén limonádé:

Hozzávalók:

  • 1 tk. aktív szén
  • 500ml víz
  • 8-10 jégkocka
  • ½ citrom
  • 2 tk. a kedvenc édesítőszeredből (juharszirup, agavészirup)

Elkészítés:

  1. Egy turmixgépben turmixold össze a hozzávalókat, amíg kásás nem lesz. Majd fogyaszd el jóízűen!

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

MyproteinHU
Író és szakértő
MyproteinHU profiljának megtekintése
myprotein