Ugrás a fő tartalomra
Kiegészítők

Élj egészséges életmódot | Érd el a célod!

Élj egészséges életmódot | Érd el a célod!
Jennifer Blow
Író és szakértő5 év Ago
Jennifer Blow profiljának megtekintése

Talán nem nagy tévedés azt állítani, hogy mindannyian vétkesek vagyunk abban, hogy néha figyelmen kívül hagyjuk egészségünket. Nem is csoda, hogy a hektikus beosztás miatt folyton egyensúlyozunk a munka, edzés és kapcsolataink között, és így persze leépül testünk.

Ahelyett, hogy megvárnád, míg annyira lebetegszel, hogy már tényleg nem tudod folytatni, rengeteg mód létezik, hogy támogasd testedet, így minden egyes napot leküzdhetsz, és jól érezheted magad, és így koncentrálni tudsz majd arra, hogy az igazán fontos dolgokat elérd.

Nem tudod, hol is kezdd? Ebben a cikkben a következőket részletezzük:

A legjobb kiegészítők az immunitásértA legjobb kiegészítők energiáértA legjobb kiegészítők a bőrnekA legjobb kiegészítők a porcok védelméértEgészséges összetevők, melyek jó, ha étrended részét képezikA rostok jelentőségeMiért van a vegánoknak B12-re szükségük?Mikor ajánlott a vitaminok fogyasztása?Lehetséges a vitaminok túladagolása?
Edzés alatti táplálék kiegészítők

Mik a legjobb kiegészítők az immunitásért?

Ha eleged van a szipogásból, vagy mindig a nátha áldozata leszel, amikor körbemegy az irodában néhány havonta, íme, egy lista az immunrendszert erősítő kiegészítőkről, hogy felfegyverkezz velük!

C-vitamin

A C-vitamin egy klasszikus megoldás, amihez fordulni szoktunk, mikor érezzük, hogy valami bujkál bennünk. Valójában az orvosok a C-vitamin fokozott fogyasztását ajánlják a téli hónapok alatt, hogy így könnyen legyőzzük a megfázást és influenzát. Erősíti az immunrendszert, hiszen antioxidáns hatással bír, ami segít a testednek megszabadulni a szabad-gyököktől.

 

D-vitamin

Sokszor napfény vitaminként említik. Ez a vitamin erőteljes hatást gyakorol a létfontosságú szervekre, mint például a szív, máj, tüdő, vese, így segít az immunrendszered erősítésében. A D-vitamin szerepet játszik továbbá a kalcium felszívódásban, így a csontok egészségét segíti azáltal, hogy erősíti azokat.

Az alábbi termékek csak angol nyelvű weboldalunkról szerezhetőek be jelenleg:

Cink

A cink egy esszenciális nyomelem, melynek számos testi funkcióban van szerepe, és különösen az immunrendszer erősítéséhez kötődik, mivel segít a fertőzések legyőzésében. Tanulmányok kimutatták, hogy csökkentheti az közönséges nátha komolyságát, és segítheti az immunrendszer egyensúlyát. A cink segít továbbá a sejtek oxidációs stressztől való védelmében, és segít a vér normális tesztoszteron szintjének fenntartásában.

B-vitamin Plus

Ez egy igen erőteljes kiegészítő, hiszen mind a nyolc B-vitamint egy kényelmes tablettába kombináltuk. Egy igencsak hatásos segítséget jelent így testednek, hiszen a B-vitaminoknak külön-külön más tulajdonságai vannak, de legjobban akkor működnek, ha együtt fogyasztjuk őket. B6-, B12-vitamin és folsav különösen hozzájárulnak az immunrendszer normális működéséhez.

Iron & Folic acid

Ez a szuper kiegészítő 100%-ban fedezi az ajánlott napi vas mennyiséget, továbbá folsav, réz, és C-vitamin, melyek segítik a vas felszívódását. A vas fontos szerepet játszik a testi funkciók során, és ennek az esszenciális ásványi anyagnak a hiánya komolyan veszélyezteti az immunrendszeredet, valamint fáradtsághoz, légszomjhoz és szívdobogáshoz is vezethet.

 

Mik a legjobb étrend-kiegészítők energiáért?

Az ébresztőórád hangja elég heves érzelmeket vált ki, igaz? Mérges vagy, hogy akkor kell kikelni az ágyból, amikor épp a legkényelmesebb. Most már bánod, hogy nem fogadtad meg a magadnak tett ígéretet, hogy ezúttal korán fekszel majd le. Kétségbe esel, hogy sosem érezted még ilyen nehéznek a szemhéjaidat, és még legalább 12 órának kell eltelnie, míg ismét vízszintesbe kerülhetsz.

Tény, hogy semmi sem ér fel egy kiadós éjszakai alvással, amikor fáradtsággal küzdesz, de tisztában vagyunk vele, hogy néha akadályokba ütközik az ember (például Netflix-maraton, közösségi média hírfolyama, amit persze muszáj végiggörgetni), és így nem lehetséges már a 7-8 órás alvás.

Néha más eszközökhöz kell folyamodni, hogy elindítsd a reggelt, és működőképes emberré változz. Összeállítottunk egy listát, ami olyan energizáló kiegészítőket tartalmaz, melyek segítségedre lehetnek. Főleg akkor, ha a kávéfogyasztást próbálod visszafogni.

 

Maca

A maca egy zöldség, mely a perui Andokban őshonos, a hagyományos gyógyászat évezredek óta használja, és a közelmúltban elnyerte a “superfood” státuszt. Közismerten fokozza az energiát, azok, akik rendszeresen fogyasztják, éberségről számolnak be, valamint energikusakká válnak. A kapszuláink tehát nagyszerű természetes módot jelentenek a fáradtság leküzdésére, és különösen hasznosak azok számára, akik érzékenyek a koffeinre.

Az alábbi termékek csak angol nyelvű weboldalunkról szerezhetőek be jelenleg:

Mega Green Tea Extract

Egy másik superfood. A zöld tea népszerűsége antioxidáns tulajdonságának, katekin tartalmának, valamint természetes koffeinlöketének köszönhetően nőtt meg. Tablettáink szuper koncentrált formában tartalmazzák a zöld teát, minden egyes tabletta több, mint 8 csészényi mennyiséggel egyezik meg. Ha ez nem hoz lázba, akkor nem tudjuk, mi hozna.

Thermopure

Az egyik leghatásosabb formulánk. Nagyszerű módja, hogy segítsen belebújni a sportcipőbe, és elindulni a reggel 6 órási spinningre. Teljesítményfokozó összetevők kombinációjával van tele, köztük koffeinnel, zöld tea kivonattal, B6- és B12-vitaminnal, valamint krómiummal.

5-HTP

5-HTP, vagy 5-hidroxi-triptofán egy L-triptofán aminosavból jött létre, és szerotonin (közismert néven: boldogság hormon) termelés elővegyülete. A szerotonin egy ingerületátvivő anyag, melynek a hangulat szintben van szerepe, valamint az alvásszabályozásban, ezért is szerepel ezen a listán. Sokan úgy vélekednek, hogy az 5-HTP elősegíti a jobb éjszakai alvást, így azon túl, hogy önmagában egy energizáló kiegészítő, jó arra is, hogy segítsen a gyökerénél kezelni a problémát, például segítsen az alváshiány leküzdésében.

Iron & Folic Acid

Ha állandóan fáradt vagy, úgy értem, az átlagosnál jobban, és nem csupán a “de jó lenne egy kis délutáni szundi” érzés uralkodik rajtad, ami mindannyiunkra jellemző, akkor lehet, hogy vashiány okozta vérszegénységben szenvedsz. Ez azt az állapotot jelöli, amikor a test nem rendelkezik elégséges számú egészséges vörösvérsejttel, melyek azért felelősek, hogy a szövetekhez oxigént szállítsanak. Ezek az erőteljes vassal tele pakolt tabletták gyorsan helyrehozzák ezt a hiányt.

 

Melyek a legjobb kiegészítők az egészséges bőrért?

A stressz, a szegényes étrend és a szennyeződések mind okozhatják a bőr egészségtelen állapotát, és persze mind része lehet a rohanó életmódnak is. Egyik oldalról úgy tűnhet, hogy a megfelelő bőrápolási rutin olyan luxus, melyet időszűke miatt nem engedhetsz meg magadnak, de ne feledkezz meg arról a tényről, hogy a bőr a tested legnagyobb szerve, és számos fontos funkcióval rendelkezik, a hőmérséklet szabályozástól kezdve egészen a salakanyagok kiválasztásáig.

Miért várnád meg, míg igazi, önbizalmat rengető problémák jelennek meg, mint például az állon lévő pattanás, száraz foltok és karikás szemek, melyeken már az alapozó sem segíthet? Miért nem teszel inkább megelőzésként valamit?

Minden közhely ellenére, mi tényleg hiszünk abban, hogy a szépség belülről fakad, így íme, a legjobb kiegészítők, amiktől ragyogni fogsz:

 

Alpha Men

Ezek a tabletták 21 esszenciális vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, így válnak szuper kényelmes kiegészítővé még a legsűrűbb időbeosztáshoz is. Minden tabletta tartalmaz A-vitamint is, mely a “retinoid” családból származó antioxidáns, és az egészséges bőr kulcseleme.

A pattanások megelőzésében különösen jó, hiszen fontos szerepet játszik az elhalt hámsejtek normális leválásában, így megakadályozva, hogy a pórusok megteljenek és elduguljanak.

D- és E-vitamint is tartalmaz.

 

Cink

Ez az esszenciális nyomelem jól párosul az A-vitaminnal, hiszen segít annak a májból történő elszállításában. Akkor is igazán hatékony kiegészítő, ha hajlamos vagy a mitesszerekre, tanulmányok ugyanis kimutatták, hogy akiknek pattanásos a bőre, azoknak alacsony a szervezetükben a cink szintje.

 

Organikus Kókuszolaj

A természet válasza oly sok problémára. A kókuszolaj a legjobb természetes hidratáló, hogy újra feltöltsd száraz, hámló bőrödet. Szuper jól felszívódó, gombaölő és antibakteriális, így tökéletes arra, hogy megharcoljon a pattanásokkal vagy a sérült területekkel. Fontos, hogy csak organikus, szűz kókuszolajat használj az olcsó, hidrogénezett és feldolgozott társaikkal szemben.

 

C-vitamin

A C-vitamin nagy hatással van a testedre, különösen akkor, ha a bőrről van szó. Antioxidáns, így megvédi bőrödet a szabadgyökök által okozott károktól, sőt, a kollagén termelésben is szerepet játszik, ami egy a bőr erejéhez és rugalmasságához szükséges fehérje.

 

Omega-3

Számos okunk van, hogy ez a kapszula miért is legyen minden nap az étrended része. Tartalmaz esszenciális zsírsavat, a DHA-t (dokozahexaénsav) és EPA-t (eikozapentaénsav), melyek a C-vitaminhoz hasonlóan segíthetik a kollagén termelést, így erősítve a bőrsejteket és csökkenti a ráncok láthatóságát.

egészséges életmód nők

Melyek a legjobb kiegészítők a porcok védelméért?

Az ízületi fájdalom mindenkit érinthet kortól függetlenül, különösen akkor, ha feszített az edzésterved. Igen, néha az izomláz az edzést követő napon még jól is esik, hiszen azt mutatja, hogy odatetted magad a fejlődés érdekében, de azért a következő héten már nem kéne bicegned.

Íme, a legjobb kiegészítőink, melyek segítenek az ízületi fájdalmadon, és remélhetőleg rugózva lépkedsz majd utána.

 

Az alábbi termékek csak az angol nyelvű oldalunkról szerezhetőek be:

Glucosamine HCL & Chondroitin

A glükózamin a porcok fő alkótóeleme, ez az, ami kipárnázza az ízületet mozgás közben. A hozzáadott kondroitin együtt működhet ezzel a tápanyaggal, hogy segítsen az ízületi porcok leépülésének lassításában.

Omega-3

Ezek a halolajból származó kapszulák tartalmazzák az esszenciális zsírsavakat, az EPA-t (eikozapentaénsav) és DHA-t (dokozahexaénsav).

 
nyújtás férfi

Egészséges összetevők, melyeket könnyen beilleszthetsz az étrendedbe

Oké, lehet, hogy az “organikus” vagy “superfood” kifejezés nem igazán jelent neked valamit, leszámítva a drága árcédulát. De ne engedd, hogy megtévesszen! Nálunk széles kínálatban találsz magas minőségű természetes összetevőket, amik nagyszerű, költséghatékony alternatívák a bio boltban vagy szupermarketben találhatótermékekhez képest. És emellett könnyen beilleszthetők a mindennapi étrendedbe.

Íme, néhány a kedvenceink közül, és hogy miért érdemes a fiókban tartanod belőlük:

 

Organikus Chia magok

Ezek az apró fekete magok a salvia hispanica növényből származnak, ami Dél-Amerikában őshonos és a mentafélék családjába tartozik. Ne tévesszen meg a méretük! Tele vannak temérdek tápanyaggal, köztük rosttal, omega-3 zsírsavval, magnéziummal, kalciummal és fehérjével.

Élvezheted salátára vagy müzlire szórva (különösen finomak a zabkásában), vagy készíthetsz belőle “chia pudingot”, ha tejbe vagy vízbe áztatod. A chia magok sűrítőanyagként működnek, így akár leveshez, pörkölthöz is adhatod, vagy kiválthatod a sütés során a tojásokat vele. Elég menő, ugye?

 

Organikus Kakaópor

Csokifüggők, figyelem! Ez nektek való!

A kakaóbabból készül a kakaópor, kakaóvaj és csokoládé, így ez a por nagyszerű mód arra, hogy gazdag csoki ízt varázsolj az étrendedbe, mindezt úgy, hogy alig van benne cukor és zsír.

Ez a kakaópor tele van rosttal, esszenciális ásványi anyaggal, és 100g-ban 29g fehérje található. Így a kakaópor a megszokott kakaóporokhoz képest egy egészséges alternatívát jelent, és jó megoldást jelent, hogy a shake-eidet, süteményeidet, desszertjeidet és kávéjaidat ízesítsd.

 

Organikus Spirulina por

Ez a világos zöld por egy természetesen előforduló algából származik és egy meglepően tápláló kiegészítő. Rostban gazdag, és egy sor esszenciális vitamin és ásványi anyag forrása, köztük a vas, kalcium, D-vitamin, E-vitamin és cink.

A spirulina szintén nagyon gazdag fehérjében, 100g-os adagban 64g fehérje található, így ez a por egy hatásos növényi alapú energialöket az edzéseidhez.

 

Manuka méz

A manuka mézet Új-Zélandon termelik azok a méhek, amik az őshonos manuka bokrot porozzák be. Mély arany színéről és gazdag ízéről ismert, de ami miatt igazán nagy a felhajtás körülötte, az az antibakteriális tulajdonsága. Bizony, antibakteriális.

Ez azért van, mert nagy arányban tartalmaz metilglioxált, ami egy természetes módon előforduló aktív vegyület, melyről bebizonyították, hogy számos baktériumot és vírust megöl. Miért ne adnál magadnak egy egészség löketet legközelebb, amikor kennél valamit a pirítósra?

Miért fontos, hogy az étrended rostot tartalmazzon?

Az ajánlott napi rostbevitel körülbelül 30g, de sokan közel sem érik el étrendjük miatt ezt a mennyiséget. A rost csak növényi alapú ételekben található meg, mint például gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák és saláták.

Egy egész sor jótékony hatása van a testre, és ezek messze túlmennek azon, ami miatt hírneve van, hogy javítja az emésztést és normalizálj a bélmozgást... bár mindez természetesen nagyon is igaz.

Kétféle rost létezik: oldódó és nem oldódó. Mindkettő fontos.

Ételek, melyek oldódó rostot tartalmaznak: zab, gyümölcsök, gyökér zöldségek, rozs és lenmag. Ez a típusú rost az emésztőrendszeredben vízben oldódik, segít, hogy minden simán menjen.

A nem oldódó rostok nem oldódnak fel vízben, helyette úgy mennek keresztül az emésztőrendszeren, hogy nem kerül lebontásra, ami így segít, hogy más ételek is könnyen haladjanak végig, így egészséges maradnak a belek. Ételek, melyek nem oldható rostot tartalmaznak: teljes kiőrlésű kenyér, korpa, müzli, mogyorófélék és magvak.

Óriási kínálatunk van rost kiegészítőkből, köztük a VitaFibre, 100% Inulin, és 100% Lenmag por. Ezek ideális módot jelentenek, hogy kényelmesen, költséghatékonyan érhesd el az ajánlott napi rost mennyiséget, és élvezhesd a rost jótékony hatásait. Add hozzá a shake-hez, smoothie-hoz és süteményekhez!

 

Miért van a vegánoknak B12 vitaminra szükségük?

Mivel a B12-vitamin természetes módon csak a vörös húsokban, tejben, sajtban, tojásban és joghurtban fordul elő, így biztos nem kerül azoknak az asztalára, akik nem fogyasztanak állati eredetű termékeket. Néhány reggeli müzlit és szójaterméket felerősítenek néha B12-vitaminnal, de így a vegánok eléggé szűkített forrásból juthatnak hozzá ehhez az esszenciális mikrotápanyaghoz.

Ezért alkottuk meg az új B12-vitamin kiegészítőnket, mely során kimondottan a vegánok voltak szemünk előtt. Nagyszerű viszont a nem vegánok számára is, hiszen a B12-vitamin által nyújtott előnyök széleskörűek, és a hiánya komoly egészségügyi következményekkel járhat.

A B12-vitaminnak szerepe van az anyagcserében, az idegrendszerben és a vörösvérsejtek normális működésében. Így az általános egészség érdekében egy nagyon fontos vitamint jelent, valamint nagyszerű az edzésedben történő haladás során, hiszen köze van az energiaszint fenntartásához és az izomerőhöz is.

Ha nem fogyasztasz eleget ebből a vitaminból, elesettnek és gyengébbnek érezheted magad annak ellenére, hogy egészségesen étkezel és sokat alszol. Okozhat szédülést is, és nagyon alacsony B12-vitamin bevitel vérszegénységhez és idegrendszeri károsodáshoz is vezethet.

 

Mikor ajánlott a vitamin kiegészítők szedése?

Nincs kimondottan egy bizonyos idő, mikor hatékonyabb lenne a vitaminok szedése. Sokan úgy döntenek, hogy a nap kezdetén veszik be, mert sok rendelkezik olyan tulajdonsággal, mely csökkenti a fáradtságot, de igazából teljes mértékben rajtad és a napi rutinodon múlik, hogy mikor fogyasztod őket.

Érdemes viszont megjegyezni, hogy néhány vitamin hányingert vagy gyomorégést okozhat, amennyiben éhgyomorra vesszük be, így általánosságban ajánlott étkezés során fogyasztani.

 

Lehetséges a vitaminok túladagolása?

Drámainak hangozhat, de igen, tényleg túl lehet adagolni néhány vitamint.

Két csoportra oszthatjuk a vitaminokat: vízben és zsírban oldódó. A vízben oldódó vitaminok, mint amilyen a B- és C-vitamin nem raktározódnak könnyen a testben, ha többet fogyasztasz belőlük. A felesleg egyszerűen keresztül halad, és a vizelettel távozik.

A zsírban oldódó vitaminok (A-, D-, E-, K-vitamin) ugyanakkor elraktározódhatnak a test zsírsejtjeiben addig, amíg szükséged nem lesz rájuk. Ezért nagy mennyiségben történő fogyasztás esetében a biztonságos szinten túl felhalmozódhatnak, és toxikus hatásuk lehet.

Viszonylag ritka a legtöbb felnőtt számára, hogy eleve az ajánlott napi mennyiséget elérje a vitaminokból, nemhogy még túl is lépje azt, de figyelj arra oda, hogy bármely kiegészítő estén csak az ajánlott mennyiséget fogyaszd! Kis mennyiségben szükséges az egészség fenntartásához... de ne ess át a ló másik oldalára!

Vitamin túladagolás

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

Jennifer Blow
Író és szakértő
Jennifer Blow profiljának megtekintése

Jennifer Blow egy UKVRN Regisztrált Dietetikus munkatárs – ami az Egyesült Királyság illetékes és szakképzett táplálkozási szakembereit tömörítő nyilvántartás. Bachelor’s of Science diplomát szerzett Táplálkozástudományokból és Msc diplomát Táplálkozás kutatásból, jelenleg pedig sporttáplálék-kiegészítők használatára specializálódott, amelyeket bizonyítékokon alapuló kutatásokkal támaszt alá.

Jennifer-t számos jelentős online publikációban idézték már dietetikusként, mint a Vogue, Elle, és a Grazia, mindezt a táplálkozástudományi területen szerzett tapasztalataiért az edzés és az egészséges életmód összefüggésében.

Tapasztalata kiterjed az Országos Egészségügyi Szolgálattal (NHS) végzett étkezési beavatkozásokon végzett kísérletektől, az omega-3 zsírsav kiegészítés, illetve a gyors-ételek egészségre gyakorolt hatásának specifikus tudományos kutatására, ami prezentált is a Táplálkozástudományi Társaság éves konferenciáján. Jennifer folyamatosan részt vesz szakmai továbbképzésekben, hogy gyakorlati tudása a legmagasabb szinten maradhasson. Tudj meg többet Jennifer tapasztalatairól itt.

Szabadidejében szeret túrázni és kerékpározni, posztjaiban pedig láthatod, hogy szereti bebizonyítani, hogy az egészséges étkezés nem élettartó éhséget jelent.

myprotein