Kiegészítők

Étkezés helyettesítő shake | MRP használata és előnyei

Fordította: Rózsa Zoltán

Széleskörű népszerűségnek örvendenek az étkezés helyettesítő italok a fogyni vágyó, egészségtudatos személyek körében. Fehérjeporok, étkezés helyettesítő porok (meal replacement powder, MRP), diétás turmixok tömkelege érhető el a táplálékkiegészítő piacon. Hogyan választható ki a sportcéljaidnak leginkább megfelelő termék? Cikkünkben megismerheted az étkezés helyettesítő italok előnyeit, és választ kaphatsz a termékhez kapcsolódó kérdéseidre.

A cikk tartalma:

Étkezés helyettesítő shake

Mi az étkezés helyettesítő shake?

Az étkezés helyettesítő shake egy olyan étrend-kiegészítő termék, amely tápanyagtartalma hasonló vagy megegyező egy  átlagos étkezésével. Így általában optimális arányban tartalmaz makro- és mikrotápanyagokat egyaránt. Némely étkezés helyettesítő shake por formában kapható, így ezeket a termékeket neked kell vízzel összekeverni egy shakerben, valamint vannak olyan MRP formulák, amelyek folyékony formában, fogyasztásra készen kaphatóak. Az étkezés helyettesítő shake kiválthat akár egy olyan étkezést, amely tojásból (fehérje),  kétszersültből (szénhidrát) és paradicsomból (rost) áll.

Miért érdemes étkezés helyettesítő italokat fogyasztani?

Számos előnnyel járhat táplálékkiegészítő arzenálod bővítése egy MRP készítménnyel. Az étkezést helyettesítő italok fogyasztásával pontosan tudod szabályozni az elfogyasztott kalóriák számát. Így ha kalóriadeficites étrendet követsz a testsúlyod csökkentése érdekében, könnyedén elkerülheted, hogy túl magas energiatartalmú legyen étkezésed. Szeretnéd növelni izomtömeged? Az MRP készítmények segítségével másodpercek alatt elfogyaszthatsz egy több száz kalóriával rendelkező italt. További előny, hogy az étkezést helyettesítő italok könnyen szállíthatóak és tárolhatóak. Sokunk számára nehézséget jelent időt találni egy étkezésre az egyetemi előadások közötti szünetben vagy egy fárasztó munkanapon. Az MRP termékekkel pár másodperc alatt biztosíthatjuk szervezetünk számára a szükséges fehérjét, szénhidrátot és zsírt.

Étkezés helyettesítő turmix fogyáshoz

Az alacsony kalóriatartalommal rendelkező étkezés helyettesítő italok kiválthatnak magasabb energiatartalmú szilárd táplálékokat, így segítve a napi össz kalóriabevitel redukálását. Számos fogyást célzó étkezési trend és diétás táplálékkiegészítő megnehezítheti a használandó MRP termék kiválasztását. Egy étkezést helyettesítő por használatával pontosan tudhatod, hogy milyen tápanyagokat viszel be, így megspórolhatod az élelmiszer mérést, a tápértékek kiszámolását és az étel elkészítését.

Egyes diétás étrendek javaslata szerint, akár napi két étkezés is helyettesíthető MRP termékekkel. Így ha napi három étkezésed van, és tisztában vagy azzal, hogy a  turmix, amit fogyasztasz 250 kcal energia tartalmú, akkor pontosabban irányíthatod napi össz kalóriabeviteled. 2 turmix fogyasztása esetén 500 kcal energia bevitelnél jársz és harmadik étkezésed tudatos megtervezésével elérheted a fogyáshoz szükséges kalória deficites állapotot.

Attól tartasz, hogy a folyékony élelmiszer nem segít éhséged csillapításában? Az igazán magas minőségű MRP termékek nagy mennyiségű fehérjét és étkezési rostot tartalmaznak, amelyek hosszú ideig jóllakottság érzetet biztosítanak. A megfelelő mértékű vízfogyasztás további segítséget nyújthat az éhség kontrollálásában. Ha az éhségérzet továbbra sem múlik, MRP italod mellé fogyassz alacsony kalóriatartalmú zöldségeket!

Nincs időd a munkahelyeden vagy az iskolában enni?

A vizsgaidőszak olyan megterhelő, hogy alig találsz időt az étkezésre? A munkahelyi környezeted megnehezíti sportolói étrended követését? Az étkezést helyettesítő turmixok legcsábítóbb előnyei közé tartozik a könnyű szállíthatóság, valamint a gyors és kényelmes fogyaszthatóság. Az MRP formulák hasznosnak bizonyulhatnak akkor is, ha nehéz edzés után időt találni az ételkészítésre, vagy ha munka előtt végzed el súlyzós edzésed, és a munkába vezető úton nem áll módodban szilárd ételt fogyasztanod. Egy étkezést helyettesítő készítményt iskolai szekrényedben, autód csomagtartójában, vagy irodai asztalod fiókjában tartva, a legváratlanabb pillanatokban is biztosíthatod szervezeted számára a megfelelő tápanyagot.

Extra kalóriabevitel étkezést helyettesítő italok segítségével

Habár a MRP termékeket választó személyek általában napi energiabevitelüket csökkenteni kívánják, az étkezés helyettesítő porok használhatóak éppen ellenkezőleg is. Szeretnéd izomtömeged növelni, de nehezedre esik a megfelelő mennyiségű étel elfogyasztása? Egy megfelelően kiválasztott, magas kalóriatartalmú MRP termék elfogyasztása két étkezés között vagy egy étkezés helyett tökéletes megoldást jelenthet napi energiabeviteled egyszerű és gyors növelésére. Ha azt szeretnéd, hogy a mérleg nyelve az izomgyarapodástól és ne a testzsírszázalék emelkedésétől menjen felfelé, akkor az „üres kalóriákat” tartalmazó, egészségtelen élelmiszerek helyett válaszd a sportolók igényeire szabott, fehérjében gazdag MRP formulákat!

Protein Meal Replacement Blend

Protein Meal Replacement Blend

Másodpercek alatt elkészíthető Protein Meal Replacement Blend keverékünk tökéletes választás azon sportolók részére, akik egy gyorsan fogyasztható, kiegyensúlyozott tápértékű étkezés helyettesítő port keresnek. Nincs kedved a fehérjeport kimérni, majd összekeverni az általad kiválasztott szénhidrátforrással és egyéb étrend-kiegészítőkkel? Protein Meal Replacement Blend formulánkkal egy termékkel beviheted a kívánt makro- és mikrotápanyagokat. Formulánk fogyasztható vízzel, vagy a kalóriabevitel növelése érdekében akár tejjel is. MRP termékünk magas fehérjetartalmával hozzájárul a diéta alatti izomveszteség minimalizálásához.

Meal Replacement Blend

Meal Replacement Blend

Prémium minőségű, magas fehérje és rost tartalmú Meal Replacement Blend készítményünk értékes tápanyagokat biztosít szervezeted számára. MRP formulánkkal a nap bármely étkezését leválthatod, és hatékonyan támogathatod a testsúlycsökkenést célzó étrended és edzésterved. Termékünkkel a kívánt tápanyagokat kényelmesen és rövid idő alatt beviheted, így csökkentve a konyhában töltött időt. Magas fehérjetartalmának köszönhetően aktívan támogatja az edzés utáni regenerálódást és izomépítést napi kalóriabeviteled drasztikus megemelése nélkül.

Étkezést helyettesítő turmix vs. Fehérjepor

Míg a fehérjepor elsősorban egy makrotápanyag, a fehérje bevitelének növelésére alkalmas, addig az MRP készítmény olyan komplex étrend-kiegészítő, amely általában a fehérje mellett szénhidrátot, zsírt, vitaminokat és ásványi anyagokat is biztosít szervezeted számára. Gyakran használják a fehérjeporokat egyéb összetevők mellett smoothie italok elkészítéséhez. Egy fehérjeport, magvakat, zöldségeket, gyümölcsöket és zabot tartalmazó smoothie italban a diverz makro- és mikrotápanyag tartalomról gondoskodnak az egyéb összetevők. Ezzel szemben egy étkezést helyettesítő pornál nincs szükség más összetevőre a komplex tápanyagtartalom eléréséhez.

Megfontolandó szempontok

Amennyiben szeretnéd egészségtudatos étrended kiegészíteni egy étkezést helyettesítő formulával, gondold végig milyen szempontok a legfontosabbak számodra. Habár testsúlycsökkentést célzó diétád hatékonyan támogathatod azzal, ha szilárd étkezéseid némelyikét leváltod egy alacsony kalóriatartalmú MRP italra, egészséged hosszú távú megőrzéséhez fontos, hogy egy kiegyensúlyozott és egyezséges étrendet kövess. A sikeres testzsírszázalék-csökkentés érdekében elengedhetetlen napi össz energiabeviteled kontrollálása, a kalóriadeficites állapot elérése és egészséges étkezési szokások kialakítása. Ahhoz, hogy az MRP formulák támogassák, és ne szabotálják fogyásod, kerüld a magas energiatartalommal bíró készítményeket!

Konklúzió

Az étkezés helyettesítő italok számos élethelyzetben segítségedre lehetnek. Célod akár a fogyás, rendezett táplálkozás, vagy az energiabevitel fokozása, az MRP készítmények hatékony támogatást nyújthatnak. Tekints úgy az étkezést helyettesítő turmixra, mint az egészséges életvitelt segítő kiegészítő, amely kiegyensúlyozott étrenddel, egy gondosan összeállított edzéstervvel és kellő mennyiségű regenerációval segítségedre lehet a sport célod elérésében.

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.Claire Muszalski

Claire Muszalski

Regisztrált dietetikus

Claire a Táplálkozási és Dietetikai Akadémián végzett regisztrált dietetikus, valamint igazolt egészségügyi és wellness edzőként is végzett a Nemzetközi Egészségügyi és Wellness Coaching Konzorciumon. A Pittsburghi Egyetemen a BSc diplomáját biológia szakon, MSc diplomáját pedig klinikai dietetikus szakon szerezte.

Ételekről és fitneszről való beszélgetés és írás Claire fő jellemvonása, mivel szeret tapasztalataival másoknak egészségügyi és wellness céljaik elérésében segíteni.

Claire továbbá tanúsítvánnyal rendelkező beltéri kerékpáros oktató, és szereti a szellemi és fizikai lendületet, amit a rendszeres futásokból és jógaórákból merít. Amikor épp nem a fitnesszel van elfoglalva, szülővárosi sportcsapatainak szurkol Pittsburgh-ben, vagy családjával a konyhában főz.

Claire tapasztalatáról itt tudhatsz meg többet.


Akár -30% Blog exkluzív akció Kupon: BLOGHU | Klikk Vásárlás