0
Kosár

Jelenleg nincsenek termékek a kosarában

Kiegészítők

Glükozamin | mire jó? hatása, szedése

Az inak, a porcok, az ízületeink lassabban fejlődnek, mint az izomzat. Olykor az izomszövetek több és nehezebb munkavégzésre képesek, mint a lágyabb szövetek. Sokszor ez a hatalmas terhelés sérüléshez vezet, melyet hosszas regeneráció követ, a teljes felépülés érdekében.

Nem elég csak akkor figyelmet szentelni szalagjaink, inaink egészségére, amikor már megtörtént a baj, amikor ezt meg is lehet előzni. Idős korban gyakran előforduló ízületi problémák fokozatosan a mozgásképesség jelentős csökkenéséhez vezet. Az ízületi porc valamilyen ok miatt megkezdődő leépülése fiatal és idősebb korban egyaránt kezdődhet, de 60 éves kor körül a népesség kb. 20%-át már érinti ez az elváltozás.

Erre ad megoldást a glükozamin, mely segíti a porcok, csontok „olajozott” működését, haj és a körmök egészségesen tartását, és ha már megtörtént a baj, a sérült inak, ízületek problémamentes, gyorsabb regenerációját.

Ha szeretnéd továbbra is ízületi panaszok okozta korlátok nélkül élni mindennapjaid, akkor a következő cikkben megtudhatod, hogyan segíthetsz ezen.

Mire jó a glükozamin?

A porc a támasztószövetek közé tartozó, közepesen szilárd, rugalmas állományú szövet. Sejtekből (kondrocita, chondrocyta) és az azt körülvevő alapállományból áll. Kívülről ereket és idegeket tartalmazó, tömött rostos kötőszövetből álló hártya veszi körül. Magában a porcban nincsenek erek, ezért anyagcseréje lassú. Nem annyira kemény és merev, mint a csont, de az izomnál rugalmatlanabb.

65Ez az strapabíró, rugalmas szövet, a csontjaink csatlakozásánál található és azok egymáson való siklását biztosítja ellenállás – így fájdalom – nélkül. Elsősorban nyomási terheléseknek kitett helyeken találhatók, mint pl.: könyök, térd, csukló. Ezek a mindennapokban is alapos próbatételnek vannak kitéve, így csontjainkat védelme érdekében a porcaink használódnak el.

Azonban ezzel az a probléma, hogy a porcszövet, eltérően más típusú szövetektől, nem rendelkezik idegekkel, ill. vér- vagy nyirokerekkel, ami azt jelenti, hogy nem képes önmagától megújulni.

Glükozamin hatása

A glükozamin egy amino-monoszacharid, mely a legfőbb építőkövei porcainknak. Fő szerepe az ízületi- és porcszövetek újraképződésének biztosítása.

Ezt a támasztószövetet belülről porcsejtek és a sejtek által termelt sejt közötti állományok, míg kívülről rugalmas rostok (kollagének) és proteoglikánok (glükozamin és kondroitin) alkotják. A rugalmas rostoknak a szerkezete hálószerű, melyet a proteoglikánok – többek között a glükozamin – töltenek ki.

Minden glükozamin molekula 2-3 vízmolekulát köt magához, így alakulnak ki a sejt közötti vízterek. A kialakult víztereken keresztül történik a sejtek anyagcseréje, tápanyagok és az oxigén szállítása, ezek vannak kapcsolatban a legapróbb vérerekkel, a kapillárisokkal.  Víztereknek köszönhető még a szövetek rugalmasságának képessége, továbbá blokkolja az enzimeket, hialuronidáz működését, melyek a porcszövet lebontásáért felelősek.

A sejt közötti vízterek, proteoglikánok mennyisége a kor előrehaladtával csökken (kiszáradás, ráncosodás), akárcsak a szövetek rugalmassága, ami az ízületek esetében a legszembetűnőbb: fokozatosan a mozgásképesség jelentős csökkenéséhez vezet.

66A porckopás, arthrosis során a porcszövet sejt közötti állományában lecsökken a vízmegkötésre képes proteoglikánok (glükozamin és kondroitin) mennyisége, a porc veszít víztartalmából és sérülékenyebb lesz.  Azonban a külső forrásból bevitt glükozamin pótolja a szervezetbeli hiányt, elősegíti a proteoglikán szintézist, ezáltal lassítja, illetve megszünteti az arthrosisos betegek szervezetében lezajló porckárosító folyamatokat.

A glükozamin egy része folyamatosan elhasználódik, mivel az anyagcsere-folyamatban, mint tápanyag is részt vesz.

Összefoglalva:

  • serkenti a porc sejtek porcerősítő proteoglikán és ízületi folyadék termelését
  • javítja a porcokban található porcerősítő proteoglikánok minőségét
  • meggátolja a porcok elvékonyodását
  • javítja az ízületek mozgékonyságát

Miből származik a glükozamin?

Ez egy természetes anyag, tengeri állatok kitinpáncéljából állítják elő. Például az új-zélandi taréjos zöld kagylóból, melynek több mint 13%-a glükozamin.

Glükozamin szedése

Ételekben ugyan megtalálható, de csak csekély mennyiségben. Bevitelét ajánlott táplálékkiegészítőkkel kiegészíteni. Szokásos napi adagja felnőtteknek kúraszerű alkalmazásban 1000-1500 mg. 3 hónapos kúra után 2 hónapos szünet tartása javasolt, mely idő alatt a kifejtett hatás fennáll.

67Célszerű étkezéssel együtt fogyasztani a felszívódás érdekében, valamint sok folyadékot igyunk a nap folyamán.

Továbbá érdemes kondroitin-szulfáttal kiegészíteni, mivel kölcsönösen felerősítik egymás porcerősítő hatását és a C-vitamin bevitel is segíti a kollagén termelését és kötőszövetekben történő stabilizálását.

Számos Myprotein termék közül válogathatsz, mely a legmagasabb minőségű tápanyagot biztosítja szervezeted számára, hogy ne hátráltasson semmilyen, nem kívánatos sérülés.

Elsőként a Myprotein Glükozamin-szulfát, mely 1000mg glükozamin-szulfátot tartalmaz tablettánként, és mivel az ajánlott dózis 1000-1500mg, könnyen kettétörheted.

További alternatívaként szolgálnak még a kombinált termékeink, amikkel glükozaminodat szinergistáival együtt juttathatod a gépezetbe, ilyen például az MSM Glükozamin Kondroitin vagy a Glükozamin HCL & Kondroitin, melyekkel még eredményesebb hatást érhetünk el!

Ugyanakkor, ha napi rendszerességgel sportolsz, akkor Neked találták ki a Myprotein Joint Plust, ami kimondottan fizikailag aktív egyéneknek lett tervezve glükozamin HCL, kondroitin-szulfát, MSM és celadrin hatóanyagokkal, de ezeken felül tartalmaz még számos antioxidánst, mint a csipkebogyó, olívalevél kivonat (Oleuropein), kurkumin és hialuronsav.

Konklúzió

68Az egészséges ízületek elengedhetetlenek a mindennapok megpróbáltatásaihoz, legyen az lépcsőzés, tárgyak emelése vagy akár saját testsúlyunk cipelése. Miért nehezítsük meg az amúgy is rohanó világunkat, a mozgásképességünk korlátozásával? Fordítsunk megfelelő figyelmet csontjainkra, ízületeinkre.

Egészítsük ki étrendünket glükozaminnal, mely megvédi porcszövetünket az elhasználódástól. Ez egy természetes anyag, mely jelen van minden ember szervezetében, mivel a porcok fő alkotóeleme. Számos kutatás alátámasztotta, hogy csökkenti az ízületi fájdalmakat és javítja azok mozgathatóságát.

Ha mást nem is, a megelőzést tartsd szem előtt!

Összes glükozamin alapú termékünk beszerezhető angol nyelvű weboldalunkról.

Forrás:
http://www.myprotein.com/thezone/training/glucosamine-chondroitin-joint-pain/
http://www.myprotein.com/thezone/supplements/benefits-of-glucosamine/
https://hu.wikipedia.org/wiki/Gl%C3%BCk%C3%B3zamin
http://www.hazipatika.com/taplalkozas/vitamin_abc/vitamin_kisokos/glukozamin
https://hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%B6vet_%28biol%C3%B3gia%29#K.C3.B6t.C5.91-_.C3.A9s_t.C3.A1maszt.C3.B3sz.C3.B6vet

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

Nincs bejegyzés címkeFazekas Dániel

Fazekas Dániel

Cikkíró, táplálkozási és életmód tanácsadó, junior testépítő

A nevem Fazekas Dániel, Budapesten születtem. Életem legnagyobb részét a testépítés és az ahhoz tartozó egészséges életmód teszi ki. 15 éves koromban határoztam el magam, hogy változtatni fogok, mind az életvitelemen, mind a megjelenésemen. Eleinte a saját testsúlyos, későbbiekben a súlyzós edzés fortélyait sajátítottam el. Az évek során számos diétát követtem, legyen az versenyfelkészülés idején, vagy tömegnövelés érdekében alkalmazott. 5 év folyamatos ismeretszerzés, tanulás és edzésmúlt után úgy döntöttem ideje megmérettetni magam másokkal is. IFBB Junior Testépítő és Fitness Magyar Kupán, a második helyért járó ezüst érmet vihettem haza klasszikus testépítés kategóriában. Immár 6 évnyi, folyamatosan bővülő tudásommal szeretnék segíteni azokon, akik egészségesebb, fittebb életre vágynak.


Ne maradjon le legújabb akcióinkról! Vásárlás