Ugrás a fő tartalomra
Kiegészítők

Így készül a Myprotein fehérje | Gyárlátogatás videóval

Így készül a Myprotein fehérje | Gyárlátogatás videóval
Monica Green
Író és szakértő1 év Ago
Monica Green profiljának megtekintése

A tejsavófehérje sok-sok lépésen megy keresztül, mielőtt megérkezne ajtódhoz. De hogyan is készül pontosan? Egy új sorozat részeként - mely betekintést nyújt a színfalak mögé - , elküldtük a Myprotein termelési technológusát, Paul Smith-Johnsont a warringtoni gyárunkba, hogy mindent felfedjen. Üdv az In The Lab című sorozatban.

A Myprotein gyár óraműpontossággal működik, napi 24 órában, heti 7 nap. Több 100 tonna tejsavó fehérjét dolgoz fel és több ezer terméket állít elő. Az íz kínálatunkat számos tényező szerint alakítjuk. Elemezzük a piaci trendeket, hogy igencsak merész és érdekes ízekkel örvendeztethessük meg vásárlóinkat. (És természetesen mindig figyelemmel kísérjük, mik a visszajelzések a közösségi médiában, hogy megtudjuk, szerintetek milyen ízekkel kellene legközelebb előállnunk.)

Hogyan készül a tejsavófehérje?

A gyártási folyamat a legjobb minőségű tej beszerzésével kezdődik. A tejsavó a fejőstehenek tejéből készül. A pasztőrözés folyamata szükséges a nemkívánatos baktériumok elpusztításához. A tejet felforralják, majd azonnal 4°C hőmérsékletre hűtik.

Ezt követően a hideg tejet egy sajtüzembe szállítják.  A pasztőrözést követően a tej 20% tejsavó és 80% kazein tartalmú.

És ekkor történik a varázslat: természetes enzimek segítségével elválasztják a tejsavó és kazein fehérjét. A folyamat végén folyadékot és szárazanyagot kapunk. Az utóbbi hasonlít a  túróra.

A folyadékból egy taszítási eljárás során kivonják a zsírokat, vizet és nemkívánatos ásványi anyagokat. A fennmaradó anyagot egy berendezésbe helyezik, amely forró és hideg levegővel eltávolítja a vizet és külön választja a nyersanyagot a folyadéktól.

Az így kapott por 90% tejsavó fehérje, amely igen magas fehérjetartalmat jelent. Az alapanyag ilyen formában érkezik a Myprotein gyárba Warringotonba. Juppi!

Myprotein fehérje

1. lépés – Tejsavó fehérje szállítmány

Amint a tejsavófehérje megérkezik a Myprotein gyárba, az alapanyag raktárba kerül, ahol több száz fehérje és több ezer egyéb alapanyag található termékeinkhez.

Minden szállítmányból mintát veszünk és nyersanyag laboratóriumunkba visszük tesztelési célból. Ellenőrizzük, hogy az alapanyag megfelel-e a legmagasabb minőség sztenderdeknek.

2. lépés – Mérőhelyiség

Amint az összetevőket ellenőrizte és jóváhagyta a labor, egy munkás jön, szkenneli a termék kódokat és az adott napra kijelölt összetevőket összegyűjti.

Az alapanyagokat a mérőhelyiségbe szállítják, ahol az összes összetevőt lemérik és előkészítik a keveréshez.

Az allergéneket külön mérő szobában kezelik. A termék minden részét ellenőrzik a dolgozók, hogy az allergiás reakciót kiváltható összetevőket külön válasszák és a keresztszennyeződést elkerüljék.

3. lépés – Szűrő állomás

A mérőhelyiség után következő részt „szűrő állomásnak” nevezzük. Mielőtt az IBC tartályba kerülnének az összetevők, keresztülmennek egy finom szitán, így biztosak lehetünk abban, hogy az alapanyagok finom por állagúak és könnyen keverednek. A folyamat további előnye, hogy a termékeink lágyak és könnyen fogyaszthatóak.

A gépkezelő összekeveri az összetevőket egy megadott sorrendben. A pontos keverési sorrend szigorúan titkos, amely igazán különlegessé teszi a Myprotein termékeket.

Ezt követően a dolgozó eltávolítja a BMF csövet és ellenőrzi a szitát. Amennyiben idegentestet talál, a minőségbiztosítási osztályt és a csapatvezetőt értesíti, a munkát pedig átmenetileg szünetelik.

4. lépés – Keverő tégely

Nem tudod mi pontosan az IBC? Az IBC az angol intermediary vault container szavak rövidítése. Magyarán, egy olyan keverő tégely, amelyet a konyhában használsz, csak sokkal nagyobb méretű.

5. lépés – Csomagolás

Miután az IBC tartály tartalma teljesen összekeveredett, a fehérje készen áll arra, hogy a végső termékké csomagolva készen álljon a szállításra.

Először a tápanyaginformációkat és a termékleírásokat nyomtatjuk a tasakokra, amelyek aztán átkerülnek a töltősorra, ahol az adott fehérje csomagolására vár.

A töltés előtt még egyszer ellenőrizzük az allergéneket, és az összes addig használt berendezés alapos tisztítására kerül sor.

Az IBC-t a töltőgéphez csatlakoztatják, a tasakokat megtöltik és lemérik. Hozzáadják az adagolókanalat, majd a tasakot hőkezeléssel lezárják és röntgenvizsgálatnak vetik alá, hogy biztosítsák, nem tartalmaz mást, csak a fehérjét és a mérőkanalat.

Ezt követően egységes csomagokban tároljuk a termékeket, de ezzel még nem ér véget az útjuk. Minden gyártási adagot tesztelünk. Az iparág legmagasabb elvárásainak megfelelően, íztesztet hajtunk végre. Amennyiben hibát észlelünk, az egész adagot visszaküldjük a gyártási folyamat egy korábbi pontjára.

Elérkeztünk a folyamat végéhez. A késztermékek indulhatnak a raktárba, majd a szállítási folyamatba.

Szerezd be a kiszemelt fehérjepor termékeket 35%-os kedvezménnyel!

Növeld napi fehérjebeviteled ízletes proteinpor termékeinkkel! Használd a PROTEINBLOG kódot és 35%-os kedvezménnyel juthatsz hozzá a kiszemelt termékekhez fehérjepor lista oldalunkról.

Összefoglalás

Ez egy hosszú és összetett folyamat, de kétségkívül úgy működik, mint egy jól olajozott gépezet. Reméljük, élvezted, hogy betekintést nyerhettél abba, hogy mi zajlik a színfalak mögött annak érdekében, hogy eljusson hozzád minden egyes zacskó Myprotein fehérje.

Az In The Lab sorozatból még több is lesz, úgyhogy maradjatok velünk a YouTube csatornánkon, hogy ne maradjatok le semmiről.

Ne felejtsd, a PROTEINBLOG kóddal 35%-os kedvezménnyel vásárolhatod meg a fehérjepor lista oldalon található bármely terméket.

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

Monica Green
Író és szakértő
Monica Green profiljának megtekintése
myprotein