Ugrás a fő tartalomra
Kiegészítők

Kollagén napi adag: mennyi kollagénre van szükségünk?

Kollagén napi adag: mennyi kollagénre van szükségünk?
MyproteinHU
Író és szakértő1 év Ago
MyproteinHU profiljának megtekintése

Biztosan te is hallottál már a különböző kollagén kiegészítőkről, sőt, akár ki is próbáltál egyet, esetleg többfélét. A kollagén rengeteg pozitív hatással bír a szervezetünkre, viszont ezek akkor tudnak igazán érvényesülni, ha a megfelelő mennyiségben fogyasztjuk - de mennyi is az annyi, mi a megfelelő kollagén napi adag? Ez összetett kérdés, hiszen a különböző termékek nagyon eltérő mennyiségben és formában tartalmaznak kollagént, így mindig az adott esetben kell eldöntenünk, milyen adagolás lesz a számunkra leginkább megfelelő. 

A kollagén pozitív hatásai

Érdemes dióhéjban áttekintenünk, miért is fontos a kollagén pótlása: a szervezetünk az idő előrehaladtával egyre kisebb mennyiségben termeli ezt a fehérjét, amely jelen van a bőrben, a csontokban, de az izmokban, ízületekben és porcokban is. Mivel nagyban felel ezeknek a rugalmasságáért, rögtön sejthetjük is, miért előnyös számunkra, ha egy kis plusz kollagénnel támogatjuk a testünk munkáját! Ha a feszesebb bőr, az erősebb csontok és ízületek nem adnának elég motivációt a kollagénpótláshoz, itt van még egy fontos tény: a kollagén az izomépítést is segíti, hiszen az izomszövet egyik fő alkotóeleme. Emellett glicintartalmából adódóan támogatja az emésztést és a sebgyógyulási folyamatokat is lerövidítheti a benne lévő prolinnak köszönhetően. 

30% kedvezmény a kollagén termékekre

Szeretnél 30% kedvezménnyel hozzájutni a kiszemelt kollagén termékekhez? Rendelj kollagén lista oldalunkról, és használd a BLOGHU kódot a kedvezmény érvényesítéséhez!

Mennyi a megfelelő kollagén napi adag?

A fentiek annyira meggyőztek, hogy már rohannál is, hogy megrendeld a kollagént - de nem tudod, melyik mellett dönts és mi a hatásos kollagén napi adag? Azt ajánljuk, először böngészd végig a kollagén termékek listáját, ami rengeteg kérdésedre választ ad majd! A kollagén por, kollagén kapszula és kollagén ital mind rendelkeznek különböző előnyökkel, az életstílusod és a preferenciáid pedig rögtön segítenek majd eldönteni, melyiknek a fogyasztása lesz számodra a leginkább testhezálló. 

Ami a pontos adagolást illeti, nincs hivatalosan meghatározott szám, amelynek a követése minden esetben ajánlott, azonban egy 2019-es kutatássorozat1 szerint a napi 2,5-15 gramm hidrolizált kollagén bevitele hatásos és biztonságos is lehet egyben. Már 2,5 gramm napi kollagén adag segíthet az ízületi fájdalmak csökkentésében és a bőr hidratáltságának a növelésében, míg napi 5 gramm kollagén jelentősen hozzájárulhat a csontsűrűség növeléséhez is. A nagyobb, 15 grammos napi kollagén adag bevitele főleg akkor lehet hasznos, ha az izomtömeg-növelés és a testkompozíciónk javítása a legfontosabb célunk. 

És hogy túladagolhatod-e a kollagént? Habár ennek a fehérjének a fogyasztása biztonságos és ártalmatlan, ha az előírtnál nagyobb mennyiségben alkalmazol egy adott táplálékkiegészítőt, az okozhat bizonyos mellékhatásokat: ilyenek lehetnek a különböző gyomor- és emésztőrendszeri panaszok, mint például a túlzott telítettségérzés. Ezért általánosságban azt javasoljuk, a legfontosabb, hogy mindig tartsd be az adott terméken található, az adott kiegészítőre vonatkozó napi kollagén adag javaslatot!
Kollagén napi adag

Termékek, amelyeket érdemes kipróbálni

Kollagén por

Az egyszerű és kényelmes, de hatékony megoldások híve vagy? Legfőbb célod a testkompozíciód megváltoztatása: szeretnéd növelni az izomtömeged? A kollagén por remek megoldás a számodra, hiszen naponta egyszer kell elfogyasztanod az ajánlott mennyiséget vízben feloldva és már meg is oldottad a kollagén pótlását! A Clear Collagen Powder ízesítetlen verziója 19 gramm, az ízesített pedig 18 gramm kollagén fehérjét tartalmaz, míg a Collagen - Hidrolizált Kollagén Por 22 gramm fehérjével látja el a szervezeted - ezek a számok gondoskodnak arról, hogy a hatás hamar érezhető legyen. 

Esetleg szedsz már valamilyen kollagén kiegészítőt, ami kisebb mennyiségben tartalmazza ezt a fehérjét, így kiegészítenéd valamivel? Válaszd a Collagen Creamer termékünket, ami isteni ízekkel dobja fel a forró italaidat, emellett 10 gramm hidrolizált kollagént is a testedbe juttat!

Kollagén ital

Több forrásból is szeretnél kollagént bevinni a szervezetedbe, így inkább csak egy kiegészítőt keresel, amivel teljesebbé teheted a napi kollagénpótlásod mennyiségét? Esetleg jelenleg leginkább a bőröd feszességének megőrzése a fő célod? Ha bármelyik kérdésre igennel válaszoltál, számodra nagyon jó választás lehet a Beauty Collagen Shot: az 5 gramm magas minőségű halkollagén mellett 25 milligramm hialuronsavat is tartalmaz egy adagban!

Kollagén kapszula

Ha inkább a kapszulákat preferálod, akkor sem hagyunk cserben: Kókusz&Halkollagén Kapszula termékünk egy adagban 5 gramm kollagénnel segíti a szervezeted épséged és egészséged megőrzését. Ha a szedését például a Collagen Creamer porral kombinálod, rögtön egy igazán ütős szépségkoktélt állítottál össze, ami magas kollagén napi adagot biztosít a testednek!

Összegzés

Érdemes figyelembe venned, a kollagén kapszula, kollagén por vagy kollagén ital fogyasztása lenne-e számodra a legkényelmesebb, mi a célod a kollagén szedésével, illetve milyen más forrásokból juttatsz már kollagént a szervezetedbe - ezek mind meghatározzák, számodra mi a megfelelő kollagén napi adag és ezt milyen termékek fogyasztásával tudod könnyedén biztosítani a testednek.

Ne felejtsd, a BLOGHU kóddal kollagén lista oldalunkról 30%-os kedvezménnyel vásárolhatsz!

Írta: Révai Zsófia

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31096622/

MyproteinHU
Író és szakértő
MyproteinHU profiljának megtekintése
myprotein