Ugrás a fő tartalomra
Kiegészítők

Melyiket válaszd: EAA vagy BCAA? | Mi a különbség?

Melyiket válaszd: EAA vagy BCAA? | Mi a különbség?
Claire Muszalski
Regisztrált dietetikus2 év Ago
Claire Muszalski profiljának megtekintése

Az EAA és BCAA egyaránt az aminosavak egy specifikus csoportjába tartozik, melyeket előszeretettel fogyasztanak sportolók és testépítők táplálékkiegészítőként. Ebben a cikkben bemutatjuk mindkettőt, kitérünk a hasonlóságaikra és különbségeikre, illetve arra, mikor lehet rájuk szükséged.

EAA vagy BCAA

Mi a különbség az EAA és BCAA között?

EAA kontra BCAA. Az aminosavak a fehérjék kisebb elemei, úgy is mondhatnánk, építőkövei. Fogyasztásuk létfontosságú testünk fehérjéinek és izmainak felépítéséhez és regenerációjához. Az esszenciális aminosavak (EAA) olyan aminosavak, melyeket a szervezetünk nem képes önmaga előállítani, ezeket táplálékkal kell bejuttatnunk szervezetünkbe.

Kilenc esszenciális aminosavat ismerünk: fenilalanin, valin, triptofán, treonin, izoleucin, metionin, hisztidin, leucin és lizin.1

Ezen esszenciális aminosavak közül három egyedülálló kémiai szerkezettel rendelkezik, amely elágazásokat tartalmaz, ezért elágazó láncú aminosavaknak (más néven BCAA-nak) nevezzük őket. Ezek a leucin, az izoleucin és a valin.

Minden BCAA esszenciális aminosav, de nem minden esszenciális aminosav BCAA.

Ha EAA-t fogyasztunk BCAA helyett, fedezzük szervezetünk teljes aminosav igényét anélkül, hogy a BCAA szükségletünk hiányt szenvedne.

Összefoglalva: Szervezetünknek kilenc esszenciális aminosavra (EAA) van szüksége, melyeket megfelelő étrenddel tudunk bevinni. A kilenc esszenciális aminosav közül három tartozik a BCAA-k csoportjába.

Szerezd be 30% kedvezménnyel a kiszemelt BCAA terméket!

Szeretnéd 30%-kal olcsóbban megvásárolni a kiválasztott BCAA terméket? Használd vásárláskor a BLOGHU kódot és érvényesítsd a kedvezményt!

Szükséged van EAA-ra?

Az EAA számos mindennapi élelmiszerben megtalálható, hisz minden fehérjét aminosavak építenek fel. Fogyassz akár húst, tejtermékeket vagy vegán fehérjeforrásokat, ezek mindegyike eltérő fehérjéket tartalmaz, így az aminosavak eltérő csoportjai találhatók meg bennük.

Ha étrendünk megfelelő mennyiségű aminosavat tartalmaz, azzal máris sokat teszünk általános egészségünkért, a szervezetünk egészséges működéséért. Emellett hasznos az izomtömeg növeléséhez és fenntartásához, valamint az izmok regenerációjához, sérülések utáni gyorsabb gyógyulásuk elősegítéséhez.2 Annak ellenére, hogy testünk nem tud EAA aminosavakat előállítani, legtöbben elegendő mennyiséget tudunk felvenni táplálkozásunk során egy kiegyensúlyozott, változatos étrendet követve.

Kiegészítők

BCAA | Hatása, szedése, mire jó egyáltalán?

Miért jó a BCAA? Mi is ez egyáltalán? Mi az, hogy aminosav? Ebben a cikkben bemutatjuk a BCAA fő tulajdonságait, hatásait, mechanizmusát - avagy mindent amit a BCAA-ról tudni akartál!

Mikor lehet szükség EAA pótlásra?

Ha rendszeresen jársz edzőterembe

Edzés során mikroszakadások keletkeznek az izmainkban, melyeknek regenerálódniuk kell a következő edzés előtt. Az aminosavak izmaink gyógyulásának és felépülésének alapelemei, így ebben nagy segítségedre lehet az EAA.

Ha izomtömeg növelés a célod

Az izomtömeg növelésének három alappillére van: megfelelő kalóriabevitel, megfelelő testmozgás és aminosavak (fehérje). Ha a súlyod megtartása helyett tömegnövelés a cél, mindenképp érdemes EAA-t választanod a megnövekedett fehérjeigény fedezésére.

Ha szigorú diétát követsz

Nem biztos, hogy minden esszenciális aminosavhoz hozzájutsz csupán táplálkozás útján, ha az aktuális diétád összetett fehérjékben szegény. Ez gyakran előfordul bizonyos vegetáriánus és vegán étrendek esetén. A quinoa és a szója teljes értékű fehérjeforrás, azonban nem minden növényi eredetű fehérje tartalmazza az összes EAA-t.

Összegezve: Számos magas fehérjetartalmú étel tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, de nem mindegyik. Ha izomépítésre vagy regenerációra van szükséged, figyelj oda a fokozott EAA igényre!

Mikor ajánlott az EAA-t fogyasztani?

Akár a BCAA-t akár az EAA-t választod, mindkettőt a legideálisabb edzés közben bevinni, hogy támogasd izmaid működését a fokozott terhelés közben, melyet az edzés jelent számukra. Ennek lényege, hogy a EAA vagy BCAA azonnal rendelkezésre álljon a regenerációhoz, amint szükség van rájuk. Emellett segíthetnek a kimerülés megelőzésében is.3 Csirkét vagy tofut enni az edzőteremben nem túl praktikus, EAA vagy BCAA kiegészítőt vinni viszont annál inkább.

Összefoglalás

Összehasonlítva a BCAA és EAA aminosavakat, remélhetőleg számodra is kitisztult ez a sokat emlegetett témakör. Míg a BCAA kiváló az általános egészségünk megőrzésére és izmaink regenerációjához, addig az EAA nem csak azt a három esszenciális aminosavat tartalmazza, amit BCAA-nak nevezünk, hanem egyéb aminosavakat is, melyekre a szervezetünknek szüksége van.

Mivel tartalmazza a megfelelő izomépítés és regeneráció alapköveit, az EAA segíthet a regenerációban, az izomépítésben és fogyás során az izomtömeg megtartásában egyaránt. Ha nem vagy biztos benne, hogy táplálkozásod során elegendő EAA-t és BCAA-t viszel be, praktikus lehet valamilyen táplálékkiegészítőt választanod. Az EAA témaköre tehát valójában egyszerű, mint az egyszeregy.

Ne felejtsd, a BLOGHU kóddal 30%-kal olcsóbban vásárolható meg a BCAA lista oldalon található összes termék!

Kiegészítők

A zöld tea hatása | 7 ok, amiért érdemes zöld teát fogyasztani

Bizonyára tudod, hogy a zöld tea egészséges. De vajon tisztában vagy az egészségre gyakorolt előnyeivel? Cikkünk bemutatja, melyek a legjelentősebb hatásai.

Kiegészítők

L-karnitin | használata, szedése, káros hatásai

Az egyik legismertebb zsírégetéshez köthető kiegészítő az L-karnitin. Függetlenül attól, hogy mi a célunk, legyen az zsírtömegünk csökkentése, izomtömegünk, illetve teljesítményünk növelése, használata azt a bizonyos mérleget pozitív irányba fogja billenteni. Természetesen csak akkor, ha a megfelelő mennyiséget biztosítjuk szervezetünk számára. Tudj meg többet róla cikkünkből!

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

Claire Muszalski
Regisztrált dietetikus
Claire Muszalski profiljának megtekintése

Claire a Táplálkozási és Dietetikai Akadémián végzett regisztrált dietetikus, valamint igazolt egészségügyi és wellness edzőként is végzett a Nemzetközi Egészségügyi és Wellness Coaching Konzorciumon. A Pittsburghi Egyetemen a BSc diplomáját biológia szakon, MSc diplomáját pedig klinikai dietetikus szakon szerezte.

Ételekről és fitneszről való beszélgetés és írás Claire fő jellemvonása, mivel szeret tapasztalataival másoknak egészségügyi és wellness céljaik elérésében segíteni.

Claire továbbá tanúsítvánnyal rendelkező beltéri kerékpáros oktató, és szereti a szellemi és fizikai lendületet, amit a rendszeres futásokból és jógaórákból merít. Amikor épp nem a fitnesszel van elfoglalva, szülővárosi sportcsapatainak szurkol Pittsburgh-ben, vagy családjával a konyhában főz.

Claire tapasztalatáról itt tudhatsz meg többet.

myprotein