Ugrás a fő tartalomra
Kiegészítők

Mennyi hialuronsav kell naponta és miben találhatod meg?

Mennyi hialuronsav kell naponta és miben találhatod meg?
MyproteinHU
Író és szakértő3 hónap Ago
MyproteinHU profiljának megtekintése
A hialuronsav természetes módon is előfordul a testünkben, azonban ahogyan egyre idősebbek leszünk, a szervezetünk egyre kisebb mennyiségben termeli, így mindenképp érdemes gondoskodnunk a pótlásáról. De hogy pontosan mennyi hialuronsav kell naponta és miben van hialuronsav? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ!

Mi a hialuronsav hatása?

A hialuronsav számos pozitív hatást gyakorolhat a szervezetünkre. Nem véletlen, hogy rendkívül népszerű hatóanyag a bőrápolásban, hiszen képes lehet arra, hogy mérsékelje az öregedés látható jeleit1, azonban más tulajdonságai is nagyon értékessé teszik ezt a molekulát: segíthet például a szem egészségének a megőrzésében2 vagy az ízületi fájdalmak csökkentésében3 épp úgy, mint a sebgyógyulás felgyorsításában.2

Mennyi hialuronsav kell naponta? 

A különböző kutatások és tanulmányok eredményei általában napi 100-200 mg hialuronsav fogyasztását alapul véve készültek. Természetesen mindig az adott termék adagolására vonatkozó utasításokat javasolt követned, legyen szó külsőleg alkalmazható hialuronsav gélről vagy szérumról, vagy éppen hialuronsav kapszuláról, esetleg tablettáról. Ha a Myprotein Hialuronsav Tabletta terméket választod, akkor mindössze napi egy tablettára lesz szükséged, hogy támogathasd szervezeted hialuronsav-termelését! 

Mennyi hialuronsav kell naponta?

Miben van hialuronsav?

A hialuronsav-tartalmú táplálékkiegészítők alkalmazása mellett sem árt, ha azt is tudod, melyek azok az élelmiszerek, amelyek hialuronsavat tartalmaznak, esetleg olyan anyagokat, amelyek serkenthetik a hialuronsav-termelést. Érdemes ezeket gyakran beiktatnod az étrendedbe, hogy ezek segítségével is felturbózhasd szervezeted működését egy kis extra hialuronsavval!

1. Csontleves (alaplé) 

Ez az ízgazdag étel rendkívül tápláló: nem csak hialuronsavat tartalmaz, de glükozamint, kondroitint és kollagént is, így az ízületeid egészségére is rendkívül jó hatással lehet.4,5

2. Narancs

Ugyan a narancs nem tartalmaz hialuronsavat, azonban naringenint igen: ez egy flavonoid, amely képes arra, hogy blokkolja annak az enzimnek a működését, amely a hialuronsav lebontását végzi a szervezetünkben. Emellett a narancs C-vitaminban is gazdag, ami szintén pozitív irányba befolyásolhatja a bőrünk egészségét! 

3. Tofu

A tofu olyan fitoösztrogéneket tartalmaz, amelyek képesek lehetnek rá, hogy serkentsék a testünkben zajló hialuronsav-termelő folyamatokat. De nem csak emiatt érdemes tofut fogyasztani: mangán-, szelén-, kálcium- és fehérjetartalma még értékesebbé teszi a szervezetünk számára! 

4. Fodros kel

A fodros kel egy igazi tápanyagbomba: tele van rosttal, A-vitaminnal, K-vitaminnal, kálciummal, rézzel és mangánnal. Nem mellesleg magnéziumot is tartalmaz, ennek az ásványi anyagnak a jelenléte a szervezetünkben pedig elengedhetetlen a hialuronsav termeléséhez!

5. Mandula

A mandula szintén jelentős magnézium-tartalma révén lehet képes arra, hogy szervezetünk hialuronsav-termelő folyamatait támogassa, azonban a benne lévő egészséges zsírok, fehérje, rostok és E-vitamin még értékesebbé teszik ezt az olajos magvat a testünk számára. 

6. Edamame

Az edamame bab a tofuhoz hasonlóan gazdag fitoösztrogénekben, de emellett fehérjét, magánt, folátot, vasat, illetve C-vitamint és K-vitamint is tartalmaz. Ha eddig nem is túl gyakran fogyasztottad, most mindenképpen érdemes megismerkedned ezzel a tápláló hüvelyessel! 

7. Édesburgonya 

Változatosan elkészíthető, hihetetlenül finom és nagyon tápláló: ez az édesburgonya! Magnézium-tartalma révén a szervezetünk hialuronsav-termelésére is pozitív hatással lehet, de rengeteg vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst is tartalmaz, amelyek még értékesebbé teszik a szervezetünk számára ezt a zöldséget.

Üzenet

A hialuronsavat tartalmazó táplálékkiegészítők és bőrápolási termékek használata mellett érdemes arra is figyelnünk, hogy minél több olyan élelmiszert fogyasszunk, amelyek serkenthetik a szervezetünkben a hialuronsav termeléséért felelős folyamatokat. Ezek mind tápláló és vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag ételek, így fogyasztásuk számos szempontból nagyon jó hatással lehet a testünkre és a közérzetünkre egyaránt!Írta: Révai Zsófia

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

  1. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/dth.15903
  2. https://doi.org/10.2165/00003495-199447030-00009
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4469223/
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK558930
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27194526/
MyproteinHU
Író és szakértő
MyproteinHU profiljának megtekintése
myprotein