Ugrás a fő tartalomra
Kiegészítők

Maradj csúcsformában! | Fedezd fel a Myvitamins kínálatunkat!

Maradj csúcsformában! | Fedezd fel a Myvitamins kínálatunkat!
Jennifer Blow
Író és szakértő5 év Ago
Jennifer Blow profiljának megtekintése

A vitaminok és ásványi anyagok esszenciális mikrotápanyagok, melyek számos létfontosságú funkciójában segítik testedet: az immunrendszered támogatásától kezdve egészen az izmaid rendeltetés szerinti működtetéséig.

Egy egészséges és kiegyensúlyozott étrend általában már elég ahhoz, hogy elérd az ajánlott napi mennyiségeket, ugyanakkor sokan kezdenek vitaminok és ásványi anyag kiegészítők fogyasztásába, hiszen ez egy kényelmes mód arra, hogy mindig tele legyen raktárjuk. Különösen akkor igaz ez, ha nem fogyasztanak rendszeresen gyümölcsöt, zöldséget, vagy étrendjük miatt nem fogyasztanak eleget egy bizonyos ételcsoportból. Például azok számára, akik növényi alapú étrend szerint élnek, B12-vitamin szedését javasolják, mivel ez többségében hús- és tejtermékekben található meg.

Néhány esetben a kiegészítők olcsóbb megoldást is jelentenek, például, ha az esszenciális zsírsavak (mint az omega-3) ajánlott mennyiségéről van szó.

Íme, néhány terület, ahol ezek a kicsiny mikrotápanyagok a hasznodra válhatnak:

 

Immunrendszer

Immunrendszer vitamin

Tudod, van némi igazság az ismert angol mondásban, miszerint “naponta egy-két alma az orvost távol tartja”. Számos vitamin és ásványi anyag játszik szerepet immunrendszered védelmében. Segítenek a betegségek elleni küzdelemben, és napról napra jobban érzed majd magad. Ahelyett, hogy egyből a gyógyszeres szekrényhez fordulnál az első szipogásnál, lehet, hogy érdemes egy multivitamin keveréket kipróbálnod, mint amilyen a Daily Multivitamin, Alpha Men vagy a cink tablettáink.

Ha jó formában vagy, az érződik az edzéseden is. Ha hektikus edzésterved van, és nem tudod megengedni magadnak, hogy kihagyj egy edzést, akkor a C-vitamin hasznos kiegészítő lehet számodra. Kimutatták róla, hogy segít az immunrendszer normális működésében, különösen az intenzív fizikai gyakorlatok közben és után.

 

Anyagcsere

B-vitamin-b-complex

Számos vitamin és ásványi anyag tölt be igencsak fontos szerepet az anyagcserédben. Segítenek a különféle tápanyagok lebontásában, hogy azokat hasznosítani tudja szervezeted. A B-vitaminok segítenek a normális energiatermelő anyagcsere fenntartásában, míg a cink a makrotápanyagok, szénhidrátok és zsírsavak anyagcseréjében játszanak szerepet.

 

Csontok és fogak egészsége

Csontok és fogak egészsége

Arról tudsz valószínűleg, hogy a kalcium az egészséges csontok és fogak védelme érdekében szükséges, valamint a legjobb forrásai a tej, sajt és egyéb tejtermékek. Ugyanakkor vegánok is hozzájuthatnak ehhez az esszenciális ásványi anyaghoz a zöld leveles zöldségek (pl. brokkoli és káposzta) fogyasztásával.

A kalcium kiegészítők kényelmes megoldást jelentenek, ha biztosra szeretnél menni, hogy eléred az ajánlott napi mennyiséget bármi is legyen az étrended. Ha szigorúan ragaszkodsz a makrotápanyagokhoz, akkor segítenek a tejtermékekkel együtt járó kalóriák csökkentésében.

A D-vitamin szintén fontos szerepet játszik a fogak és csontok egészségében, így a tablettákkal történő kiegészítés egy időjárás-biztos módja annak, hogy elég napfényvitaminhoz juss.

 Haj, bőr és körmök egészsége
Haj, bőr és körmök egészsége

A vitaminok és ásványi anyagok nem csupán belsőleg lesznek segítségedre, hiszen nagyszerűek a körmök, bőr és haj egészségének fenntartásában is. A cink egy joker ebben, mert mindhárom területen segít. Természetes módon megtalálható a magas fehérjetartalmú ételekben, például a tengeri ételekben, húsokban, tojásban és szója termékekben, így a kiegészítők használata egyfajta költséghatékony megoldás lehet.

A C-vitamin szintén fontos szerepet játszhat bőröd egészségének megóvásában, hiszen nélküle tested nem tudja a kollagént beépíteni, egy olyan kulcsfontosságú kötőszövetet, mely segít a bőrödet rugalmasnak és ránctalannak megőrizni.

 

Tanulság

Ne engedd, hogy a méretük megtévesszen: ezek a mikrotápanyagok sokat tehetnek érted! Elsősorban egészséges, kiegyensúlyozott étrendeddel fogyaszd őket, de emellett a vitamin és ásványi anyag kiegészítők is kényelmes módot jelenthetnek, hogy löketet adj a szükséges beviteli mennyiségnek.

Fedezd fel a teljes Myvitamins kínálatot!

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

Jennifer Blow
Író és szakértő
Jennifer Blow profiljának megtekintése

Jennifer Blow egy UKVRN Regisztrált Dietetikus munkatárs – ami az Egyesült Királyság illetékes és szakképzett táplálkozási szakembereit tömörítő nyilvántartás. Bachelor’s of Science diplomát szerzett Táplálkozástudományokból és Msc diplomát Táplálkozás kutatásból, jelenleg pedig sporttáplálék-kiegészítők használatára specializálódott, amelyeket bizonyítékokon alapuló kutatásokkal támaszt alá.

Jennifer-t számos jelentős online publikációban idézték már dietetikusként, mint a Vogue, Elle, és a Grazia, mindezt a táplálkozástudományi területen szerzett tapasztalataiért az edzés és az egészséges életmód összefüggésében.

Tapasztalata kiterjed az Országos Egészségügyi Szolgálattal (NHS) végzett étkezési beavatkozásokon végzett kísérletektől, az omega-3 zsírsav kiegészítés, illetve a gyors-ételek egészségre gyakorolt hatásának specifikus tudományos kutatására, ami prezentált is a Táplálkozástudományi Társaság éves konferenciáján. Jennifer folyamatosan részt vesz szakmai továbbképzésekben, hogy gyakorlati tudása a legmagasabb szinten maradhasson. Tudj meg többet Jennifer tapasztalatairól itt.

Szabadidejében szeret túrázni és kerékpározni, posztjaiban pedig láthatod, hogy szereti bebizonyítani, hogy az egészséges étkezés nem élettartó éhséget jelent.

myprotein