0
Kosár

Jelenleg nincsenek termékek a kosarában

Kiegészítők

Maradj csúcsformában! | Fedezd fel a Myvitamins kínálatunkat!

A vitaminok és ásványi anyagok esszenciális mikrotápanyagok, melyek számos létfontosságú funkciójában segítik testedet: az immunrendszered támogatásától kezdve egészen az izmaid rendeltetés szerinti működtetéséig.

Egy egészséges és kiegyensúlyozott étrend általában már elég ahhoz, hogy elérd az ajánlott napi mennyiségeket, ugyanakkor sokan kezdenek vitaminok és ásványi anyag kiegészítők fogyasztásába, hiszen ez egy kényelmes mód arra, hogy mindig tele legyen raktárjuk. Különösen akkor igaz ez, ha nem fogyasztanak rendszeresen gyümölcsöt, zöldséget, vagy étrendjük miatt nem fogyasztanak eleget egy bizonyos ételcsoportból. Például azok számára, akik növényi alapú étrend szerint élnek, B12-vitamin szedését javasolják, mivel ez többségében hús- és tejtermékekben található meg.

Néhány esetben a kiegészítők olcsóbb megoldást is jelentenek, például, ha az esszenciális zsírsavak (mint az omega-3) ajánlott mennyiségéről van szó.

Íme, néhány terület, ahol ezek a kicsiny mikrotápanyagok a hasznodra válhatnak:

 

Immunrendszer


Immunrendszer vitamin

Tudod, van némi igazság az ismert angol mondásban, miszerint “naponta egy-két alma az orvost távol tartja”. Számos vitamin és ásványi anyag játszik szerepet immunrendszered védelmében. Segítenek a betegségek elleni küzdelemben, és napról napra jobban érzed majd magad. Ahelyett, hogy egyből a gyógyszeres szekrényhez fordulnál az első szipogásnál, lehet, hogy érdemes egy multivitamin keveréket kipróbálnod, mint amilyen a Daily Multivitamin, Alpha Men vagy a cink tablettáink.

Ha jó formában vagy, az érződik az edzéseden is. Ha hektikus edzésterved van, és nem tudod megengedni magadnak, hogy kihagyj egy edzést, akkor a C-vitamin hasznos kiegészítő lehet számodra. Kimutatták róla, hogy segít az immunrendszer normális működésében, különösen az intenzív fizikai gyakorlatok közben és után.

 

Anyagcsere


B-vitamin-b-complex

Számos vitamin és ásványi anyag tölt be igencsak fontos szerepet az anyagcserédben. Segítenek a különféle tápanyagok lebontásában, hogy azokat hasznosítani tudja szervezeted. A B-vitaminok segítenek a normális energiatermelő anyagcsere fenntartásában, míg a cink a makrotápanyagok, szénhidrátok és zsírsavak anyagcseréjében játszanak szerepet.

 

Csontok és fogak egészsége


Csontok és fogak egészsége

Arról tudsz valószínűleg, hogy a kalcium az egészséges csontok és fogak védelme érdekében szükséges, valamint a legjobb forrásai a tej, sajt és egyéb tejtermékek. Ugyanakkor vegánok is hozzájuthatnak ehhez az esszenciális ásványi anyaghoz a zöld leveles zöldségek (pl. brokkoli és káposzta) fogyasztásával.

A kalcium kiegészítők kényelmes megoldást jelentenek, ha biztosra szeretnél menni, hogy eléred az ajánlott napi mennyiséget bármi is legyen az étrended. Ha szigorúan ragaszkodsz a makrotápanyagokhoz, akkor segítenek a tejtermékekkel együtt járó kalóriák csökkentésében.

A D-vitamin szintén fontos szerepet játszik a fogak és csontok egészségében, így a tablettákkal történő kiegészítés egy időjárás-biztos módja annak, hogy elég napfényvitaminhoz juss.

 

Haj, bőr és körmök egészsége

Haj, bőr és körmök egészsége

A vitaminok és ásványi anyagok nem csupán belsőleg lesznek segítségedre, hiszen nagyszerűek a körmök, bőr és haj egészségének fenntartásában is. A cink egy joker ebben, mert mindhárom területen segít. Természetes módon megtalálható a magas fehérjetartalmú ételekben, például a tengeri ételekben, húsokban, tojásban és szója termékekben, így a kiegészítők használata egyfajta költséghatékony megoldás lehet.

A C-vitamin szintén fontos szerepet játszhat bőröd egészségének megóvásában, hiszen nélküle tested nem tudja a kollagént beépíteni, egy olyan kulcsfontosságú kötőszövetet, mely segít a bőrödet rugalmasnak és ránctalannak megőrizni.

 

Tanulság


Ne engedd, hogy a méretük megtévesszen: ezek a mikrotápanyagok sokat tehetnek érted! Elsősorban egészséges, kiegyensúlyozott étrendeddel fogyaszd őket, de emellett a vitamin és ásványi anyag kiegészítők is kényelmes módot jelenthetnek, hogy löketet adj a szükséges beviteli mennyiségnek.

Fedezd fel a teljes Myvitamins kínálatot!

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

Nincs bejegyzés címkeJennifer Blow

Jennifer Blow

Editor & Qualified Nutritionist

Jennifer Blow is our editor and UKVRN Registered Associate Nutritionist – the UK’s register of competent and qualified nutrition professionals. She has a Bachelor of Science in Nutritional Science and a Master of Science by Research in Nutrition, and now specialises in the use of sports supplements for health and fitness, underpinned by evidence-based research. Jennifer has been quoted or mentioned as a nutritionist in major online publications including Vogue, Elle, and Grazia, for her expertise in nutritional science for exercise and healthy living. Her experience spans from working with the NHS on dietary intervention trials, to specific scientific research into omega-3 fatty acid supplementation and also the effect of fast foods on health, which she has presented at the annual Nutrition Society Conference. Jennifer is involved in many continuing professional development events to ensure her practise remains at the highest level. Find out more about Jennifer’s experience here: https://uk.linkedin.com/in/jennifer-blow. In her spare time, Jennifer loves hill walking and cycling, and in her posts you’ll see that she loves proving healthy eating doesn’t mean a lifetime of hunger.