Ugrás a fő tartalomra
Kiegészítők

Niacinamid hatása, adagolása és előnyei

Niacinamid hatása, adagolása és előnyei
MyproteinHU
Író és szakértő3 hónap Ago
MyproteinHU profiljának megtekintése
Sokat hallottál már a niacinamidról, azonban nem igazán tudod pontosan, mi is ez és milyen hatással van a bőrödre, illetve a szervezetedre? Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb információkat, amik segítenek tisztázni ezeket a kérdéseket: minden tudnivalót megtalálsz egy helyen a niacinamid használata és hatása kapcsán!

Mi is a hatóanyag pontos neve: niacinamid vagy niacinamide? 

Elsőként érdemes is rögtön tisztáznunk egy kérdést: niacinamid vagy niacinamide? Mindkét elnevezés helyes: az utóbbi az angol megnevezés, míg az előbbi pedig a magyar név. 

A niacinamid mire jó, mi is valójában? 

Nem véletlenül használtuk a vitamin kifejezést, a niacinamid ugyanis a B3-vitamin egy formája - nem szabad összekevernünk a niacinnal a névbeli hasonlóság ellenére sem, ez ugyanis a B3-vitaminnak egy másik formáját jelenti. A szervezetünk azonban képes arra, hogy a niacinból niacinamidot állítson elő, mint ahogy a triptofánból is! De hogy a niacinamid mire jó pontosan? Főleg a bőr hidratálása, védelme és az egészséges állapotának a fenntartása azok a területek, ahol a vitamin pozitív hatást fejthet ki. 

Mi a niacinamid hatása? 

Természetesen a niacinamid önmagában kevés ahhoz, hogy bármilyen bőrproblémát megoldjon vagy megszüntessen, de a használatával nagyon sokat tehetsz a bőröd egészségéért. Emellett azonban mindenképp fordulj dermatológushoz, ha bőrproblémával küzdesz, hiszen ő személyre szabott, professzionális segítséget tud nyújtani a számodra!

Segíthet, hogy az arcbőr fiatalosabbnak tűnjön

Egy kutatás1 során azt vizsgálták, a vitamin használata milyen hatással van az öregedés látható jeleire: a résztvevő hölgyek az arcuk egyik oldalára 5%-os töménységű niacinamidot vittek fel. 12 hét után szignifikáns változást észleltek: a finom ráncok megjelenése egyértelműen csökkent.

Javíthatja a hiperpigmentált és elszíneződött területek állapotát

Ugyanennek a kutatásnak1 a résztvevői más pozitív eredményeket is észleltek: a bőrük rugalmasabbá vált, illetve a hiperpigmentált foltok megjelenése is javult, ahogy a piros és sárgás elszíneződések is enyhébbek lettek. 

Segíthet az akne elleni küzdelemben

Egy másik tanulmány2 arról számol be, hogy azok az enyhe és közepes súlyosságú akne problémájával küzdő résztvevők, akik 8 héten keresztül 4%-os niacinamiddal kezelték az érintett területet, jelentős javulást tapasztaltak az állapotukban. Mindemellett kevesen észleltek mellékhatásokat (enyhe viszketés vagy égő érzés), így a niacinamid használata biztonságosnak is bizonyult a hatékonyság mellett. 

Elősegítheti a bőr természetes védőrétegének hatékony működését

Több kutatás3 is hasonló eredményekre jutott: a 2,5%-os niacinamid használata simább bőrt eredményezett, míg a 3,5%-os niacinamidot alkalmazó csoport tagjai 14,8%-os csökkenést tapasztaltak a bőrük érdességében.  

Niacinamid előnyei

A niacinamid használata milyen formában történhet? 

A vitamin helyi alkalmazása a bőrápolásban igen gyakori - miért ne tennéd te is a rutinod részévé? Több terméktípust is kipróbálhatsz.

Niacinamid szérum

Többféle koncentrációban is elérhető, célzott hatású termék, amelyet érdemes annak függvényében kiválasztani, mennyire szokott már hozzá a bőröd a vitamin használatához, illetve mik az elsődleges céljaid a termékkel.

Niacinamid krém

Ha nem csak az arcodon, de az egész testeden használva szeretnéd élvezni a vitamin előnyeit, érdemes lehet kipróbálnod egy niacinamid tartalmú testápolót is, hogy táplálhasd a bőröd ezzel a sokoldalú vitaminnal!Azonban a vitamin használata nem csak külsőleg történhet - belsőleg is, hiszen ez a vitamin jóval több egy, csupán a bőrápolásban előszeretettel alkalmazott összetevőnél! Fontos szerepet tölt be az energiatermelő folyamatokban, sejtmegújító hatással bír, de antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságainak kiaknázása érdekében is érdemes kipróbálnod a vitamin szájon át bevehető formáját.4

Niacinamid tabletta

A niacinamid tabletta összes előnyével rendelkezik: rendkívül idő- és költséghatékony, praktikus megoldás, ráadásul pontosan adagolható és bárhová magaddal viheted, akár utazáshoz is.
Niacinamid hatása

A niacinamid használata kezdőknek és haladóknak

Mi azt javasoljuk, étrend-kiegészítőként mindenképp jól jöhet a niacinamid használata tabletta formájában: ebben az esetben egyszerűen csak arra kell figyelned, hogy a csomagoláson szereplő ajánlott mennyiséget fogyaszd naponta. Ha a bőrproblémáid miatt lokálisan is szeretnéd alkalmazni ezt a hatóanyagot, mindenképp figyelj a termék töménységére: minél érzékenyebb a bőröd, annál alacsonyabb koncentrációval érdemes kezdened, megfigyelve, hogyan reagálsz rá. Mindig kövesd a csomagoláson szereplő használati útmutatót és alkalmazd rendszeresen a választott terméket a legjobb hatás érdekében! Érdemes lehet azt is megfontolnod, milyen más hatóanyagokkal működhet jól együtt a vitamin: a hialuronsav segítheti más hatóanyagok felszívódását is, így a niacinamiddal is jó párost alkothat, de a retinol szintén jól kiegészítheti a niacinamid hatását. 

Összegzés

A niacinamid jóval több, mint egy bőrápolásban hatékony összetevő. Egy olyan sokoldalú vitaminról van szó, amely topikális alkalmazása által az akne, a bőröregedés vagy a hiperpigmentáció elleni küzdelemben is a segítségedre lehet, de tabletta formájában az egész szervezetre hatást gyakorló antioxidáns, gyulladáscsökkentő és sejtmegújító tulajdonságainak előnyeit is élvezheted.Írta: Révai ZsófiaSzaklektor: Gőgh Barbara táplálkozási tanácsadó

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

MyproteinHU
Író és szakértő
MyproteinHU profiljának megtekintése
myprotein