Ugrás a fő tartalomra
Kiegészítők

Szőlőmag kivonat | hatása, előnyei

Szőlőmag kivonat | hatása, előnyei
Fazekas Dániel
Cikkíró, táplálkozási és életmód tanácsadó, junior testépítő6 év Ago
Fazekas Dániel profiljának megtekintése

Ugye ismerős a helyzet, amikor eszed a finom, édes szőlőt és hirtelen ráharapsz a keserű, kellemetlen, apró magjára. Felmerül a kérdés: Nem lenne jobb ez a gyümölcs is mag nélkül? A válasz ugyan meglepő, de nem! Már maga a gyümölcs is vitaminban és antioxidánsban gazdag, de a magjai azok, amik ezeknél sokkal izgalmasabb dolgokat tartogatnak számunkra. És hogy miért annyira kézenfekvő, ezt a superfood-ot előállítani? Mert tulajdonképpen a borgyártás mellékterméke, s így nemcsak egy finom palack borunk lesz, hanem az egyik legerősebb, természetes antioxidánst is magunkhoz vehetjük.

Szőlőmag kivonat hatása

Mi az a szőlőmag kivonat?

A szőlőt, mind táplálkozási, mind gyógyászati célból évezredek óta használják. Már az egyiptomiak is fogyaszthatták, több mint 6000 éve és számos ősi görög filozófus tett említést a szőlő –amiből a bor készült– gyógyító erejéről. Az európai népi gyógyítók, parasztorvosok kenőcsöt készítettek a bőr- és szembetegségek kezelésére. A szőlőleveleket vérzés, gyulladás és fájdalomcsillapító hatása miatt, –mint például az aranyér– okozta bántalmakra alkalmazták. A gyümölcse a torokfájás, míg a szárított termése (mazsola) a székrekedés ellen bizonyult hatásosnak.

Dr. Szentgyörgyi Albert, a Nobel-díjas tudós 1936-ban írt a szőlőmag pozitív hatásairól. Elsőként jelentette ki, hogy a szőlőmag minden jel szerint a legerősebb természetes antioxidáns.

A szőlő magjai, de főként a kivonatuk, kétségtelenül az egyik legerősebb antioxidáns, amit a természetben találhatunk. Rendkívüli gazdag bioflavonoidokban és főszerepet vállal a harcban a szabadgyökök ellen. Legalább hússzor erősebb, mint az E-vitamin. Ugyanez a tulajdonsága a C-vitaminnal szemben ötvenszer nagyobb. A szabad gyökök jelenléte sok problémát okoznak, ezeknek tudható be a testben végbemenő öregedés, és a test általános leépülés folyamata. Az immunrendszer ellen dolgozva idézik elő a krónikus betegségeket és a szervezet leépüléséhez vezető káros folyamatokat. Ezek visszafordíthatók antioxidánsok segítségével, melyek szabályozzák az oxidációt, így azok ott és akkor mennek végbe, ahol és amikor a szervezet számára előnyös.

A szőlőmag kivonat olyan gyógynövény, amelyet elsősorban magas proantocianidin, linolsav, komplex flavonoid tartalma miatt használnak. Ezek a vegyületek a gyümölcs héjában és húsában is megtalálhatók kisebb mennyiségben. A kivonat legfőbb hatóanyagai a polifenolok közé tartozó proantocianidinek vagy OPC (oligomer proantocianidin) vegyületek. A proantocianidin antioxidáns tulajdonságokkal bíró bioflavonoid, amely segítik fenntartani a jó vérkeringést, erősítik a hajszálerek falát. A jó hajszálkeringés különösen az agy, a szem és a végtagok, ízületek működésében fontos és enyhíti a visszértágulat és az érszűkületből eredő lábfájás tüneteit is.  Át tudnak haladni a vér-agy gáton, így védik az agysejteket és idegi szöveteket az oxidációs károsodástól.

Szerepe van a bőr rugalmasságának megőrzésében, emellett fékezi a ráncok képződését és óvja a bőrszövetet melanoma ellen. Ezen kívül nem csak a bőrt, de a hajat és a körmöket is ápolja, egészségesen tartja.

Különösen ajánlott azok számára, akik sokat ülnek a számítógép képernyője előtt.

Rendszeres fogyasztásával megelőzhető az öregedéssel együtt járó kognitív hanyatlás, megőrizhető a szellemi frissesség.

A szőlőmag kivonat kalciummal való szedésével fokozhatjuk a csontképződést, megerősíthetjük a csontok szerkezetét, így elkerülhetjük, illetve csökkenthetjük a csontritkulást.

Free Radical Biology and Medicine című szaklap számolt be arról a kutatásról, hogy a szőlőmag kivonatból készült kenőcs helyileg alkalmazva gyorsítja a sebgyógyulást és fokozza a bőr regenerálódását.

A szőlőmag kivonat a sportban

A szőlőmag kivonatát fogyasztók a sérülésekből gyorsabban gyógyulnak, fizikai és szellemi teljesítményük az élet minden területén növekszik. Az idősebb, de a fiatal sportolók is egyfajta doppinghatást feltételeznek. A szervezet oxigénellátását javítja, azáltal, hogy elősegíti a vörösvértestek szétválását így a hemoglobin több oxigént képes szállítani a sejtekhez, jobb a káros anyagok oxidációja. Az izmokból gyorsabban távozik a fáradtságot okozó tejsav. Orvosok szerint a visszér elleni gyógyszerek egyik alapanyaga az érfalakat erősítő és rugalmassá tevő szőlőmag kivonat, ami egyben segíti a zsírégetést és enyhén vízhajtó hatású.

Konklúzió

A szőlőfogyasztás sok évezredes múltra tekint vissza. Egészségmegőrző és gyógyító hatását már az ókorban is ismerték. Az akkoriban még bor formájában bevitt antioxidáns mára már az egyik legfoglalkoztatottabb superfood lett. A szőlőmag hatóanyagainak köszönhetően hozzájárulhatnak a szervezetünkben zajló káros oxidatív folyamatok gátlásához. A benne található polifenolok elősegíthetik a sejtek védelmét a szabadgyökök okozta károsító hatásaival szemben. Jobb vérellátást biztosítva szerveinknek, javul az általános egészségünk és támogatja a fizikai és szellemi teljesítményünket az élet minden területén.

 

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

  1. Longe, J., ed. The Gale Encyclopedia of Alternative Medicine, second edition, 2004.
  2. Memorial Sloan-Kettering Cancer Center web site: “About Herbs: Grape seed extract.”
  3. National Center for Complementary and Alternative Medicine: “Herbs at a Glance: Grape seed extract.”
  4. Natural Standard Patient Monograph: “Grape seed extract.”
  5. http://www.umm.edu/health/medical/altmed/herb/grape-seed
  6. http://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/sziv_es_errendszeri_betegsegek_megelozese/cikkek/szolomag_kivonata_es_olaja_is_egeszseges/20150910165354?autorefreshed=1
Fazekas Dániel
Cikkíró, táplálkozási és életmód tanácsadó, junior testépítő
Fazekas Dániel profiljának megtekintése
A nevem Fazekas Dániel, Budapesten születtem. Életem legnagyobb részét a testépítés és az ahhoz tartozó egészséges életmód teszi ki. 15 éves koromban határoztam el magam, hogy változtatni fogok, mind az életvitelemen, mind a megjelenésemen. Eleinte a saját testsúlyos, későbbiekben a súlyzós edzés fortélyait sajátítottam el. Az évek során számos diétát követtem, legyen az versenyfelkészülés idején, vagy tömegnövelés érdekében alkalmazott. 5 év folyamatos ismeretszerzés, tanulás és edzésmúlt után úgy döntöttem ideje megmérettetni magam másokkal is. IFBB Junior Testépítő és Fitness Magyar Kupán, a második helyért járó ezüst érmet vihettem haza klasszikus testépítés kategóriában. Immár 6 évnyi, folyamatosan bővülő tudásommal szeretnék segíteni azokon, akik egészségesebb, fittebb életre vágynak.
myprotein